Végre egymásnak feszül az ellenzéki szurkolói zóna: a pihe-puha párnacsata kődobálásba ment át

A mélyben (értsd, a Facebookon, már ha éppen működik) rettenetesen megy a kurvaanyázás, súlyosan csapódnak a virtuális csulák, és természetesen újra napirendre került egymás ügynöközése. Miután az előválasztás második fordulójába bejutott három miniszterelnök-aspiráns egyre élesebb hangnemben kezdte ütni egymást, a baloldali keménymag tagjai is egyre leplezetlenebb gyanakvással és ellenszenvvel méregetik egymást. Miket vágnak egymás fejéhez Karácsony és Dobrev hívei? Vajon mire számíthatunk egy olyan koalíciótól, amelynek ennyire nincs egységes társadalmi támogatottsága?

Az előválasztási bolhacirkusz első fordulója számos tanulsággal szolgált.

Mondhatnánk, hogy a tények magukért beszélnek, de továbbra sincs semmi garancia arra, hogy nem történt paklizás:

  • hogy valóban Dobrev Klára nyerte-e az első fordulót,
  • hogy Jakab Péter tényleg ilyen megdöbbentő vereséget szenvedett-e,
  • hogy Fekete-Győr Andrásnak valóban sikerült-e 3 százaléknál több támogatót szereznie (mi ezt tartjuk a legkevésbé valószínűnek),

azt csak az előválasztás lebonyolítói tudják. Nem adtak garanciát sem a folyamat tisztaságára, sem annak ellenőrzésére.

Az előválasztás eredményéből kiderült, hogy nincs olyan ellenzéki párt, amelyiknek a logója, az értékrendje (ami ugye nincs…) vonzóbb lenne, mint a jelöltek karizmája.

Hiába volt a Jobbik az egyik legerősebb párt, ha egy olyan tenyeres-talpas paprikajancsi adta hozzá az arcát, akit Gyurcsány úgy semmisít meg fél kézzel, hogy közben meg sem szomjazik (azért de).

Hiába hiszi a Momentum, hogy az emberek elfelejtették az SZDSZ-t: ha egy FeGyőr képviseli a román liberalizmust Magyarországon, akkor a lila ködös progresszív utópiától még akkor is elfordulnak a választók, ha egyébként a koncepció világnézetük és ízlésük szerint való.

633 ezer ember. Hivatalosan ennyien vettek részt az előválasztáson. A kormányváltó erők rendkívül büszkék rá, történelmi eredményként reklámozzák, de valójában siralmas kudarc ez az orbánbuktatás lovagjainak.

Ez pedig annak is köszönhető, hogy noha a politikusok átmenetileg, a kamerák kedvéért képesek egymáshoz jó képet vágni és bájvigyorral kezet fogni, a választók között ez a feszültség részben apátiát (tehát távolmaradást), részben elfojtott ellenségességet generál. Ez utóbbi pedig már idejekorán a felszínre került.

 

A második forduló már tisztán arról a kérdésről szól, ami az ellenzéki választókat valóban érdekli: ki lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben?

Elképzelhető, hogy a részvétel is nagyobb lesz, már csak azért is, mert előkerülnek a személyeskedő sértések, vádak és az összefogás illúziójának szertefoszlásából eredő keserű csalódás más tünetei is. Akármilyen szürreális, Dobrev ELLEN sokkal szívesebben megy el szavazni a momentumos éttermiségi, mint FeGyőr mellett.

 

A továbbjutó jelöltek továbbra sincsenek a kanyarban sem a miniszterelnök karizmájához, felkészültségéhez és rutinjához képest, és ezt a kormánykritikus szavazók pontosan tudják: a tét az, hogy a Gyurcsány-klán kompromisszumokkal, közvetett eszközökkel vagy totális dominanciával fogja-e irányítani a baloldali egységet.

Dobrev Klára gyakorlatilag egyet jelentene egy, a DK és csatlósai által irányított, koalíciósnak álcázott egypárti kormánnyal, míg Karácsony (vagy Márki-Zay) miniszterelnöksége sok kompromisszumra, „béna kacsa” jellegű kormányzásra kényszerítené a DK erős embereit.

Az előválasztáson győztes (vagy azzá hamisított, ki tudja…?) Aprev Klára pozícióját meggyengítendő Karácsony Gergely és a meglepetés harmadik hódmezővásárhelyi polgármester egységes erőként igyekeznek fellépni.

Annak ellenére teszik ezt, hogy ideológiailag legalább annyira távol állnak egymástól, mint Gyurcsányné és frissen idomított házi kisnyilasa, Jakab Péter, aki a híres népmeséből kölcsönzött „hoztam is, meg nem is” módon állt be Feri hivatalos alkalmazottainak csapatába: előbb kritizálta a Karácsony-Márki-Zay tengelyt, majd a biztonság kedvéért azért hozzátette, hogy ő nem támogat ám senkit.

Két táborra szakadt az eddig egységes képet mutató összefogás, mert legalább kettő, ha nem több erő szentségtelen házassága mindig ingatag.

A pihe-puha párnacsata egyre inkább kődobálássá alakult át: a jelöltek közötti versengés annak a tünete, hogy az eddig az összefogás illúziójától kollektívan megrészegült kormányváltásban reménykedő polgárok kezdenek kijózanodni. És mostanra már az Orbán-fóbiához hasonló szenvedélyességgel támadnak saját kedvencükön kívül mindenki mást.

 

Különösen igaz ez az évek óta kiéheztetett őrkutya módjára csibészelt Gyurcsány-sereg online alakulataira. A híres választók és az átlagemberek is dühödten acsarognak egymásra. Éppen úgy, mint a régi szép időkben, mikor még léteztek ellenzéki pártok, és azoknak voltak önálló vezetői, ellentétben a mostani hatalommaximalizáló nagyvállalattal, aminek neve is elő van készítve: Demokratikus KOALÍCIÓ.

 

Az előválasztás eredménye az ellenzéki pártok rajongói közül is legfeljebb csak a keménymagnak lényeges.

A valódi kérdés, hogy vajon milyen mértékű társadalmi támogatást tudhat maga mögött majd egy olyan kényszerkoalíció, amelynek a támogatói már a barátságos, belső versengés tét nélküli időszakában ilyen szenvedéllyel ugranak egymásnak?