Évi több mint 100 millió forinttól foszthatja meg Soproni a Terézvárosi Önkormányzatot

A terézvárosi polgármester még a koronavírus-járvány alatt sírta tele az ellenzéki sajtót az ingyenes parkolás miatti önkormányzati bevételkieséssel, most mégis maga fosztotta meg több mint 100 parkolóhelyből származó bevételtől a Terézvárosi Önkormányzatot. Az a közpénz vajon nem fog hiányozni?

  • Miután hónapokon át arról olvastunk, hogy Soproni Tamás VI. kerületi polgármester is a gonosz Orbán által kivéreztetett önkormányzatra, a pénztelenségre panaszkodik, meglepően konstatálhatjuk, hogy a Soproni közeli embereinek fizetésére azért jutott bőven pénze az önkormányzatnak. Hiszen, ahogy arról a Kontra korábbi cikkében már beszámolt: a Gyurcsány mellől igazolt kabinetfőnök, Tóth Miklós 950 ezer forintot, a még Karácsony vezette Zuglóból megszerzett Hikáde Beáta osztályvezető most már 900 ezer forintot, míg a Karácsony bizalmasaként, Soproni alpolgármesterének kinevezett Temesvári Szilvia a költségtérítéssel együtt több mint 1 millió forintot kap havonta.
  • De most az is kiderült, hogy a miniszterelnök által, a koronavírus alatt bevezetett ingyenes parkolást még gusztustalan politikai játszmának nevező, és anyagi kivéreztetésről beszélő Soproni vezette önkormányzatnak, most arra is jut pénze, hogy több mint 100 fizetős parkolóhelyből származó bevételektől fosszák meg az önkormányzatot. Számításaink szerint egy egy év alatt több mint 100 millió forintra is rúghat ez a bevételkiesés.

Ha Soproni veszi el a parkolópénzt, az már nem undorító politikai játszma

Még február elején hirdette meg Soproni a helyi vendéglátósok megsegítésére vonatkozó csomagot, amelynek keretében a teraszengedélyekre vonatkozó közterület-használat díját eltörölték, illetve csökkentették a kerületben. Ami kétségtelenül hasznos és szép gesztus a kerületi vendéglátók felé.

A legmegosztóbb intézkedés azonban nem ez volt, hanem az, hogy Soproniék a „parkolóhelyekre is engedélyezték a teraszhasználatot egyedi elbírálással.” Azaz az így is korlátosan rendelkezésre álló VI. kerületi parkolóhelyeken biztosított az önkormányzat terasznyitási lehetőséget a vendéglátós vállalkozóknak. Persze nem mindenkinek, hanem csak annak, akinek ők azt jóváhagyták.

Úgy tudjuk, hogy az elmúlt fél évben már több mint 100 parkolóhely került beáldozásra a helyükön létesülő teraszok miatt, amely – számításaink szerint – több mint 100 millió forint kiesést okozhat, a pénz miatt máskor, véget nem érő módon siránkozó önkormányzatnak.

 

Úgy tudjuk, hogy Soproni biztos kezekbe adta a teraszok kiutalásának jogát, hiszen, ha az információnk nem csal, Györffy Máté, momentumos alpolgármester egy személyben dönthet a preferált vállalkozásokról. Vagyis párton belül marad a döntés joga.

De a parkolókból létesített teraszok ügye azért is lehet ciki Soproninak, mivel az ellenzéki polgármesterek korábban éppen azért sírták tele a libsi sajtót, mivel szerintük a gonosz Orbán megfosztotta őket a parkolásból befolyó bevételektől.

 

Többek közt Soproni maga is úgy nyilatkozott korábban erről az Index-nek, hogy

Ez már része annak a politikai játszmának, ahogy a 2022-es választásra Orbán ellenséget gyárt az ellenzékből és az önkormányzatokból. Undorító, nincs jobb szó rá.

Kérdés, hogy most, mikor maguk fosztják meg ettől a bevételtől az önkormányzatot, az már nem probléma? Ez a közpénz nem ugyanolyan?

(Mint köztudott a miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés elősegítése érdekében tette ingyenessé még tavaly a parkolást az egész országban, csökkentve ezzel a tömegközlekedésen közlekedő személyek számát.)

A lakosságot megint elfelejtették megkérdezni, hogy szeretnének-e kocsmát az ablakuk alá

Ráadásul helyben korántsem feszültségmentes ezeknek a lekarámolt teraszoknak a létesítése, hiszen Soproniék nem csak parkolóhelyet vesznek el az amúgy is túlzsúfolt Terézvárostól, hanem a lakosság megkérdezése nélkül, sok embernek az ablaka alá hozták ki a zajos, füstös kocsmahangulatot. Többek közt a Paulay Ede utcában.

 

A lakosságból többen, helyi csoportokban emelték fel a hangjukat Soproni intézkedése ellen. Így írtak:

„Én nagy teraszlátogató vagyok, de amiket mostanság látok terasz címén, viccnek is rossz. Két kocsi között 4 negyzetmeteren én nem akarok ulni. (Persze sokan meg igen, egeszsegukre) A masik meg h egy szorakozohely alapbol zavaro az ott lakoknak, nem meg egy terasz. Es a lakoknak semmi beleszolasa? 1eve is tudhato volt h zavaro lesz az anker kozben a helyzet. most nincs turista de ha lesznek, mindenki tudja milyen allapotok vannak ejszakankent azon a környeken.”

 

„de am még szerencse, hnem kell érte fizetni. különben már a gatyájuk ráment volna. amekkora forgalom – NINCS ezeken a pszeudoteraszokon…”

„Most ez lett a divat. Mindenhol terasz. Járdán, uttesten. Közlekedj es parkolj okosan. Járdán még megértem, de uttesten, melletted megy el az auto, a szemetes, élmény lehet úgy enni.”

"Ettől élhető Terézváros?"

 

A parkolókban nyílt teraszok a június végi képviselő-testületi ülésen is vita tárgyát képeztek.

De a helyzet mára annyira elfajult, hogy július legvégén a Jókai utca végén lévő vendéglátóhelyekkel kapcsolatosan, a véget nem érő lakossági panaszok miatt közmeghallgatást kellett Soproniéknak tartani

A  fórumon közel 20 panaszos, a Davy Byrne's Irish Pub tulajdonosai, valamint az önkormányzat köztisztviselői is megjelentek és még a terézvárosi önkormányzat honlapja is kénytelen volt beszámolni róla.

Forrás: terezvaros.hu
Forrás: terezvaros.hu

A Kontra kérdésekkel fordult Soproni Tamáshoz:

1.  Megkérdeztük a polgármestert, hogy hogy van az, hogy hónapokig azzal töltötte meg az ellenzéki sajtót, hogy a kormány kivérezteti az ellenzéki önkormányzatokat az ingyenes parkolással, most mégis maga fosztotta meg az önkormányzatot a már fizetős parkolóhelyektől és  több mint 100 millió forint bevételtől. Nem érez ebben némi ellentmondást?

2. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hány jelentkező volt a parkoló-teraszokra, és azokból mely vállalkozások kaptak jogosultságot erre és melyek nem?

3. Rákérdeztünk arra is, hogy miért nem kérdezték meg a lakosságot arról, hogy szeretnének-e füstös teraszokat az ablakaik alá? Nekik miért nem számít a véleményük?

Később megérkezett Soproni Tamás válasza, amelyet alább közlünk:

"A koronavírus-járvány okozta helyzet különleges megoldásokat kíván, és az önkormányzat vezetésének minden helyi lakos és minden vállalkozó érdekét is szem előtt tartva kell döntenie. Terézvárosban már tavaly is segítettük a járvány miatt nehéz helyzetbe került helyi vállalkozásokat és lakosokat (Terézváros melléd áll! program), idén februárban pedig egy fórumot követően 8 pontos mentőcsomagot állítottunk össze a vendéglátósokkal közösen, ami a nyitásig, a nyitás idején és azt követően is az életüket könnyíti (https://www.terezvaros.hu/hirek/terezvaros-a-vendeglatosok-melle-all és https://www.terezvaros.hu/hirek/nyitasra-varva). Ennek a csomagnak a része az is, hogy ideiglenesen (max. 2021 végéig) olyan helyekre (akár parkolóhelyekre) is engedélyeztük a teraszhasználatot egyedi elbírálással, ahol korábban nem volt terasz, amennyiben az forgalomtechnikailag és egyéb szempontokból is biztonságosan megvalósítható, annak érdekében, hogy biztosítsuk a fennmaradásukat. Megközelítőleg 70 vendéglátóhely nyújtott be kérelmet terasz létesítésére, közülük egy kivétellel mindegyik helyen nyílhatott terasz."