Tízéves csúcsra ugrott a lakásépítések száma Magyarországon 2020-ban

1950-ben bezzeg ingyen jutottunk rózsadombi ingatlanhoz!

Talán sose volt olyan könnyű saját lakáshoz jutni, mint manapság - ráadásul tízéves csúcsra ugrott a lakásépítések száma Magyarországon 2020-ban.

Vagy régen tényleg minden könnyebb volt?

Sokaknak igen - az ingatlanvásárlás talán. Pl. azért Mihályfi Ernőnek (a 40-es, 50-es években többszörös miniszter és miniszterhelyettes, főszerkesztő, bizalmi ember) is sikerült megszereznie a szomszédos telkeket a II. kerületi Bogár utcában, hogy még szebbé varázsolhassa később legendássá és természetvédelmi területté váló kertjét (tényleg szép).

De azért a többségnek... most komolyan: akik a 80-as 90-es években vagy előtte nőttek fel, azok hányan éltek hány négyzetméteren? Mennyire volt alapjog a saját szoba gyerekként, a külön hálószoba, dolgozószoba (ma már az is jár!), vendégszoba? Ne vicceljünk már. Biztos én jöttem csóró családból (igen), de életemben először húszévesen volt saját szobám - az is csak azért, mert elköltöztem otthonról. Társbérletbe persze.

kapcsolódó

A Szent Nyugaton vajon miért kényszerülnek társ- és szobabérletre fiatalok? Dolgozott bárki Londonban, Dublinban, Amszterdamban? Tényleg bárki ki tud ott venni egész lakásokat egyedül - vagy akár a barátjával, barátnőjével? Nem nagyon - főleg, ha kelet-európai vagy, bár elméletben igen, cukrászdát is biztosan nyithatsz.

De akkor is, régebben annyi mindent megengedhetett magának az egyszeri melós! Ja, főleg a lakótelepeken, ahol a három szoba már kiváltság volt, az emberek pedig elképesztő kókányolással próbáltak, próbálnak több teret lopni maguknak, ld. erkélybeépítések, folyosólezárások vagy szekrényekkel kettéválasztott gyerekszobák árán. És vidéken? Ami anyagot meg tudtál szerezni, azt a hétvégén kalákában összehordhattátok a rokonsággal.

kapcsolódó

Mondtam már, hogy nem kötelező feltétlenül központi kerületekben lakni, és a metrók vonalán túl is van élet? Igen.

Itt van az 5%-os lakásáfa. De az se jó, mert felveri az árakat! A CSOK is felveri az árakat, minden felveri az árakat, inkább ne legyen semmi, az tök jó, válság alatt is milyen olcsó volt az ingatlan. Lerohasztják a piacot meg a szállodákat is, hogy a Mészáros megvehesse fillérekért. Inkább tényleg ne csináljunk semmit. Az MSZP alatt legalább volt szocpolozás évi 250 milliárdért meg könnyű frankhitel.

És hogy alakulunk a rendszerváltás után, 2000 óta?

A lakásépítési felfutás 2000-től folyamatos volt egészen a 2004-es csúcsig - ekkor szüntették meg Medgyessyék 2002-es ígéretükkel szemben (csak tudnám, miért nem akar már ezekkel vitázni az Orbán!) az I. Fidesz-kormány által bevezetett lakástámogatási rendszert. Innen aztán a devizahitelek se tudták visszahozni a korábbi, erősen túlfűtött számokat, a válság pedig szinte lenullázta a maradék építőipart is - 2015-ig folyamatosan csak lefelé mentünk.

 

És mit hozott az 5%-os lakásáfa? Tényleg ez lett volna a csodafegyver?

Igen, legalábbis az arzenál tekintélyes darabja: a trend azóta nem elég, hogy megfordult, de 2019-re mi könyvelhettük el a legnagyobb emelkedést a kiadott lakásépítési engedélyek terén Európában - 2020-ban pedig 28 ezer lakás épült, ami utoljára 2009-ben volt magasabb. Itt a tízéves csúcs!

De fenntartható ez? Miért nem veszünk példát Ausztriáról (benne leginkább Szt. BÉCSRŐL, ahol inkább lakásfelújításra fordítják a pénzt?)

Oké, jogos, rendben - tessék, itt van hárommillió forint csak neked. És igen, tényleg zseniális ötlet volt átvenni ezt a gyakorlatot:  ráadásul ha esetleg bárki arra gondolna, hogy szakemberhiány van - hát meg lehet nézni, hogy rengeteg mester jön szívesen vissza haza külföldről, mert ő is itt van itthon, és most már pénzünk is van. És persze sajnos járvány is. Vigyázat: számla kelleni fog!

Csak ennyi? Aztán mi van még? Minden egyre rosszabb!

  • 5%-os lakásáfa újra,
  • Egyszerű bejelentések kibővítése,
  • Nulla energiaigényű követelmény kitolása 2021 júliusáig,
  • CSOK, babaváró hitel, adókedvezmények - amit már a múltkor is megbeszéltünk,
  • És még a barkácsáruházak, építőanyag-kereskedések, kertészetek is nyitva maradhatnak a lezárások alatt... ha nem akartál, akkor is építkezni fogsz!