Tényleg Orbán Viktor töröltette A besúgót az HBO kínálatából?

Utánajártunk, mennyire igazak az ellenzéki fórumokon keringő pletykák.

Jellegzetes ellenzéki összeesküvés-elméletek szökkentek szárba a hír nyomán, miszerint a HBO Max programjából kikerült A besúgó című magyar gyártású sorozat. A baloldali online portálok kommentszekciójában azt találgatták, hogy vajon személyesen Orbán Viktor törölte-e az 1980-as évek kommunista diktatúrájának működését bemutató sorozat eddigi epizódjait a HBO felületéről.

A találgatásoknak az vetett véget, hogy időközben kiderült, az HBO A besúgó (és az Aranyélet című sorozat három évadja) mellett több európai és régiós saját gyártású produkciót is törölt. 

Forrás: HBO

Az áldozatok. Többek között az Időbevándorlók két évadját, az Árnyak 3. évadját, valamint a Szexi svédeket tette elérhetetlenné a HBO Max. Ám nemcsak európai, hanem amerikai (Vinyl, Run, Mrs. Fletcher), dél-amerikai és ázsiai produkciókat is kivettek a programkínálatukból. Jellemzően saját gyártású sorozatokat érintett a cég döntése, ami azért meglepő, mivel az HBO Max és a rivális streamingszolgáltatók egyaránt kiemelten kezelik ezeket a tartalmakat.

Az is kiderült, hogy a tartalmak eltávolításáról nem a magyar HBO döntött. A cég teljes európai részlegét hidegzuhanyként érte a lépés. Ezzel ugyanis az elmúlt évek munkáját egyik pillanatról a másikra kukába dobták az anyacég vezetői, ahogy kárba veszett az a pénz is, amit az HBO annak idején a törölt produkciók népszerűsítésére költött.

A besúgó magyarországi premierjét is hatalmas reklámkampány előzte meg. Sokan éppen ennek köszönhetően fizettek elő az amerikai streamingszolgáltatóra, a magyar sorozat bevezetése tehát sikeresnek mondható. Most azonban a magyar részleg és a magyar nézők egyaránt hoppon maradtak.

Az pedig tovább borzolta a kedélyeket házon belül, hogy az európai üzletágon belül jelentős elbocsátások várhatóak. Előzetes hírek szerint nagyjából ezer alkalmazottól már meg is váltak, illetve alig egy hónapnyi működés után a CNN+-t (a CNN steamingcsatornája) is megszüntették.

A kérdés az, hogy miért. Miért kellett tartalmakat törölni, miért kell elbocsátani embereket?

A válasz sokkal egyszerűbb, mint azt a már említett összeesküvéselmélet-gyártók remélték. Az ügy hátterében egyszerű gazdasági, szakmai, iparági okok állnak.

Jelenleg ugyanis folyamatban van az HBO Max és a Discovery+ összeolvadása, a végső szolgáltatási stratégia kidolgozása éppen a napokban történik meg. Ennek a folyamatnak részeként tartalmak kerülnek le a felületekről.

A pénzügyi okok háttere. Néhány hónapja a Discovery megvette a Warnert Brost, ami hatalmas adóssághalmaz felvállalását is jelentette. Warner Bros rengeteget költött a HBO Maxra, hogy versenyben maradjon a rivális csatornák mellett. A tranzakcióval az új cég, a Warner Bros Discovery kezére kerültek a korábban a Warners Bros Entertainment által működtetett CNN, HBO, Cartoon Network csatornák, illetve a hozzájuk kapcsolódó streamingfelületek is. Az új cégvezetés pedig teljesen más tervekkel vette át a csatornák irányítását.

A verseny irtózatosan kiélezett ezen a piacon, a tartalomgyártási verseny miatt az HBO színvonala is felhígult. Az sem kizárt, hogy egy másik streamingfelületet hoznak létre, amely jobban igazodik az aktuális piaci igényekhez.

Forrás: AFP

Intő jel lehet a HBO számára, hogy a sokáig piacvezető Netflix eladásai is jelentősen csökkentek az utóbbi időben. Ez pedig  nem tett jót a befektetői bizalomnak. Sokan attól tartanak, hogy a bombaüzletnek tartott műsorszolgáltatói módszer hamarosan lejtmenetbe kerül.

A fogyasztói szokások is folyamatosan változnak. Nem mellékes az sem, hogy az új produkciók sok esetben a divatos politikai ideológiák narratívamesélőjeként funkcionáltak.

Érdekes adaléka a történetnek, hogy Vera Ion alkotását szintén törölték a HBO kínálatából. A román filmes ezért petíciót indított, amellyel a Warner Bros Discovery vezetését célozta meg. Vera Ion a Ruxx című filmjének törlését fájlalja a leginkább, amely állítása szerint a román nők, a bukaresti fiatalok és az LMBTQIA+ közösség számára egy nélkülözhetetlenül fontos alkotás.

Az „LMBTQIA+” mozaik egyelőre nem hatotta meg az amerikai cég vezetését. Pedig ezek azok a betűk, amelyekhez vagy pozitívan és támogatólag viszonyul az ember, vagy magára vonja egy szűk, de annál erőszakosabb és befolyásosabb politikai kisebbség haragját.

Az sem kizárt, hogy éppen a szivárványtartalmakból lett elege sok millió nézőnek, így ez lehet az érdeklődés megcsappanásának egyik oka.

Bárhogy is legyen, a streamingszolgáltatók piacán jelentős változások zajlanak. A tartalomgyártás pedig kis szerencsével az emberek valós igényeihez igazodnak majd, és kevésbé funkcionálnak politikai eszközökként.

Az eddig taglalt szempontok persze nem adnak magyarázatot arra, hogy a már elkészült alkotásokat miért nem hagyták fenn a felületeken. Ezek tárolása csekély költséggel jár, míg a törlés inkább árt a cég imázsának.

Jó esély van arra, hogy ezeket a tartalmakat más szolgáltatóknak értékesítik majd. Ez azonban csak később derül majd ki.