Székelyföldön valami készülődik

Idén újra lesz Tusványos. Igen, lesz Orbán beszéd (régi rajongóknak Orbán-koncert) és Hajóágyú is. Lesznek medvék, fenyőfák, szesze és mentes italok, koncertek és közéleti programok, székelyek és anyaországiak, vegánok és húsimádók, katolikusok és a többiek, NERcegek és széplelkű hazafiak. Gyertek Ti is!

A koronavírus miatti korlátozások évekig lehetetlenné tették a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (ismertebb nevén Tusványos) megrendezését.

Idén nyáron (július 19-24) azonban újra alkalma nyílik a minőségi kikapcsolódásra vágyóknak arra, hogy Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy között félúton, Tusnádfürdő mellett élvezhessék a nyár legjobb közéleti és szabadidős programját.

Forrás: MTI/Veres Nándor

A szervezők (a Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács) az újrakezdés szellemében alaposan belehomorított a kínálat összeállításába.

Akinek volt már szerencséje részt venni a székelyföldi nyári táboron, azok jól tudják, hogy miről van szó.

Mindenki megtalálja a lelki hangoltságának, hangulatának, vérmérsékletének megfelelő zugot a táboron belül. Csöndesen üldögélni és komoly beszélgetést hallgatni, vagy egy szalmabálán bort vagy pálinkát iszogatni éppúgy lehet, mint koncerten végkimerültségig táncolni.

Mert Tusványos ilyen. Beszélgetős, csöndben iszogatós, önfeledten és visszafogottan táncolós, pogózós, és égboltot szurkálósan elektronikus zenére örjöngős, elmélázós, nosztalgiázós, múltba és a jövőbe tekintős, székelyföldezős, magyarkodós és elgondolkodós, politizálós és nem politizálós.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nap közben érdekes közéleti/politikai vitákkal okosodhatunk, a politikai paletta minden oldaláról megjelennek mértékadó vitázók és előadók. Lesz Csűr, Krúdy udvar, Erdély Café sátor, Buzánszky Jenő sportterasz, Puskás Ferenc kávéház, Magyar Kultúra sátor, MCC Depo sátor, MIT sátor, és Budapestről Székelyföldre költözik a Három Szerb Kávéház.

A programhelyszínek felsorolása korántsem teljes körű, az említetteken kívül még számtalan sátor és udvar elnevezésű pódiumot találhatunk, amelyek az érdeklődésünknek megfelelő programokat kínálják. Szóval lesz irodalom, politika, közélet és miegymás.

A Tusványoson szokás szerint tiszteletét teszi Orbán Viktor is, akinek beszéde (az úgynevezett Orbán-koncert) hagyományosan a közéleti programok csúcspontját jelenti. És ebben nincs semmiféle túlzás. Itt hangzanak el a legtutibb programbeszédek, helyzet és világértelmezések a miniszterelnökünktől. Szóval érdemes figyelni.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A sok jó szó után azonban minden este az úgynevezett „gőzkieresztésé” a főszerep. És igen, lesz Elszabadult hajóágyú is. Bár szakértők bevonásával sem sikerült eldöntenünk, hogy az említett esemény az ivós-bulizós vagy a közéleti-politikai kínálat részeként értelmezhető. Majd a táborozók eldöntik.

Ami biztosan nem politika az a Bagossy Borthers Company, Blahalouisiana, HoneyBeast, Kowalsky meg a Vega, Margaret Island, Tankcsapda, Nagy Feró és a Beatrice, Szabó Balázs Bandája Transilvanyum, 4S Street, Aurevoir zenekarok koncertjei. A talpalávaló kifejezetten világnézetileg semleges lesz. Illetve abban a tekintetben sem vagyunk biztosak, hogy a „talpalávaló” a megfelelő kifejezés, ugyanis egy most ébredező kisebbség, akik a zenére, mint a sörözés melletti beszélgetések hangulati aláfestőjeként tekintenek, kifejezetten sértőnek érzik azt, hogy az akusztikus élmény élvezetét önkívületi testmozgással hozzák kapcsolatba bizonyos konzervatív körök.

A felmerült kérdések tisztázódásáig is örömmel jelenthetjük, hogy a koronavírus miatt már nem kell és jobb körökben nem is illik fájjon senki feje (szó szerint). A romániai vírushelyzet immár vastagon lehetővé teszi a fesztiválozást. Két évnyi kihagyás után így nem kell maszkot húzni sehol, még a koncertek sűrűjében sem verődik fel a por annyira, hogy védekeznünk kellene. Székelyföld ugyanis nem az a poros-sáros-dagonyás hely, amilyennek azt a rossz szándékú -baloldali- leskelődők láttatni akarják. Susogó fenyvesek, zöldellő Olt part, hűvös esték. A közelben pedig további hűsölésre van mód a Szent Anna- tóban.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A medveveszély tekintetében azonban már korántsem vagyunk annyira derűlátóak, mint a vírussal kapcsolatban. Tudniillik Székelyföldön sacc/kb. háromezer medve él, éppen dupla annyi, mint amekkora állományt a terület el tud látni élelemmel. Így a medvék kénytelenek bejárni a derék székelyek portáira falatozni, a gyümölcsösöket és a búza és kukoricaföldeket is előszeretettel dézsmálják.

Ezért a fokozott figyelem továbbra is indokolt. E sorok írója saját szemével látta néhány éve, amint egy közepes termetű barnamedve az erdőszélen levő kukák mellől félelmében beszaladt a városi parkba. Így a veszély egyáltalán nem lebecsülendő. Jó azonban észben tartani, hogy a medve jobban fél tőlünk, mint mi tőle, ezért amennyiben nem lepjük meg, akkor jó eséllyel nem is támad ránk. Ittasan azonban nem jó elkóricálni messzire, sörtől és bortól megbátorodva ne menjünk nagyon messze a tábortól. A medve ugyanis a zaj miatt biztos nem közelíti meg a rendezvény helyszínét, azonban néhány száz méterre a színpadtól már joggal gondolhatja azt, hogy egy gyümölcsfa áldásait kiélvez háborgatás nélkül. Ebben a tevékenységében zaklatni a medvét egyáltalán nem egészséges.

Menjünk Tusványosra, ügyeljünk egymásra, szeressük Székelyföldet, szeressünk minden embert, alkoholt mértékkel és a kapacitásunknak megfelelően fogyasszunk! Gyertek, különösen, hogy a Kontra csapata is képviselteti magát!

A részletekkel később jelentkezünk.