Szabó Tímea fordulatos élete

A Párbeszéd társelnöke már fiatalon megjárta az USA-t, Pakisztánt és Afganisztánt is.

A Pesti TV Az Ügy című műsora dolgozta fel Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnökének fordulatokban gazdag, meglehetősen kusza életútját.

Az 1976-ban született politikus a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, majd rövidesen már a Harvard Egyetem jogi karán találta magát, ahol az ENSZ megbízásából fegyveres konfliktus-megelőzési stratégiákról, illetve sérülékeny csoportok védelméről irányított kutatásokat.

Elmondása szerint 5 évig magyarországi tudósítóként dolgozott USA-ban amerikai magazinoknak.

Az életrajzában található következő csavar, hogy 2001-ben három hónapot töltött Pakisztánban, ahol afgán menekülttáborokban dolgozott. Majd még a 2001-es terrortámadás előtt visszatért az Egyesült Államokba, ahol újra a Harvardon végzett kutatásvezetői munkát Afganisztán újjáépítéséről.

Ha azt gondolnánk, hogy ezután nem lesz több fordulat, akkor tévedünk, hiszen Szabó Tímea ezután Kabulba költözött és ott az afgán kormány felállításában segített az ENSZ-nek.

2003-ban aztán hazaköltözött Magyarországra, ahol a Magyar Helsinki Bizottságnál kezdett el dolgozni. (Hol máshol. És persze nincs hálózat - a szerk.Szabó négy évig vezette a szervezet menekültprogramjának nemzetközi projektjeit.

Érdekes tény, hogy bár 2009 májusában adott interjújában még azt mondta, hogy nem szeretne politikus lenni, mégis néhány hónap múlva elindult európai parlamenti képviselő-jelöltként az akkor párttá alakult LMP és Humanista Párt színeiben.

Magánélete is több mint érdekesen alakult, hiszen korábban a Jobbik OVB delegáltja, Hunyadi Gábor Szabó férje.

2010-től országgyűlési képviselő és frakcióvezető-helyettes volt az LMP színeiben, majd Karácsony Gergellyel együtt az árulók csapatához csatlakozott és 2013. januárjában kiléptek az LMP-ből, hogy megalakítsák a Párbeszédet.

2014-ben a baloldali összefogás listájáról jutott be ismét a Parlamentbe. 2018-ban már a III. kerületből választották meg újra országgyűlési képviselőnek.

Íme az Ügy teljes adása: