Szabad-e gyermekrendelőt festeni a civileknek?

Bejárta az ellenzéki sajtót a napi mozgalmi hír, Kőszegen nem tetszett a fideszes polgármesternek, hogy kedves, önzetlen civilek szívjóságból kifestették az egyik gyermekrendelőt.

Igaz, hogy a hétvége leple alatt, mindenféle előzetes egyeztetés és engedély kérése nélkül. De olyan szép lett!

Az ATV koraesti ellenzéki panoptikumában a momentumos Hajnal Tamás és a rehabilitált farokszelfikirály, Gréczy Zsolt is pitiánerkedésnek találta a kőszegi polgármester hozzáállását.

Gréczy rögtön a legmagasabbra emelte a tétet, és azt találta mondani: jó, hogy nem lövetett közéjük. 

Erre már Krug Emília is megengedett magának egy elnyújtott "naaaaaa" kommentárt, de a harmadik vendég, Szakonyi Péter erősen független újságíró gyorsan témát váltott, mentette a menthetetlen ostobaságot, és azzal farolt ki, hogy íme, beérett a kormány civilellenessége, minden civil gyanús, ugyebár.

Akkor most csináljunk egy ellenpróbát! Menjünk be az éj leple alatt, titokban, mondjuk egy vállalat irodájában, fessünk a falra valami tetszetőset, és nézzük meg, mi történik.

Megmondom. Lesz belőle egy feljelentés, meg egy per. Mert ilyet nem lehet csinálni. 

Ahogy nem lehet a DK irodájába sem stikában belopózni, és nagy péniszeket festeni a falra, pedig egyébként nem lenne stílusidegen az attrakció.

A kérdés továbbra is adott, szabad-e civileknek falat festeni. De feltehetjük úgy is, hogy bárki bármit bárhova felfesthet engedély nélkül? Minden normális ember tudja a választ.

Alattomos és rafinált akció a kőszegi eset, mert minden ellenérzést azonnal becsatornáz a primitív lelketlenségbe.

Hiszen milyen ember az, aki nem ért egyet cuki állatfigurák falra pingálásával? Nem is anya szülte az ilyet, hanem talán apa.

Minek kell akadékoskodni, csak egy elhanyagolt orvosi rendelőt tettek széppé, ahol a kicsiknek sokkal jobb lesz, ha mesés környezetben várakoznak a doktor nénire. Mit kell szőrözni mindenféle engedélyekkel, úgyse adták volna meg, ez utóbbi állítást a festést megszervező egyesület elnöke tette. 

Persze meg sem próbáltak kérni, nehogy véletlenül megtetszen az ötlet a hivatalnak is és kialakuljon valami együttműködés. Nyilván nem ez volt a cél.

A társadalom és az élet akkor működik jól, ha vannak szabályok, ha kell kérni engedélyeket, ha van hivatalos út, ha van felügyelet - még akkor is, ha olyan nemes a cél, hogy a szem nem marad szárazon, pillangók repdesnek a gyomorban.

Minden más megoldásnak politikai célja és tartalma lesz: fricska, polgári engedetlenség, lejáratás, mikor mi, de még ez sem baj, ez is belefér a demokratikus keretekbe, már ha nem sérti a törvényt vagy a szabályozást. De az probléma, ha azt gondolják civil szervezetek, hogy nekik mindent lehet, és a bajkeverő szándék nem villan ki a civilség leple alól. 

Borítókép forrása: Facebook/Összefogás Kőszegért Egyesület