Soros álcivil hadserege: akik a valódi döntéseket hozták Ukrajnában - II. rész

Folytatjuk a "szuverén Ukrajna" bemutatását, ahol a "civilek" kedvéért átírják az alkotmányt, és azon dolgoznak, hogy a külföldnek árusíthassák ki az ukrán termőföldet és a bankokat.

Az előző részekből:

 • A Soros-birodalom fő ukrajnai helytartója a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány (International Renaissance Foundation), akik nem titkoltan az ország minden területét behálózták: a politikusokat, a pártokat, a médiát – nem mellesleg 300 ezer veteránt tartottak készenlétben „átképzés” címszóval.
 • A Soros Alapítvány a cseh Tomaš Fiala által – aki az ukrán Transparency International igazgatótanácsában is jelen volt – alapított Dragon Capital nevű brókercéggel közösen hozta létre az Új Ukrajna Alapot (New Ukraine Fund) a majdani forradalom után. 
 • A Dragon Capital és Fiala pedig büszkén kereskednek ukrán hadikötvényekkel: kihagyhatatlan ajánlatként vásárolhatunk náluk 2022–2023-ban lejáró papírokat hrivnyában 10% fölötti, dollárban 3,7%, euróban 2,5%-os hozamokkal. Békekölcsön természetesen kizárólag békés célokra...
 • A Soros és az ukrajnai háború finanszírozása közötti összefüggéseket cikkünk megjelenése után nem sokkal már a miniszterelnök is feltárta a szokásos pénteki rádióinterjújában, valamint a Facebookon is posztolt a témában.

KAPCSOLÓDÓ

Mostani összeállításunk első részében pedig a SAGSUR-t és benne régi ismerősünket, Ivan Miklošt; a BRDO-t; a Transparency International Ukraine-t, valamint az ANTAC-ot, soraikban a közismert Fukuyamát és Kesslert vizsgáltuk meg közelebbről.

kapcsolódó

 • Soros álcivil hadserege: Akik a valódi döntéseket hozták Ukrajnában

  Soros álcivil hadserege: Akik a valódi döntéseket hozták Ukrajnában

  A ma bemutatott szervezeteknél is csupa körbe- és összefonódásra lehetünk figyelmesek: Közép-Európából ismerős lehet Ivan Mikloš és Tomaš Fiala neve; de vannak itt az ukrán politikából érkező, majd oda visszatérő "civilek", izraeli biztonsági szolgálatokba bekötött személy, volt amerikai nagykövet - és persze világhírű húzónevek, mint például Francis Fukuyama vagy Giovanni Kessler.

Az újabb részben pedig folytassuk kimerítő ukrajnai gyűjteményünket, mert itt még bőven nincs vége a hasonló „civil” szervezeteknek!

 • A körbe- és összefonódások folytatódnak: létezik olyan szervezet egy Grúziából importált elnökkel, akik olyan mérvű befolyásra tettek szert, hogy miattuk még az ukrán alaptörvényt is megváltoztatták.
 • De találtunk olyan ukránt is, aki azért harcolt külföldön, hogy eladhassák az ukrán termőföldet.

A NEMZETI KORRUPCIÓELLENES IRODA (NACIONALJNE ANTIKORRUPCIJNE BJURO UKRAJINI, NABU), AKIK MIATT még AZ UKRÁN ALKOTMÁNYBA IS BELENYÚLTAK

Újabb militáns hangulatú honlap, ahol már a nyitóoldalon azzal büszkélkednek, hogy Zelenszkij elnök állami kitüntetéseket osztogatott szervezetük tagjainak.

Küldetésük megelőzni, nyilvánossá tenni, megállítani, felderíteni és megoldani a magas rangú tisztségviselők által elkövetett korrupcióval kapcsolatos bűntényeket.

A Korrupcióellenes Iroda létrehozása az IMF és az Európai Bizottság egyik közös feltétele volt ahhoz, hogy lazíthassanak az ukrán állampolgárok általános vízumkötelezettségén.

És hogy mekkora a befolyása a korrupcióellenes irodának? 2021. novemberében MEGVÁLTOZTATTÁK AZ UKRÁN ALAPTÖRVÉNYT, hogy  az Iroda működését összhangba hozzák a törvényi keretekkel.

A megbízott elnök Gizo Uglava. Grúziai születésű vezető, most éppen Ukrajnában dolgozik egy jobb világért, és időközben az ukrán állampolgárságot is megszerezte. Szülőföldjén ügyészként tevékenykedett, a ranglétrát végigjárva egészen a helyettes legfőbb ügyészi pozícióig vitte. Mindeközben soha nem volt tagja semmilyen pártnak sem.

Az önéletrajza tanúsága szerint mintegy 15 millió dollárnyi grúz állami forrást mentett meg olajszármazékok csempészetének feltárásával, az ügy következtében pedig húsz embert tartóztattak le. Egy másik esetben állami földtulajdonokkal való visszaéléseket leplezett le, mellyel 30 millió dollárnyi vagyont mentett meg, és harminc embert juttatott az  igazságszolgáltatás elé.

Tetyjana Varvarszka, az igazgatóhelyettes.  Ukrajnai születésű, Kijevben és Csernyigovban tanult, aztán a pénzügyminisztériumban, majd a nemzeti információügynökségnél dolgozott. Végzettségét tekintve könyvelő. Az állami szektorban kincstári területen, később a versenyszférában, ezek után pedig az ukrán pénzügyminisztériumban dolgozott vezető közgazdászként, majd igazgatóhelyettesként. 2011 és 2015 között az Ukrinformnál, a nemzeti hírügynökségnél tevékenykedett.

Egy újabb ex-kormányzati civillel van tehát dolgunk személyében.

A Korrupcióellenes iroda finanszírozását tekintve csakis az ukrán költségvetés támogathatja, más forrásból ugyanis mindez tilos – KIVÉVE, ha Ukrajna nemzetközi szerződései másként rendelkeznek.

A NABU speciális műveleti egysége szavatolja a nyomozók biztonságát rajtaütés esetén. A szervezetnek köszönhetően 2021-ben 2,7 milliárdos kárt előztek meg vagy szereztek vissza az ukrán költségvetés számára. 2021 szeptemberéig 25 börtönbüntetést szabtak ki 27 személyre a NABU-nak köszönhetően, kettő és kilenc év közötti időtartamra. Ezek közül 22 ítélet már hatályba is lépett.

WESTERN NIS ENTERPRISE FUND (WNISEF), AHOL AZ ÉSZAK-AMERIKAI UKRÁN DIASZPÓRA LEGNAGYOBBJAI ÜLNEK, mellettük pedig EGY VOLT AMERIKAI NAGYKÖVET

Fő céljuk –  állításuk szerint – a hétköznapi ukrán és moldáv emberek életét megváltoztatni. A szervezetet - nahát - az Egyesült Államok kormánya alapította még a Clinton-adminisztráció alatt – azóta összesen mintegy 2,2 milliárd dollárt befektetve a célországok kis- és középvállalkozásaiba.

A következő elnök Jaroslawa Z. Johnson. Ukrajnai születésű, gyerekként emigrált az USA-ba. Jogász, tanulmányai helyszíne a Goucher College és Wisconsini Jogi Egyetem voltak. Alapítója és korábbi elnöke az Amerikai–ukrán Üzleti Tanácsnak, akik szponzorálták az 1991-es ukrán elnök amerikai látogatását, 1992-ben az első Ukrán–USA Kereskedelmi Konferenciát szervezte. Bill Clintonék nevezték ki az Alap élére 1994-ben, azóta is ott szolgál.

Lenna Koszarny ügyvezető alelnök, eredetileg pénzügyi igazgatóként csatlakozott az alaphoz 1998-ban. Mára már az 1,1 milliárd dollárt kezelő Horizon Capital befektetési alap alapító partnere, elnöke. A Horizon a WNISEF szerződött partnere, üzleti szolgáltatásokat biztosítanak számukra.

Koszarny – lengyeles neve ellenére – ukrán származású kanadai állampolgár, aki folyékonyan beszél ukránul – 1993 után évekig élt Ukrajnában. Az Ukrán–Kanadai Kongresszus tanácsadó bizottságának elnöke, akik a mintegy 1,2 milliós kanadai ukrán közösséget képviselik. Mindezek mellett Koszarny egyben a UWC (Ukrainian World Congress, Ukránok Világközössége) alelnöke is, mintegy 20 milliós diaszpórát képviselve 33 országban, valamint közvetetten további 14 további országban is. Hogy ez ne legyen elég, Koszarny még a Kijiv–Mohila Egyetem tanácsadói testületének alelnöke is.

Mindezek mellett még az Ukrán Startup Alap vezetőségében is ott ül, az Ukrajnai Német–Ukrán–Lengyel Közösség, valamint a Női Befektetői Hálózat tagja – és Davosban is Ukrajnát promotálta. Nem is sorolom tovább, ez a hölgy tényleg minden is.

2020-ban Zelenszkij elnök 3. fokozatú Ukrán Becsületrenddel tüntette ki az ország függetlenségének (Hogy micsodájának? - a szerk.) 29. évfordulóján. Egyébként már előtte, a 25. évfordulón is kitüntetést, emlékérmet kapott az akkori elnöktől.

Az amerikai John E. Herbst az újabb civil. Ő 31 évet húzott le az USA külképviseletében: volt kijevi nagykövet 2003 és  2006 között, illetve Üzbegisztánban is szolgált 2000 és 2003 között. A Nemzetvédelmi Egyetemen legutóbb a komplex ügyekért felelős igazgató volt. Tevékenysége elismeréseként két elnöki kitüntetéssel büszkélkedhet.

A WNISEF is olyan civil szervezet, amelyik mindenhol jelen van, és mindenhez IS ért, legyenek azok közbeszerzési folyamatok és rendszerek, e-árverések Moldovában vagy Ukrajnában. Megtakarított állami pénzek, városfejlesztési eszközök, kijevi hirdetések, startup-ökoszisztéma, diáklányok IT- és vezetői továbbképzések, várostudományi képzések, oktatásügyi fejlesztések… 

A HIV-VÍRUSSAL ÉLŐK ÖSSZUKRÁN HÁLÓZATA

Már a szervezet küldetésnyilatkozatából is kitűnik, hogy az emberbarátságon túl azért üzlet is lehet ebben a nemes célkitűzésben: ők fejlesztik ugyanis az e-Egészség rendszert az ukrán kormányzat számára, ezzel pedig az egészségügyi reform megvalósításába is „besegítenek”. 

Támogatóik között  itt is említést érdemel a WHO, az Unicef, az EU, a Transparency International, az Újjászületés Alapítvány, a Deloitte, valamint Kijev városa is.

A felügyelőbizottságban találjuk Olga Rudnyevát is, egy egészen sajátos profillal. A hölgy ugyanis alaposan kiképzett és tapasztalt jogharcos, de egy évig az Ukrán Egészségügyi Minisztérium sajtósa is volt.

Korábban pedig egy női egészségmagazin alapítójaként és vezetőjeként szerzett tapasztalatot. Egyfajta ukrán D. Tóth Kriszta, egy személyben sokféle tehetség... Azért persze itt is  fellelhető katonai szál: a hadsereg medikusait képezte ki NATO-standardoknak megfelelően, és mindezek mellett Rudnyeva a Veteran Hub nevű portál társalapítója is. Mondanunk sem kell, hogy az oldal és a mozgalom persze a jól ismert amerikai receptúra szerint készült...

GAZDASÁGI STRATÉGIAI KÖZPONT (CENTRE FOR ECONOMIC STRATEGY, röviden: CES), ÚJRA TOMAŠ FIALA, IVAN MIKLOŠ ÉS Mellettük NÉMI KIÁRUSÍTOTT TERMŐFÖLD

Ez pedig a már jól ismert cseh Tomaš  Fiala érdekeltsége, ő az alapító-elnök.

Fiala az Európai Üzleti Szövetség (EBA) megválasztott elnöke volt 2010-től 2021-ig (kisebb megszakítással), ezzel Ukrajna legnagyobb üzleti szövetségét vezette 1000 fölötti céget tömörítve, több mint 1 millió munkavállalóval. 2015-ben társalapítóként hozta létre a Központot, amely egy közgazdasági think tank. 2016 és 2020 között a Transparency International megválasztott igazgatótanácsi tagja, globális antikorrupciós őrkutyaszerepet vállalva. 2020 októberében pedig a Kijevi Közgazdasági Egyetem igazgatótanácsába is megválasztották.

Fiala mellett ott találjuk a vezetőségben Olena Bilant is, aki 2006-ban csatlakozott a Dragon Capitalhez elemzőként, majd 2009-ben vezető közgazdásszá nevezték ki. Ő is társelnöke a Kijevi Közgáznak (KSE, korábban Kijiv–Mohila Egyetem), és mindezek mellett a VoxUkraine, valamint a Gazdasági Stratégiai Központ igazgatótanácsának tagja is. 

És itt tűnik fel újra Ivan Mikloš, aki a SAGSUR nevű "független" tanácsadó szervezetből már ismerős lehet a tisztelt Olvasó számára...

Olga Balicka ingatlanszakértő szintén a felügyelőbizottság tagja. Sokat elmond a mentalitásáról, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróságon megnyert egy pert, melynek eredményeképp kiderült, hogy a termőföld eladásának moratóriuma törvényellenes volt Ukrajnában. Értjük: Balicka azért harcolt tehát külföldön, hogy eladhassák az ukrán termőföldet. És erre még büszke is. Gratulálunk!

A CES eredményeit tekintve nagyon fontos leszögeznünk, hogy bármilyen párttól és politikai vezetőtől függetlenek. Ugyanitt felsorolják, hogy milyen projektekben tudnak „eredményeket” felmutatni:

 • a közszolgák díjazásának megreformálása;
 • alkalmazkodó karantén-, lakosság- és üzlettámogatási szabályok;
 • a Nemzeti Bank (NBU) és a kormányzat közötti kommunikáció;
 • középtávú büdzsétervezés;
 • privatizáció;
 • az állami bankok stratégiája;
 • a devizaváltási operációk egyszerűsítése;
 • részvállalás Kijev infrastruktúrájának fejlesztésében;
 • valutaliberalizáció.

Ne feledjük: itt továbbra is Ukrajnáról, egy papíron szuverén európai országról beszélünk, ahova úgy jönnek ezek a szervezetek tudást hinteni, mintha csak egy kezdetleges multicégről lenne szó! Nem  is beszélve arról, hogy olyan területekbe ütik bele az orrukat, amihez a külföldieknek normális helyeken aztán biztosan nem lenne  sok közük.

Ha pedig konkrét céljaikat vesszük sorra, még sokkolóbb az élmény: 

 • 1. Az irányítás hatékonysága eléri nyugati szomszédaink szintjét;
 • 2. A GDP legalább évi 5%-ot növekszik, GDP/fő 5000 USD fölé megy;
 • 3. Stabil makrogazdasági környezet. Az infláció stabilan 6% alatt, a hrivnya árfolyama rugalmas;
 • 4. Ukrajna adósbesorolása szerint a legmagasabb „spekulatív” kategóriába kerül, BB+, utána „befektetésre ajánlott”;
 • 5. Az ukrán pénzügyi szektort integrálni kell a páneurópai piacokba;
 • 6. A legtöbb állami vállalkozást és bankot privatizáljuk. Ami mégis állami tulajdonban marad, azt a legjobb vállalati módszerekkel irányítjuk;
 • 7. Megszüntetjük a moratóriumot a földvásárlásra, működő földpiac;
 • 8. Liberalizálni kell a szállítmányozási piacot, megszüntetni a monopóliumokat. 

Szóval nem akarnak ők sokat, csupán úgy szeretnének segíteni Ukrajnának, hogy például bankokat privatizálnak, kiárusítják a termőföldet és a szállítmányozási szektort. Csak szerényen!

Persze a legjobb szándékú tanácsokat se osztják ingyen, és el is mesélik, honnan van a pénz: naná, hogy "filantrópoktól". 2021-ben például az ABT Britain adta a legtöbbet egy kutatásért, de  a támogatók és megrendelők között feltűnik a színen az ENSZ, maga Tomaš Fiala, az Újjászületés Alapítvány, valamint évekkel korábban rendszeresen a Nyílt Társadalom Alapítvány is.

Csupa meglepetés.

Tehát így néz ki egy elvileg szuverén ország, amelynek csak egy kicsit kell a hóna alá nyúlnunk. Veteránokat azért itt is gyűjtögetünk (amerikai mintára persze), a bankok irányítását átvesszük, a termőföldet kiárusítjuk, külföldről hozunk korrupcióvadászokat, és esetleg az alkotmányba is belenyúlunk egy kicsit. 
Mindezt persze csupán azért tesszük, mert jót akarunk nektek.