Rutte titkolózott, lebukott, majd újra hazudott - Veszélyben a holland jogállamiság!

A Momentum holland pénzből működő magyar pártként támadja a magyar kormány kínai és orosz megállapodásait, miközben a holland donor az asztal alatt szintén üzletel az oroszokkal.

Hollandia hivatalosan megszakította kapcsolatait Oroszországgal 2014-ben, miután a gyanú szerint orosz szeparatisták lelőtték a Malaysia Airlines gépét Doneck felett. Három évvel később azonban a holland kormány ismét felvette a kapcsolatot Moszkvával, a Gazdasági és Külügyminisztérium vezető tisztségviselői tárgyaltak az orosz diplomatákkal. Ezzel önmagában nincs semmi baj, inkább örvendetes, hogy enyhül a két ország közti fagyos viszony.

Mielőtt belemerülnénk a két európai ország közeledéséről szóló beszámoló részleteibe, előbb némi fejtágítás a helyzet megértéséhez:

a holland parlament kétkamarás intézmény, a képviselőház, azaz az alsóház a parlament fő háza. Itt vitatják meg a törvényjavaslatokat és a holland kormány tevékenységét. A kormányt formális kikérdezésekkel ellenőrzik, amelyek eredményeképpen határozat születhet, hogy a kormány tegyen, vagy ne tegyen meg valamit.

A törvény így szabályozza a kormány és az alsóház viszonyát. Hollandiában, ha jogállamiságról beszélünk, akkor többek között ennek a viszonynak az egészséges működését kell figyelnünk.

A jogállamiság csorbul, ha teszem azt a kormány megsérti a törvényeket azzal, hogy fontos ügyekről nem tájékoztatja az alsóházat. Az Orbán és magyarfóbiás Rutte-kormány pedig éppen ezt tette. Folytatólagosan, szándékosan.

Éveken keresztül becsapták a választókat, a képviselőház tagjait nem tájékoztatták arról, hogy a holland kormány magas szintű tárgyalásokat folytat Oroszországgal.

A holland parlament alsóháza csupán azután értesült erről, hogy két oknyomozó szervezet leleplezte a kormányt.

Ha nem buknak le, ma is folytatódna a maratoni hazudozás, miközben a felszínen Rutte éles hangnemben támadja az oroszokat, illetve számonkérik a magyarokat jogállamiság ügyében.

Rutte és pártja azonban a lebukás után sem volt képes abbahagyni a mellébeszélést. Az ügy kirobbanásának kezdetén még azt mondták, hogy a holland tisztviselők csak beszélgettek Oroszország diplomatáival különböző energiaprojektekről, a Gazprom és a Lukoil munkatársaival való találkozók alkalmával mindössze szabad véleménycsere történt a felek között, energetikai megállapodások pedig nem köttettek.

Az oknyomozó portálok birtokába jutott dokumentumok szerint azonban Rutte hazudott.

Kiderült ugyanis, hogy a holland kormány maga kezdeményezett energetikai tárgyalásokat az oroszokkal, az egyeztetéseken pedig az Északi Áramlat 2 orosz földgázvezeték, valamint az oroszokkal szembeni amerikai és uniós szankciók is terítékre kerültek. Rutte állításával szemben pedig megállapodások is születtek, amelyeket eltitkoltak a képviselőház elől.

Magas rangú holland diplomaták a törvényhozás tudta nélkül üzletelhettek az oroszokkal. Na ez a botrány!

Mert hát miféle jogállam az, ahol az ország stratégiai fontosságú ügyeiről a kormány egyedül dönt és arról nem tájékoztatják az polgárokat és parlamentet?

Azt hiszem elkezdhetünk aggódni a holland jogállam állapota miatt, a kormány áthágja a törvényeket és gyanús ügyletekbe keveredik az oroszokkal. Gyakorlatilag kiszolgáltatják Hollandiát az orosz terjeszkedés veszélyének!

Hollandia putyinizálódik, Ruttét zsebrevágta a Kreml!

Ha én most a momentumos politikusok helyében lennék, akkor azonnal megtenném a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az Unió véget vessen Rutte orosz-párti ámokfutásának.

Vagyis mégsem. Ha momentumos politikus lennék, akkor nem tehetnék semmit, különben a háttérben állók letörnék mindkét kezem, ha heveskednék Rutte számonkérése ügyében. Ami még fájóbb, hogy a Rutte-féle pártok anyagi támogatását is elveszítené a Momentum.

kapcsolódó

  • Mark Rutte pártalapítványa pénzelte a Momentumot

    Mark Rutte pártalapítványa pénzelte a Momentumot

    Néhány napja megtudtuk, hogy Cseh Katka családja nem vetette meg a jobboldal pénzét sem, de talán ennél is érdekesebb az a külföldi befolyás, ami a Momentum pártalapítványa körül rajzolódik ki. Holland és német liberális pénzekkel tömték ki a legújabb üdvöskéket.

Végül néhány kérdés merül fel az eset kapcsán:

Milyen megállapodásokat, háttéralkukat titkolnak még Európa vezetői?

Mi a helyzet Kínával? Sikerült különalkút kötni az ázsiai óriással az európai közvélemény tudta nélkül?

Magyarország miért nem köthet előnyös megállapodásokat az oroszokkal és a kínaiakkal? És ezeket a megállapodásokat miért éppen az a párt támadja a leghangosabban, amelyik Rutte pártjának az alapítványától kap anyagi támogatást?

Kinek az érdeke az, hogy mi magyarok ne üzleteljünk a keleti óriásokkal, ellenben tőlünk nyugatabbra fekvő országok ezt szabadon megtehessék?

A Momentum politikusai tudják, hogy a holland kormány a magyarok ellen használja fel őket?