Putyin és az állítólagos betegsége - mi lehet igaz a hírekből?

Az orosz elnök volt már Parkinson-kóros, elmebajos, menthetetlen agresszor, halálos beteg, miközben azt is mondják róla, hogy az egész világot le akarja rombolni. Hogy fér össze mindez? Bódi Ábel véleménycikke.

Óraműpontossággal érkezik minden második héten az információ, hogy „Putyin most aztán már tényleg a végét járja, halálán van”. Mikor felröppen a hír, minden skribler – aki eddig járványügyi szakértő, majd belpesti haditudósító volt – azon nyomban Vladimir személyes, különbejáratú háziorvosának képzeli magát, aki egy kézremegésből és némi tokarengésből megállapítja, hogy most aztán végre a legmegátalkodottabb diktátor is  beteg.

Forrás: YouTube

Szomorú jelenség ez a vágyvezérelt újságírás, mert még a cikk szerzőjét is hatalmába keríti az érzelmi felfokozottság, amit az ilyenkor esedékes szellemi autofelláció okoz.

És nem, nem azt állítom, hogy makulátlan egészségügyi állapotnak örvend az orosz birodalom ura, „Rettegett Ladomér”, de hogy nem vagyok sem az orvosa, és különösebben maga a betegség ténye sem érdekel, az már szentigaz.

A moszkvai hadúrról a legújabb pletyka most épp az, hogy már leukámiás is, és szegény FszB (az ottani ÁVH) tisztjeinek már körbejár az e-mail, hogy ne higgyenek el semmilyen halálos betegségről szóló álhírt.

A jó újságíró pedig milyen következtetésre jut ezek alapján? Ha ilyen levelek járnak a regionális titkosszolgálati igazgatóknál, és még Putyin tokája is megnőtt az elmúlt két évben, akkor biztos igaz a hír, vége a háborúnak, és hamarosan a szaratov-külsői LMBTQ-közösség szenvedő alanyai fellélegezhetnek.

Persze az meg sem fordul a fejében, hogy a FszB vezetősége talán mégsem a fordított pszichológia szerint vezeti a világ egyik – sajnos – leghatékonyabb külső és belső elhárítását.

Könnyű lenne elhinni ezt, és persze értem, hogy szomorúak, hogy a tankokat még az eurovíziós győzelem sem riasztotta vissza, és itt már csak a „diktátor” halála állíthatja meg az orosz gőzhengert. Pedig közben a másik hír, hogy Zelenszkij lassan Moszkva alatt jár, olyan jól áll az ukrán haderő szénája.

Nos, ha az orosz elnök egészségéről a hír olyannyira igaz, mint a „Kijev szelleme” vagy a Kígyó-sziget hősei, netán az, ami már másfél hónapja tart: hogy az oroszok a feladás küszöbén, akkor a cáratyuska egészsége talán még soha nem volt ilyen kicsattanó.