Politikai alapon próbálta megfúrni egy szakember kitüntetését a Momentum fővárosi képviselője

A Kontra információi alapján méltatlan közjáték előzte meg a pedagógusoknak járó Bárczy István-díjak idei kiosztását, hiszen az utolsó utáni pillanatban megpróbálták kigolyózni Karsay Ferenc, budafoki fideszes polgármester jelöltjét. Úgy tudjuk, helyi ellenfele, Havasi Gábor áll a szokatlan lépés mögött, mindenesetre a fővárosi közgyűlés elé már egy hozzá köthető aspiráns került. A momentumos képviselő politikai elfogultságot emlegetett a testületi vitán, ugyanakkor az általa javasolt tanár rendszeresen vállal szerepet baloldali tüntetéseken. Végül az egyik baloldali polgármesternek köszönhetően rendeződött az helyzet.

A fővárosi közgyűlés múlt hét szerdán szavazott a Bárczy István-díjakról. Az elismerést azok a budapesti pedagógusok kapják, akik kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez.

Papíron tehát egy szakmai alapon kiosztott kitüntetésről van szó, amibe nem szokott beleszólni a politika. Az idei év azonban másképp alakult, mint a korábbiak, úgy tudjuk, komoly kavarások történtek a háttérben.

A kialakult gyakorlat szerint a mindenkori főpolgármester kiemelten kezeli a kerületi polgármesterek javaslatait, hiszen ők szoros kapcsolatot ápolnak a területükön lévő iskolákkal, szülői közösségekkel. A díj 2010-es megalapítása óta bevett szokás, hogy a különféle pártok képviselői ilyenkor félretéve ellentéteiket, támogatják politikai ellenfeleik aspiránsait is. Az ajánlásokból összeálló lista előbb az illetékes bizottsághoz kerül, majd miután itt zöld lámpát kap, a fővárosi közgyűlés szavaz róla. Egyébként mind a bizottsági, mind a közgyűlési ülés a nyilvánosság kizárásával zajlik.

Információink szerint időben kiment a bizottsági napirend, benne a nevekkel. Ebben még szerepelt Budafok polgármesterének javaslata, aki az egyik helyi iskola pedagógusát terjesztette fel a díjra. A jelölt maximálisan alkalmasnak tűnt a díjazásra: több mint tíz éve igazgató egy olyan iskolában, ahova sok hátrányos helyzetű személy jár, és ahol magas szakmai színvonalon folyik az oktatás.

Váratlanul azonban, egy nappal a bizottsági ülés előtt kiküldtek az érintetteknek egy másik előterjesztést is, amiben viszont

Karsay Ferenc jelöltje helyett Békefi Gábor, a Kempelen Farkas Gimnázium igazgatója szerepelt.

Miután a fideszes képviselőknek feltűnt az indokolatlan változtatás, rákérdeztek az illetékes bizottságnál, miért került ki a jelöltjük. Azt választ kapták, hogy  

a momentumos Havasi Gábor kérésére történt a csere.

Havasi Gábor sajtótájékoztatót tartott a magyar egészségügy helyzetéről Komáromi Zoltánnal (DK) és Lukács László Györggyel (Jobbik) tavaly decemberben. Forrás: Havasi Gábor/Facebook
Havasi Gábor sajtótájékoztatót tartott a magyar egészségügy helyzetéről Komáromi Zoltánnal (DK) és Lukács László Györggyel (Jobbik) tavaly decemberben. Forrás: Havasi Gábor/Facebook

Mint ismert, Karsay és a zuglói hátterű, Budafokra ejtőernyőzött Havasi politikai ellenfelek. A legutóbbi önkormányzati választáson mindketten indultak a polgármesteri székért, a küzdelem végül a fideszes polgármester győzelmével végződött. A momentumos politikus veresége ellenére listáról bejutott a fővárosi közgyűlésbe, és jelenleg egészségügyi tanácsnokként tevékenykedik, úgy, hogy nem orvos. Emellett az előző városvezetés korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság elnökeként dolgozik, egyelőre eredménytelenül, hiszen egyetlen korrupciós ügyet sem sikerült feltárnia.  

Információink szerint Békefi jelölése végül szokatlan módon bizottsági döntés nélkül került be a közgyűlés szerdai ülésére. Ott az ismét kialakult vitában Havasi indulatosan azzal indokolta a változtatást, hogy Karsay jelöltje egy fideszes szavazatszámláló, „nehogy már ő legyen a díjazott.”

Csakhogy a budafoki tanár nem párttag, vagy aktivista, sőt, Havasi abban is tévedett, hogy korábban szavazatokat számolt volna. Mint kiderült, nem a Fidesz, hanem a budafoki képviselőtestület küldte a Helyi Választási Bizottságba önkormányzati delegáltként - már nem is először.

Ezzel szemben a baloldali képviselő által ajánlott pedagógus rendszeresen kormányellenes álláspontot képvisel. Ebből az is következik, hogy a Momentum az eddigiektől eltérően politikai okokból akarta kiütni a szakmai alapon kiosztott díj egyik várományosát.

Békefi Gábor ugyanis annak a Kempelen Farkas Gimnáziumnak az igazgatója, amelyet sokan liberális világnézetűként tartanak számon. Arról nem is beszélve, hogy Békefi erősen kifogásolható módon intézményvezetőként rendszeresen részt vesz a kormányellenes pedagógustüntetéseken. 2014-ben „az ország legjobb gimnáziumainak igazgatóival” nyílt levélben támadta a pedagógus-életpályamodell bevezetését. Nem ez volt az egyetlen politikai akciója: 2020 januárjában ugyanazzal a körrel azért lobbizott, hogy  a kormány tolja el az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) bevezetését. Nem mellesleg kiváló kapcsolatot ápol a kerület momentumos országgyűlési képviselőjével, Tóth Endrével, aki dícsérőleg írt róla közösségi oldalán. Az is árulkodó, hogy korábban az iskola facebookos borítóképén Havasival együtt több helyi, baloldali politikus is szerepelt. 

A vita hevében ugyan Karácsony Gergely főpolgármester elutasította a Fidesz kérését, miszerint az összes jelöltről egyenként szavazzon a közgyűlés, végül mégis sikerült feloldani a konfliktust. Úgy tudjuk, ebben nagy szerepe volt az egyik baloldali polgármesternek. Így Karsay és Havasi jelöltje is átment a „szűrőn”, és megkaphatják a Bárczy István-díjat.

Karsay megdöbbent. Az ügyről megkérdeztük megkérdeztük a budafoki polgármestert. „Sajnálom, hogy hivatalos külföldi utam miatt nem lehettem jelen ennek a fontos napirendnek a tárgyalásán. A tisztánlátás kedvéért azonban el kell mondanom Békefi Gáborról, hogy bár sejthető a pártszimpátiája, soha nem hallottam megnyilvánulni pártpolitikai kérdésekben. Természetesen őt is el tudom fogadni kitüntetettként, mint a Kempelen Farkas Gimnázium megbecsült igazgatóját. Nem vele van problémám. Hanem azzal az eljárással, ahogy hazug félinformációk alapján igyekeztek a mi jelöltünket kiszorítani. Ez méltatlan, a pedagógus kollégákhoz, a Fővárosi Közgyűléshez és a díjhoz is." - nyilatkozta a Kontrának Karsay Ferenc.