Óriási botrány: a Belvárosi Önkormányzat teszi a dolgát!

A leleplezés érdeme nem a miénk, hanem a 24.hu ellenzéki lakájmédiáé.

Elnézést a jelzőért, csak ki akartam próbálni, hogy milyen érzés a lakájmédiázás, mert annyit használják ellenzéki kollégáink, hogy feltételeztem, jó dolog. Nos, semmi különös, olyan, mint egy gyorsétkezdében kajálni. Nem túl igényes, de elviselhető, ha rákényszerül az ember.

Azon pedig ne tessék csodálkozni, hogy az ellenzéki oldalon botránynak számít, amikor egy önkormányzat teszi a dolgát, azaz a közösség érdekében fejleszti a kerület köztereit, mert azon a térfélen nem ez a szokás. Márpedig az ideológiai, világnézeti alapon szerveződő pártok és a hozzájuk köthető médiumok érthető módon ragaszkodnak a saját politikai kultúrájukhoz.

Még mindig csak arra képesek, hogy Rogánozzanak, mintha óvodások lennének. Tudjuk, nagyon fáj és rosszul esik baloldalnak, hogy az V. kerületben már 2006 óta olyan fejlődés megy végbe, amin csak pislog mindenki, de főleg a szomszédos kerületek. Az ellenzék minden intézkedést és eredményt csak másolni tud, majd saját ötletként roadshow-zik vele…

Ne felejtsük el, hogy az ellenzék mindig azzal kampányol és azt kéri számon, amit a Belváros már évek óta sikeresen folytat: zöldfelületfejlesztés (ehhez kapcsolódóan a fák állapotát bemutató lakossági bejárások, adatlapok kihelyezése), forgalomcsillapítás, városarculati megújítás stb.

A felújított Podmaniczky Frigyes tér
A felújított Podmaniczky Frigyes tér Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Céljuk, hogy okoskodó és kötekedő megmondóemberként irigyen erodálni az eredményeket, úgy téve, mintha ők találták volna ki és bármit is jobban tudnának. Még véletlenül sem hangzik el egyetlen pozitív megjegyzés sem az eredményekről vagy a tervezett célokról. Ezt látjuk most is.

Könnyű feltalálni a csőben a lukat és más eredményeit pocskondiázni, csak sajnos a szivárványkoalíció-ellenzék azon kívül, hogy a fejlesztéseket kritizálja, semmi érdemit nem tett, mikor tehette volna, és nem tesz most sem, ahol lehetősége lenne. A jó ügy mellé nem szeret beállni, mivel az nem szokása.

Ennek megfelelően természetes, hogy a 24.hu vagy bármely más ellenzéki lap újságíróit felháborítja, amikor az ellenség táborához tartozó polgármester és stábja pénzt áldoz arra, hogy

 • egy foghíjtelken, az ott eddig vadon növő, invazív növényzetet, az életciklusuk végén járó, vagy menthetetlenül beteg gyomfákat szakszerű tervezéssel egészségesebbre, biztonságosabbra és fenntarthatóbbra cserélje,
 • ezzel a lakosság számára elérhető és élvezhető közparkot – vagy ahogyan jellemzően a belvárosi az üres telkeken létrejövő innovatív zöld oázisokat nevezi a haladó szellemű építész szakma: zsebparkot – hozzon létre.

Ez így leírva tényleg durvának tűnik, főleg a balliberális (beleértve már a Jobbikot is) vezetésű kerületek tevékenységének tükrében. Ha innen nézem, teljes mértékben megértem a 24.hu munkatársait, helyükben én is betámadtam volna ezt a jobboldalra oly jellemzően felelőtlen, magamutogató nyüzsgést. A hülye stréberek, eminensek, akik nem tudnak nyugton maradni a seggükön. Bezzeg a ballib városvezetők ilyet nem csinálnak. Szépen, nyugodtan átgondolnak minden lépést, hiszen abból még nagy baj nem lehet. Ezt a megfontoltságot nagyon is lehet tisztelni a ’szakértői’ ballib oldalon.

Talán ennek a tiszteletnek köszönhető, hogy a balliberális újságírók nem csináltak ekkora patáliát a rendszerváltás utáni 20 év csendesen rothadó időszakában, amikor a lassú elhasználódáson kívül nem igazán történt semmi. Majd 2010 óta feléledtek, mert a második világháború utáni építkezésekhez hasonló volumenű fejlesztések korszaka jött el, ami teljesen felzaklatta a függetlennél függetlenebb szerkesztőségek életét. Azóta minden kormányoldali beruházást alaposan lefikáznak, mintha teljesítménybért kapnának érte (ugye nem trafáltam bele véletlenül, hogy tényleg azt kapnak?), az ellenzéki vezetésű településekkel kapcsolatban pedig diszkréten hallgatnak.

Amúgy, ha belegondolunk, van ebben a taktikában ésszerűség. Utólag nézve jogosan gondolhatja a balliberális városvezető, hogy ha nem csinál semmit, akkor maximum egyetlen konkrét kritika érheti:

az, hogy nem csinál semmit.

Ha viszont tenné a dolgát, és projektek tömkelegével fejlesztené a rá bízott települést, akkor

döntések százait kéne meghoznia, amivel rengeteg alkalmat adna a kötözködésre.

Még az eredmény is nekik ad igazat, hiszen Karácsony Gergely úgy nyerte el a főpolgármesteri címet, hogy előtte Zuglóban a szó legszorosabb értemében nem csinált semmi hasznos dolgot. Persze megint túlzok, hiszen a helyi MSZP számára nagyon is hasznos volt az a néhány év, mert gyakorlatilag szabadon garázdálkodhattak a helyi vagyonnal.

Nézzük, mi is a baja a 24.hu-nak a belvárosi projekttel.

 • Fakivágás
 • Közpénzherdálás
 • Lakossági tájékoztatás hiánya

Vegyük sorra.

 • A kivágott fák. Ezt nem kell sokat ragozni, hiszen erre épült a ’független’ sajtó 2019-es pártpolitikai kampánya. Minden egyes kivágott fát megírtak. Az a vicces ebben, hogy a Demszky-éra két évtizedében magasról szartak a fákra, akár kivágás, akár az elhanyagoltság miatti pusztulás volt az ok, majd amikor nagyarányú fejlesztések indultak el, a balliberális újságírók rájöttek, hogy szeretik a fákat. Mégpedig minden fát, függetlenül attól, hogy az káros, veszélyes, nem kívánatos, vagy szakszerűen tervezett módon lett ültetve, így hasznos, biztonságos és fenntartható módon kezelhető. A 2019-es helyhatósági választás óta annyit változott a balliberálisok viszonya a fákhoz, hogy már csak a kormánypárti vezetésű települések fáit szeretik, aggódják és siratják, miközben a balliberális kerületek és városok fakivágásai hidegen hagyják őket, és ezekért egy könnycseppet sem ejtenek.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Természetesen az V. kerületi fákról szóló tényfeltáró (!) cikkben arról mindvégig egyetlen szó sem esik, hogy Belváros Önkormányzata 2014 óta több, mint 300 fát telepített, minden közterület-fejlesztésénél növelte a zöldfelületeket, hagyományt teremtett a társasházi közösségek számára évente kiírt zöld pályázatával, Magyarországon elsőként kezdte használni a kifejezetten városi környezetre kifejlesztett gyökércella rendszert, olyan újdonságokat is bevezetett már, mint például az oktatási, nevelési intézményekbe telepített zöldfal vagy a 2020-ban a József nádor téren kialakított zöld buszmegálló. Nem meglepő, hogy arról is csak a helyreigazításból értesülhetünk, hogy Belváros Önkormányzata a tervek szerint a telken több mint 20 fát és több mint 800 m2 cserjét és évelőt telepít. Ráadásul mindezen felül a tűzfalakra kifejlett állapotukban akár több mint 600 m2 felületű zöldfal kialakítását tervezik.

 • Közpénzherdálás. Már a független, pártatlan cikk második mondatából is megtudhatjuk, hogy „Az ellenzék szerint drága dolog készülődik”. Majd a szivárványkoalíció részéről állásfoglaló Kovács Alex Gábor a beruházás költségeit latolgatva úgy fogalmaz, hogy „nagyon magas ár egy, amúgy nem kifejezetten nagy területen végzett parkosításért”. Milliárdos költségek említésénél az olvasó csak egyetérteni tudna ezzel, ha az eddigiek alapján nem lenne sejthető, hogy az ár-érték arány objektív megítéléséhez szükséges egy-két információ ezúttal is „véletlenül” kimaradt. Csupán arról nem esett szó, hogy a beruházás hangsúlyozottan nem csak parkosítást jelent. A projekt a tervek szerint magában foglalja a következő funkciók kialakítását:
 • pihenőpark,
 • régészeti bemutató tér, kiállítás, meglévő régészeti emlékek bemutatása,
 • mini tanösvény (városfal, gyilokjáró, a régészet által bemutatásra érdemesnek tartott felszín alatti régészeti emlékek),
 • térszín alatti kiszolgáló helyiségek (porta, akadálymentes mellékhelyiségek, pelenkázó, üzemeltetési és gépészeti tér);
 • valamint a Veres Pálné utca - Szarka utca és Vámház krt. közötti szakaszának út és járdarekonstrukcióját is.
 • Lakossági tájékoztatás hiánya. Természetesen, ahogy a cikk eddigi részeiből is kiderült, megírásának célja csakis a szakszerű, teljes körű tájékoztatás volt. Ezt igazolja az is, hogy szintén „véletlenül” az sem került benne említésre, hogy a kivágás megkezdése előtt, mint minden esetben, Belváros Önkormányzata a kerületi, így a környéken élő lakosságot is tájékoztatta, illetőleg lehetőséget biztosított a szakértőkkel folytatott konzultációra is a pandémiás helyzet adta lehetőségeken belül, ami a kerületi tévében és a kerületben megjelenő belvárosi lapban ismertetésre került (ez utóbbi információ a helyreigazításban már helyet kapott). A Kontrához eljuttatott, kerületi tévében sugárzott riportban Megyeri Szabolcs, az V. kerület főkertésze 6 percben, minden részletre kiterjedően ismertette a fakiváltás szakmai indokait és a fapótlás részleteit, további kérdések esetén pedig a képernyőn megjelenő telefonszámon maga a főkertész fogadta az érdeklődő lakosság kérdéseit.
A szakszerű tájékoztatás jegyében természetesen ez a videó sem kaphatott helyett a cikkben, hiszen kertészeti kérdésekben bizonyára az ellenzék álláspontja a mérvadó, akik szerint „nem volt szükséges az összes fa kivágása”.

Van még sunyi inszinuáció is a cikkben, például egy cég felemlegetése, amelyik több belvárosi projektet nyert el, de nem írnak semmit arról, hogy miért fontos ezt megemlíteni. Magyarán nem találtak kifogásolható elemet, mégis jó beleírni, hogy mennyi megbízást kap a cég, mert tudja az újságíró, hogy sokan fognak erre bólogatni, hogy biztos valami susmus van a háttérben. Az ugye nem perképes, hogy tárgyszerűen leírják a projektek és a megbízási díjak mértékét, a sajtónak joga van lényegtelen információkat közölni, így következmények nélkül lehet pletykákat generálni.

Lássuk be, az ilyen sunyi szemétségben mindig is jobbak voltak nálunk.