NoÁr, a gyorsan olvadó, nyári hóember

"Molnár Áron is csak egy ilyen jópofa, melegtől függő szavatosságú nyári HÓEMBER." Bognár Zsolt színművész írása az ellenzék legújabb szimbólumáról és a politikai aktivista akcióiról.

Diplománk szerinti kollégám abbéli tevékenységében, hogy gyér számú közönsége előtt szabadtéri beavató színházi előadásokat tart fővárosunk különböző ikonikus helyein, még nem találok kivetnivalót.

Kínában Mao Ce-tung is meghirdette a „virágozzék száz virág” politikáját, hogy a társadalom felgyülemlett elégedetlenségének gőzét kiengedhesse, ugyanígy Molnár számára is hazánkban demokratikus alapjog a polgári engedetlenség törvényes keretek közötti gyakorlása.

Valahogy mégis sántít ez a mindenki irányában önzetlennek maszkírozott molnári forradalmiság.

Szinte minden akciótervének szerves része önnön színházi és színészi létezésének promotálása, majd minden kormánydöntő flashmobjának leglényegibb eleme, hogy az általa főszerepelt filmnek, vagy az épp játszott előadásának megtekintését ráerőszakolja a tisztelt ellenzéki publikumra. És ezzel olybá tűnik, hogy személyében egy nem elveszett új, közönségszervező generáció jeles tagját köszönthetjük.

Forrás: YouTube/Partizán

De, hogy mondanivalóm írásom címében jelzett kifejtéséhez érjek, fel kell elevenítenem Molnár minapi bejegyzését, amely a „kata” adózási szabályainak megváltozása miatti össznépi demonstráció - nép nélküli - eseményének kapcsán posztolt a világhálóra:

„Tegnap előállítottak a rendőrök egy 14 éves fiút, mert hóembert rajzolt az Erzsébet híd aszfaltjára. Körbevették őt is és az anyukáját is. Felajánlottam, hogyha pénzbírságot kapnak a noÁr összegyűjti nekik a bírságra valót. A tüntetők el is nevezték Hóembernek a srácot, majd mindenki, aki felszólalt, azt kiabálta, hogy “én vagyok a Hóember”! A Hóember volt a nap hőse.”

Helyben vagyunk! Az idei nyár 30-36 fokos hőségében azt üvöltözni az ellenzéki tüntetések dzsemborijain, hogy „ÉN VAGYOK A HÓEMBER”, ez maga a tökéletes Sigmund Freud-i elszólás és beismerés.

Mert mit is jelent ez? Ahogyan az áprilisi választáson a Pulai András által jósolt fej-fej melletti szavazótábori arány a választás éjszakájára az ellenzékiek számára 1/3-ra olvadt, azóta is minden eddigi kormánybuktató, gumicsontként harapdált jégkrémük, mielőtt még sikerük édes ízét érezhetnék összetottyad, kezükre olvad.

Molnár Áron is csak egy ilyen jópofa, melegtől függő szavatosságú nyári HÓEMBER.

Akiből akciói után csak a orrát helyettesítő méretes vörös répa, beszédes szemei helyett két fekete brikett, gondolatait tolmácsolni akaró hatalmas szája helyén pedig csak egy langymeleg tócsa marad a földön, amelyet hál’ Istennek hamar elpárologtat a nap perzselő sugara.