Nincs itt SEMMIFÉLE hálózat: a Meseország mindenkié projektkoordinátora a Time 100-as listáján!

Rédai Dorottya történetesen a CEU Demokrácia Intézetének genderkutatója. Micsoda véletlenek vannak! Bár szintén rákerült a lajstromra, Karikó Katalin kimaradt a 444 tudósításából.

Kedvelt ellenoldali médiatermékünk, a 444.hu boldogan számolt be:

A TIME a CEU Demokrácia Intézet kutatóját, Rédai Dorottyát a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta a 2021-es TIME100 listán a Meseország mindenkié című mesekönyvért. A 18. éve vezetett lista a világ legbefolyásosabb embereinek hatását, innovációját és eredményeit ismeri el.

Persze ilyenkor lehet azzal jönni, hogy jó, hát a Time-nál az év embere volt Hitler, Sztálin, Putyin, a magyar szabadságharcos, Greta Thunberg és a személyi számítógép is („Széles az út, sokan elférnek rajta”) – de ahogy az Oscar-díjakat, ezt is igenis érdemes komolyan venni. És akár örülni is neki.

Főleg, hogy a listára – bár ez a 444.hu írásából sajnos ez pont nem derült ki Karikó Katalin is felkerült, amit nem lehet kifogásolni.
  • De azért jegyezzük meg itt az archívum és a poén kedvéért, hogy egyes ellenzéki orgánumok szerint Szlovákia kimagasló sikere: náluk három napot töltött el Ferenc pápa, köztük Európa egyik leghírhedtebb nyomortelepén, a kassai Lunik IX-en.

Na, de inkább foglalkozzunk Rédai Dorottyával, és a Meseország mindenkié című könyvvel. Emlékszünk, amit Dúró Dóra teátrálisan széttépett és ledarált, beindítva a megsemmisítőtáborokat vizionáló közgondolkodók írásait.

kapcsolódó

A CEU közleménye szerint a Labrisz Leszbikus Egyesület által kiadott könyv a „jobboldali és kormányzati politikusok szélsőségesen negatív reakciói után Magyarországon nagy sikert aratott, és az az LMBT+-embereket diszkrimináló kormányzati politika elleni tiltakozás szimbólumává vált”.
Rédai 2020-ban Emma Goldman Snowball-díjat kapott feminista aktivista és tudományos munkájáért, 2021-ben pedig a Háttér-díjjal ismerték el az LMBT+-közösségért végzett munkáját a Budapest Pride megnyitóján. Most a kutatási érdeklődési körébe tartozik a nemek közti egyenlőség az oktatásban, a gyerekvédelmi szakpolitikák, az anti-gender szakpolitikák, az LMBT+-jogok korlátozása és az antidemokratikus rendszerek térnyerése Kelet-Közép-Európában – áll a közleményben.
Rédai Dorottya az ELTE angol szakán végzett, majd a CEU-n folytatta tanulmányait gender (társadalmi nemek) szakon, ahol mesterfokozatot, majd szintén a CEU-n összehasonlító gender szakon PhD-fokozatot szerzett.

Nincs mit kiemelni, annyira szép, koherens életrajz. Olyannyira „túlírt” és sztereotíp az egész, hogy ilyenkor szoktam kollégáimat megkérdezni:

–Melyikőtök szórakozik?

De valószínűleg ez a való világ.

A Time tehát egyik kezével adott Orbánéknak  egy kis fricskát, a másikkal meg egy baráti fülvakarást – értelmezhetjük akár így is a gesztust.

Legbefolyásosabb emberekkel szerencsére meg vagyunk áldva: 2018-ban Fekete-Győr András felkerült Forbesnál a világ 30 legbefolyásosabb fiataljának listájára – nem érdemtelenül, örök reménység még most is, meg hát a Narancs is rendszeresen címlapon hozta.

Már most epedve várjuk a további listákat, hátha elgondolkodnak a választók.