Mirkóczki egri ügye bizonyítja legjobban, miért nem fog soha működni az ellenzéki összefogás

Mirkóczki Ádám egri polgármester gyakorlatilag teljesen elszigetelődött a városi közgyűlésben, miután saját frakciótársai zárták ki az őt támogató egyesület elnökségéből, mire ő az ellenzéki frakcióból lépett ki válaszként.

A hevesi megyeszékhely vezetőjének talányos története egészen 2020 júniusáig nyúlik vissza, amikor úgy döntött, hogy abból a Jobbikból is kilép, amelynek sokáig prominens országgyűlési képviselője és szóvivője volt.

Mirkóczki afféle oldschool forma, aki a Jobbik ismertebb, előtérbe tolt első generációjához tartozott. Kiszállását akkor azzal indokolta, hogy városvezetőként csakis Eger érdekeit szeretné szem előtt tartani és ezért kész akár a Fidesszel is egyetérteni.

A későbbi történések nyilván ennek folyományaként csapódtak le, így a helyi DK, a Momentum és az MSZP sem nézhette tétlenül, hogy Mirkóczki képes akár az "ördöggel is cimborálni". A 2019-es választáson az ellenzéki Egységben a Városért társulás többséget szerzett a városi közgyűlésben, azonban a királyság pünkösdinek bizonyult, hiszen rövid idő alatt ez szertefoszlott.

Márciusban Mirkóczki már azt nyilatkozta, hogy nem tekinti magát már az ellenzék részének.

Így jutottak el ahhoz az állapothoz, hogy a viszony teljesen megromlott közte és az őt korábban támogató pártok között. Gyaníthatóan a torzsalkodás nem ér véget a mai nappal, hiszen tisztán látszik, hogy Egerben, több településhez hasonlóan összeomlott a nagy dérrel-durral beharangozott ellenzéki összefogás. Kérdés, hogy a város irányítását hogy képzelik el a felek.

A mindennapi acsarkodás és a vezetés akadályozása, urambocsá az obstruálás, vagy a polgármester megbuktatásának lehetséges gyakorlata minden, csak nem hasznos egy településnek. A végeredmény szinte borítékolható.

Hasonló történik éppen Gödön is. A magát mindenkinél okosabbnak képzelő, egykori multikatona, semmiféle városvezetési tapasztalattal nem rendelkező momentumos polgármester ott is összerúgta a port a helyi DK-val és az LMP-vel, minek köszönhetően 1 hónapra fel is függesztették minden jogkörét.

Az önkormányzatban azóta is áll a bál egyrészt a városvezető totális alkalmatlansága, másrészt a pártok egymás közti balhéja miatt.

Korábban Kaposváron is szétesett a moslékkoalíció, igaz, ott a perpatvar tárgya az volt, hogy nem bírták elviselni és egymásra mutogattak a katasztrofális önkormányzati választási vereségük miatt. Ugyanis a kaposvári voksoláson minden egyéni körzetet hozott a Fidesz, a polgármestert, Szita Károlyt pedig sokadszorra is újraválasztották.

És bár ezek az esetek csak kicsiben mutatják meg, mi történik, ha a politikai paletta minden szegmense egy ernyő alá terelődik. De miért működne ez másképp nagyban? Törvényszerű, ha az érdekek másfele irányulnak, abból egység és iránytartás nehezen lesz, a konfliktus elkerülhetetlen.

A pártok erejüket fitogtatva érdekérvényesítési gyakorlatukból és presztízsükből engedni nem fognak. Kérdés, hogy Gyurcsány meddig engedi majd nyújtózkodni őket.

Ne feledjük a fentiek fényében, hogy országunknak mekkora hátrányt jelentene egy a háttérben marakodó vezetés, mely egy idő után teljesen kormányzóképtelenné válna.

Az őszödi beszédként elhíresült böszmeség és annak utóélete pedig megmutatta, hogy ezek még a menthetetlen bukás után is képtelenek kiengedni a hatalmat a kezükből. Mindegy hogy alakul az ország és az emberek sorsa. A lényeg az, hogy Orbán bukjon, aztán majd csak lesz valahogy.