"Mire való egy férfi, ha egy nő bántalmazásakor nem hajlandó segíteni?"

A Jobbik nemierőszak-botránya kapcsán nagy a csönd. A rendőrségi vizsgálat folyamatban van, de számos kérdés maradt megválaszolatlanul az ügy kezelésével kapcsolatban. Ítéletet a hatóságok mondanak majd az ügy fölött, ám a közvélemény joggal számíthat arra, hogy a párt is lépéseket tesz annak érdekében, hogy tisztázódjon a helyzet. Az üggyel kapcsolatban Szőnyi Kingával, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökével beszélgettünk.

Kontra: A Jobbik vezetése jól kezelte a nemi erőszak gyanújának ügyét?

Szőnyi Kinga: Egyelőre csak arra hagyatkozhatunk, amit a sajtóból megtudtunk. Nekem azonban erős fenntartásaim vannak.

Az első kérdés, ami felmerült bennem, hogy akik tudtak az esetről, miért nem intézkedtek azonnal. A gyanúba keveredő politikust miért nem függesztették fel? Legalább a vizsgálat idejére.

Forrás: Facebook

Egy párt rendelkezik etikai bizottsággal, egy ilyen eset kapcsán pedig a közvélemény irányába elszámolással tartoznak. Ez ugyanis egyáltalán nem magán- vagy kizárólag a Jobbikra tartozó ügy. Azt gondolom, hogy azonnal össze kellett volna hívni az Etikai Bizottságot. 

A párt egyik vezetőjének az élettársa az áldozat, aki feltételezhetően maga is párttag. Rendelkezésre álltak tanúk, kötelező lett volna belső vizsgálatot lefolytatni. Magyarán addig is hozhattak volna valamilyen döntést, amíg a rendőrségi vizsgálat le nem zárul.

Kontra: A rendőrségi vizsgálat már megkezdődött. Ez nem elegendő?

Szőnyi Kinga: Szerintem azonnal lépéseket kellett volna tenni az ügy tisztázása érdekében. A sajtóból azt lehet tudni, hogy 3-4 hónap telt el a feljelentés és a feltételezett bűncselekmény elkövetése között. Az eltelt idő alatt is történnie kellett volna valaminek.

A gyanúba keveredett politikust azonnal fel kellett volna függeszteni. Egy ilyen eljárásnak megvan a maga rendje és módja. De hogy nem hívták össze az Etikai Bizottságot, nem történt semmi, az azt jelenti, hogy óriási baj van a pártban.

Amennyiben azért hallgattak, és maradtak tétlenek, mert tudták, hogy valóban megtörtént az eset, és féltek, hogy a párt választási szereplésére rossz hatással lenne egy botrány, akkor az további súlyos kérdéseket vet fel.

A hallgatással kapcsolatban a hölgy felelőssége is felvetődik, amennyiben valóban megtörtént a nemierőszak-kísérlet. Olyan ugyanis nem történhet meg, hogy az áldozatot megkérik, hogy addig hallgasson, ameddig lezajlanak a választások. A nemi erőszak kísérlete ugyanis súlyos bűncselekmény, a választás eredményétől függetlenül is. Azonnal feljelentést kell tenni, nem szabad egy percet sem várni.

Ez a probléma 30, 20, 10, 5 évvel ezelőtti zaklatási ügyekkel. Nagyon megnehezíti az igazság felderítését, ha az áldozat csak évekkel később tesz feljelentést vagy áll ki a nyilvánosság elé. Teszem azt éppen vezető pozícióba kerül az állítólagos elkövető, és akkor jön valaki, és kitálal az ügyről. Nem! Ha megtörtént a zaklatás, azonnal a hatóságokhoz kell fordulni.

Ma már nem úgy van, mint a megboldogult kommunista érában, rengeteg olyan női érdekvédő szervezet létezik, amelyek segítséget tudnak nyújtani.

Kontra: Elképzelhető tehát, hogy megpróbálták elsunnyogni, esetleg a választások utánra időzíteni a botrányt?

Szőnyi Kinga: Nem a konkrét ügyre vonatkoztatva, de sok olyan esetről hallottam már, hogy azt mondták az áldozatnak, hogy egy ideig hallgasson, majd cserébe az elkövetőt botrány nélkül kirúgják, az áldozatot pedig kárpótolják. Sok esetben az anyagi és politikai érdekek előbbre valók, mint az áldozatok érdekei.

Kontra: Mi a helyzet az áldozat élettársával? Neki milyen kötelezettségei lettek volna az üggyel kapcsolatban?

Szőnyi Kinga: Én magam különösen problémásnak tartom, hogy a pár férfi tagja koránál fogva (a hölgy huszonéves, a párja negyven fölött jár – a szerk.) sokkal komolyabb élettapasztalattal rendelkezik, mint a hölgy, így neki kutya kötelessége lett volna férfiként megvédenie a hölgyet. Ilyen esetben azonnali hatállyal azt kellett volna mondani, hogy a nyilvánossághoz fordulunk.

Hogyha ezt a kislányt meg tudták esetleg fenyegetni, mert ugye a sajtóban megjelent, hogy állítólag telefonon zaklatták, akkor a férfinak meg kellett volna védenie a nőt. Mire való egy férfi, ha nem teljesíti a kötelességét?

A férjemmel harminc éve vagyunk házasok, és ha ilyen esetben nem állna mellém, talán el is válnék tőle.

Nem tartom kizártnak, hogy a pár arra számított, hogy a férfi a választások után pozícióba kerül, és majd elrendezi az ügyet. Ez azonban még így is bűnpártolás lenne.

Kontra: Jakab Péter állítólag nem tudott az ügyről, és azt nyilatkozta, hogy csak a rendőrségi vizsgálat lezárulta után kíván azzal foglalkozni.

Szőnyi Kinga: Ennyi idő elteltével is fel lehet deríteni az ügyet, gondoljunk csak Harvey Weinstein esetére. Ettől függetlenül a párt vezetésének is kötelezettségei lettek volna az ügy tisztázásában. Ez így lett volna normális és erkölcsös.

Kontra: Ön szerint a botrány hogyan hat majd a párt életére?

Szőnyi Kinga: A Jobbikban is többségben vannak a férfiak.

Amennyiben ezek után azt mondják, hogy hisznek a nők és férfiak által alkotott szövetségben, a két nem közötti egyenjogúságban, az furcsán hat majd a közvélemény számára. Ugyanis a pártelnök azzal, hogy azt mondja, megvárja a rendőrségi vizsgálatot, kihúza magát a felelősség alól.

Állítólag Jakab Péter is jelen volt a párt rendezvényén, és az most mindegy, hogy milyen állapotban volt, hogy éppen mély álmát aludta, vagy más okból nem észlelte azonnal az esetet. Másnap, harmadnap, amikor már teljesen tisztán tudott gondolkodni, kutya kötelessége lett volna pártvezetőként azonnali hatállyal rövidre zárni az ügyet.

Ebben az a legfelháborítóbb, hogy kifelé azt kommunikáljuk, hogy mi egyenrangú társnak tekintjük a nőket, minél több nőt szeretnénk a politikába, amikor pedig baj történik, tudomást sem vesznek róluk. Ezek után melyik nő az, aki azt mondja: ó, én szívesen belépnék a pártjukba.

Kontra: Nemcsak a Jobbik, de a velük szövetséges pártok politikusai is hallgatnak. Erről mi a véleménye?

Szőnyi Kinga: Ezen én magam is sokat gondolkodtam az utóbbi időben. Hogyha az eset teszem azt, a KDNP-ben történt volna, akkor már az ENSZ-csapatokat is behívták volna az országba. Az Európai Parlament azonnal megszólalt volna, illetve az összes nemzetközi szervezet, akik a demokráciát, a kisebbségvédelmet, a jogállamot kérik számon az országon.

De nem csak a politikusok hallgatnak. Nem hallom a baloldali nővédő szervezetek hangját sem. Hol van ilyenkor a Hintalovon Alapítvány, miért nem szólal meg Sárosdi Lilla vagy NoÁr?

A parlamentbe jutott baloldali pártoktól azt vártam volna, hogy felemelik a szavukat az ügyben. Vadai Ágnes harcos nőjogi aktivista, miért nem kérdezi meg nyilvánosan Jakab Pétertől, mi történt a pártrendezvényen? Vagy hol van Gyurcsány Ferenc felesége, aki 2008 körül ma is alapított egy nőszervezetet?  Legalább a szolidaritásukról biztosíthatnák a hölgyet.

Az lenne a becsületes, ha azok, akik amúgy hangosan védik a női jogokat, most azt mondanék, fogjuk meg egymás kezét, kedves nőszervezetek, és álljunk ki egységesen, adjunk ki egy közös közleményt. De nem, ez szóba sem jöhet ebben az esetben, teljes csönd van.