Mielőtt leváltották volna, Fekete-Győr combos frakciómegbízást adott barátja cégének

Havi 6,3 millió forintot fizetett ki kommunikációs tanácsadásra. Ez volt utolsó döntéseinek egyike a Momentum-képviselőcsoport élén.

  • A Momentum megalapítása óta hangoztatja, hogy meg kell szüntetni a Fidesz „haveri, uram-bátyám rendszer”-ét.
  • Ám kiderült, magukkal szemben közel sem ilyen szigorúak.
  • A momentumos vezetésű településeken a pozícióba került politikusok nagy lendülettel hozzák helyzetbe az ismerősöket.
  • A Kontra cikkéből kiderül: a parlamentben is hasonló a tempó.
  • Fekete-Győr András ugyanis régi barátjának a cégét bízta meg kommunikációs tanácsadásért – havi 6 millió forintért. 
Véget kell vetnünk a Fidesz által megtestesített haveri uralomnak 

– jelentette ki pár hónappal ezelőtt a kormányváltásra készülő Fekete-Győr András, akitől az évek során rendszeresen lehetett hallani hasonló gondolatokat.

A baloldali párt politikusai egyébként mindig is harcos ellenfelei voltak a kapcsolati úton szerzett megbízásoknak – egészen addig, amíg pénzosztó pozícióba nem kerültek. Ezt kiválóan példázza a legutóbbi eset.

Mint ismert, a Momentum áprilisban bejutott az Országgyűlésbe, ami egyúttal azt is jelentette: a parlamenti újoncok az eddiginél jóval több állami támogatáshoz jutottak. Egész pontosan évente 236 millió forinttal gazdagodnak a központi költségvetésből.

A jelek szerint nem sokat teketóriáztak, mielőtt hozzányúltak a mézesbödönhöz. A parlament hivatalos oldalán elérhető információk szerint az akkor még a képviselőcsoportot vezető Fekete-Győr András nyitotta meg a pénzcsapokat:

a korábbi pártelnök június elején havi 7,6 millió, összesen 23 millió forintért bízta meg kommunikációs feladatokkal, tanácsadással, és parlamenti felszólalások megírásával az Agedna Setting Kft.-t. Azt a céget, melyet az egyik legjobb barátja, Papp Gergő vezet és tulajdonol, egy személyben.

Élt a pozíciójával. Forrás: Facebook/Fekete-Győr András
Élt a pozíciójával. Forrás: Facebook/Fekete-Győr András

A megbízás három hónapra, június elejétől augusztus végéig szól, amit aztán a felek június végén módosítottak. A megbízás összegét 23 millió forintról 19 millióra csökkentették úgy, hogy a feladatok nem változtak. Ennek ellenére Pappnak nincs oka a szomorkodásra: így is havonta több mint 6 millió forintot vihet haza.

A csepeli székhelyű Agedna Setting Kft.-t egyébként nem sokkal a parlamenti választások előtt, tavaly márciusban alapította meg, így erős a gyanú arra nézve, hogy azt célzottan a párt körüli pénzek lehorgászására hozta létre. A kommunikációval és PR-ral foglalkozó vállalkozás egyébként nem megy rosszul: kilenc hónap alatt 11,6 millió forintnyi bevételt termelt, amiből több mint 2 millió forint volt a tiszta haszon.

Közel sem véletlen, hogy Papphoz vándoroltak a Momentum-frakció első közpénzmilliói, hiszen Fekete-Győr Andrással régi barátok és párton belüli szövetségesek. A fiatal politikus 2017 decemberéig a szervezet kommunikációs igazgatója volt, hogy aztán botrányos körülmények között távozzon posztjáról. Ő írta azt a levelet, amely a párt legnagyobb válságához vezetett: többek között azt állította, hogy hatalmas a feszültség a soraikban, Soproni Tamás, akkori alelnök nyíltan át akarja venni a hatalmat Fekete-Győr Andrástól. Sőt, arról is írt, hogy Soproni és párja, Orosz Anna egymást zsarolják érzelmileg az elnökségben, ami gyakorlatilag megbénítja a működésüket. Nem mellesleg Papp tagja volt annak a különítménynek, amelyik betört az Origo szerkesztőségébe.

A felvételen 2:10-től látható a momentumos politikus, amint a telefonjával rögzíti a történteket: 

Pártbeli forrásaink egyértelműen Fekete-Győrhöz kötik Pappot, aki később a pártvezetésnek köszönhetően lépett be újra a Momentumba. Visszatérését erőteljesen kritizálta Soproni,  2019 márciusában egy Facebook-kommentben azt írta: „Gratulálok Gergőnek, hogy ilyen szépen visszaszivárgott a Momentumba. Vagyis faszt szivárgott, tárt ajtókon sétálhatott vissza”.

A történetben egyébként az is érdekes, hogy pár nappal a szerződés-módosítás után Fekete-Győr Andrást leváltották a Momentum-frakció éléről. Ahogy azonban a fentiek mutatják, utolsó döntéseinek egyikeként sikerült még pár milliót kiszerveznie régi barátjának.