Megszületett a gengszterkoalíció: Gyurcsány és Márki-Zay közösen tette parkolópályára a meggyengült Karácsonyt

Az akadékoskodó, és követelőző főpolgármester már semmit nem hoz a konyhára, sőt, inkább csak visz. Így nem várt szövetség bontakozott ki a régi és az új baloldal képviselői között, ami totálisan boríthatja az előválasztási esélyeket. Nagyon úgy néz ki, hogy Gyurcsány Ferenc látva Karácsony Gergely gyengülését, változtatott az eredeti tervén, és beáldozta pártfogoltját. Elemzésünk a pillanatnyi érdekek mentén kialakult gengszterkoalícióról, a cseles önjelöltekről, és színfalak mögötti játszmákról!

 • Márki-Zay Péter némileg váratlanul bejutott az előválasztás második fordulójába;
 • sokáig úgy tűnt, hogy besorol Karácsony Gergely mögé;
 • csakhogy esze ágában sem volt ezt meglépni, és egy zseniális kommunikációs trükkel megvezette a főpolgármestert, akinek ezzel jelentősen csökkentek az esélyei;
 • a követelőző, és a látványosan meggyengült Karácsony parkolópályára állításával létrejött Márki-Zay és Gyurcsányék pillanatnyi érdekszövetsége, a gengszterkoalíció;
 • rájöttek ugyanis arra, hogy a vidéken harmatgyenge főpolgármesterrel nem lehet Orbán Viktor ellen nyerni, így közös erővel kezdték el kiszorítani. Ezen kívül szinte semmiben nem értenek egyet;
 • nagyon úgy néz ki, hogy Gyurcsány Ferenc látva Karácsony Gergely gyengülését, stratégiát váltott, és beáldozta pártfogoltját. Csakhogy ez egyben a gyengeség jele is; 
 • így jöhet a Dobrev–Márki-Zay meccs, másképp fogalmazva, a régi és az újnak mondott baloldal ütközete.

Vegyes eredmények

Az ellenzéki előválasztáson az öt miniszterelnök-jelölt közül három vette sikeresen az akadályt, és jutott be a vasárnap kezdődő második fordulóba: Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

A szavazatok alapján az élen végzett a DK-s Dobrev (214 ezer szavazat), utána következett az MSZP, a Párbeszéd, és az LMP által támogatott Karácsony (168 ezer szavazat), harmadik helyre pedig a párt nélküli, az MMM-et vezető Márki-Zay (126 ezer szavazat) futott be.

Fontos kiemelni, és ez értelemszerűen Dobrevet erősíti, hogy a DK vitte el a legtöbb egyéni körzetet (szám szerint 32-t). Gyurcsányékat a Jobbik (29), az MSZP (18), a Momentum (15), és a Párbeszéd (7) követi a sorban. Így összességében a következők olvashatók ki az eredményekből:

 1. újra bebizonyosodott, hogy a Demokratikus Koalíció, és Gyurcsány Ferenc a domináns az ellenzéki oldalon, és minden bizonnyal nekik lesz a legnagyobb frakciójuk a ’22 utáni ciklusban;
 2. a baloldali szimpatizánsok nem voltak vevők Jakab Péter (szándékoltan) dühös, végtelenül leegyszerűsített kommunikációjára, így kiejtették őt a versenyből;
 3. helyette annak a Márki-Zay Péternek szavaztak bizalmat, aki jóval higgadtabb kampányt vitt, és üzeneteivel a társadalom minden rétegét megcélozta;
 4. Karácsony Gergely számára katasztrofálisan végződött az első forduló, hiszen egyértelművé vált: vidéken gyakorlatilag nincs bázisa, csupán a fővárosban erős. Ezt mutatja, hogy több körzetben is csak a negyedik helyen végzett;
 5. Márki-Zay továbbjutásával pedig szertefoszlott a centrum-pozícióiról szövögetett álma, miszerint Gyurcsány és Jakab között ő lesz a nyugodt erő.
 6. tehát az új felállásban két politikus is ellensúlyt képezne Dobrevvel szemben, és képviselné a centrumot, de csak egyikük nem volt tagja a 2010 előtti baloldali elitnek, és csak egyiküknek van érdemi támogatottsága vidéken: őt pedig Márki-Zay Péternek hívják;
 7. márpedig a Fideszt és Orbán Viktort kizárólag vidéken lehet legyőzni, jó eséllyel egy olyan szereplővel, aki kevésbé gyurcsányozta össze magát.

Ezzel erősen a hódmezővásárhelyi polgármester felé billent a mérleg nyelve, legalábbis ami a két politikus küzdelmét illeti. Közel sem mellékes, hogy kettőjük között volt egy előzetes megállapodás arról, hogy ha egyikük nem jutna be a második fordulóba, akkor a kiesett jelölt a másik támogatására szólítja fel a szavazóit.

A trükk

Csakhogy Márki-Zay sikerrel vette az akadályt, így alapjaiban változott meg a helyzet. Ennek ellenére az első forduló után váratlanul arról kezdett el beszélni, hogy az egyezséget át kell menteni, és egyiküknek vissza kell lépnie annak érdekében, hogy Dobrevvel fel tudják venni a versenyt.

És ami a legfontosabb: azt is leszögezte, hogy amennyiben Karácsony „nem hajlandó félrerántani a kormányt”, akkor megteszi ezt helyette. Sőt, az általa vasárnapra meghirdetett nagygyűlésen arról is beszélt, hogy „nem csinál hiúsági kérdést a jelöltségből”.

A főpolgármester kapva kapott az alkalmon, és nagy reményekkel bocsátkozott egyezkedésekbe, aminek eredményképpen el kezdte osztogatni a kormányzati tisztségeket. Csakhogy nem számolt azzal, hogy Márki-Zay az utóbbi idők egyik legügyesebb, már-már gyurcsányi szintű kommunikációs húzásával végig az orránál fogva vezeti majd.

A hódmezővásárhelyi polgármester elhúzta előtte a mézes madzagot, amit sosem sikerült utolérnie. Mivel nem is lehetett: Márki-Zaynak az előválasztási eredményekkel, és a közvélemény-kutatásokkal a zsebében esze ágában sem volt visszavonulót fújnia. Pontosan tudta, hogy kettőjük közül neki erősebbek a pozíciói, és neki vannak nagyobb tartalékai, ami elsősorban a vidékre igaz.

Ahogy telt-múlt az idő, ahogy a főpolgármester egyre jobban belekavarodott a tárgyalásokba, úgy került egyre jobb helyzetbe Márki-Zay. A kapaszkodó Karácsony ugyanis egyre jobban belecsúszott a korrupt, a hatalomért egyezkedő, 2010 előtti baloldali politikus pozíciójába, miközben ő a „reformellenzék” jelöltjeként kezdett el tündökölni. 
Márki-Zay Péter ügyesen megvezette Karácsony Gergelyt Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala
Márki-Zay Péter ügyesen megvezette Karácsony Gergelyt Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Ebben segítségére volt az első fordulóból kiesett Jakab Péter, aki még jobban összegyurcsányozva magát váratlanul Dobrev Klára segítségére sietett, mondván, az előválasztás nem az háttéralkukról szól, senki ne lépjen vissza a másik javára, döntsenek az emberek.

Ez nem kevesebbet jelentett, minthogy a legerősebbnek tartott, „új” baloldali párt éles helyzetben beállt a 2010 előtti korszakot megtestesítő Gyurcsány-párt mögé.

Persze, megvan ennek a politikai logikája: a Jobbik elnöke simán csak az erő felé húzott, abban bízva, hogy a támogatásért cserébe Gyurcsányék megfelelő számú listás helyet adnak majd nekik.

Csakhogy ez hosszútávon nem biztos, hogy jó taktikának bizonyul: Jakab, és pártja ugyanis ezzel a gesztussal nyíltan elkötelezte magát a 2010 előtti elit mellett, és a hatalomért kötött kompromisszumokkal elszalasztotta a lehetőséget annak, hogy „a reformellenzék” vezető erejévé váljon.

A deal

A Jobbik kiesésével ez a politikai tér jelenleg gazdára vár, és ezt ismerte fel jó érzékkel Márki-Zay Péter. Ahogyan azt is, hogy terveinek jelenleg egyetlen akadálya van: Karácsony Gergely.

Ezen a ponton összeért Gyurcsányék, és Márki-Zay érdeke: a főpolgármestert el kell távolítania az útból. Ezzel megszületett a gengszterkoalíció, egy olyan szövetség, amivel senki nem számolt: az újnak tartott baloldal az egyik vetélytárs meggyengítése érdekében összekacsintott a régivel.

Dobrevék ugyanis úgy matekoznak, hogy a második fordulóban jóval nagyobb esélyük van a hódmezővásárhelyi polgármester ellen. Aki viszont erősen pályázik a centrum vezető szerepére. Az érdekek ugyanazok lettek, és így megszületett a döntés: Karácsony mehet a süllyesztőbe.

A főpolgármester visszabiciklizhet a városházára? Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala
A főpolgármester visszabiciklizhet a városházára? Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala Forrás: MTI/Kovács Tamás

És egyben azt is jelentheti, hogy

Gyurcsány Ferenc változtatott az eredeti tervén, és megvonta Támogatását Eddigi pártfogoltjától, Karácsony gergelytől.

Ennek ismeretében mindenképpen érdemes kitérni arra, hogy a baloldali sajtó az elmúlt napokban látványos finomhangoláson ment keresztül, Jól láthatóan elmaradoznak a Karácsony Gergelyt támogató anyagok, ezzel szemben a vásárhelyi városvezető a korábbiaknál jóval többször szerepel az ellenzéki felületeken.

Változó esélyek

Nem véletlenül, hiszen mostanra úgy látják: ’22-ben egyedül a vidéken jól beágyazott Márki-Zay Péternek van esélye megszorongatnia Orbán Viktort.

Csakhogy az addig vezető út meglehetősen göröngyös számára: meg kellene nyerni az előválasztás második fordulóját, ami minimum necces. Ugyanis az első körben a Budapesten kívül szintén jól szereplő Dobrev Klára sokkal esélyesebb nála, igaz, Karácsony térvesztésével bármi előfordulhat.

Az mindenesetre jól látszik, hogy a nagyobb pártok mögöttük sorakoztak fel: a DK és a Jobbik Dobrevet, a Momentum Márki-Zayt támogatja a vasárnap kezdődő versenyben. Velük szemben a főpolgármester csupán töltelék pártokat (Párbeszéd, MSZP, LMP) tud felmutatni, ami nem túl jó előjel a szavazás előtt.