Kinek állhat az érdekében, hogy a szerbek és az albánok összeugorjanak?

Az EU-tagságra pályázó, migránsözönnel sújtott, kiherélt Szerbiának véleményünk szerint ez a balhé most biztosan nem hiányzott, és talán Koszovónak is van nagyobb problémája mostanában, mint a szerb rendszámok. Persze ki tudja. De hogy Amerikát (benne leginkább a dollárt) az ukrán konfliktus is csak erősítette eddig; az oroszoknak pedig akár kapóra is jöhet egy kis figyelemelterelés pár országgal arrébb, az eléggé adja magát magyarázatként. Az örök kérdés: kinek áll mindez érdekében?

Imádjuk Magyarországot és a Kárpát-medencét, de egyszer igazán lehetne már nyugtunk (vagy menjenek kicsit arrébb balhézni): nem volt elég a bennünk még élénken élő jugoszláv polgárháború, majd az 1998–1999-es koszovói háború Szerbia bombázásával, most itt van az orosz-ukrán „különleges hadművelet”. Ráadásul Koszovóban megint konfliktus van kibontakozóban.

kapcsolódó

  • Turbofolk - A jugoszláv polgárháború balkáni militáns mulatósának reneszánsza

    Turbofolk - A jugoszláv polgárháború balkáni militáns mulatósának reneszánsza

    Az ukrán-orosz válsághoz hasonlóan a '90-es években is volt háborús konfliktus a szomszédunkban. A jugoszlávok csúnya szétszakadását a mai napig kultusz övezi, ebben nagy szerepet játszott az azóta legendássá vált háborús popzene, a turbófolk is. A Drinán leúsztatott muszlim harcosok, szerb szupermenek, Arkan deli tigrisei - itt tényleg minden volt. Tragikomikus nosztalgia és értetlenkedés, a többi kiderül az összeállításból.

Pontosabban fogalmazva csak azok a temetetlen ellentétek törnek megint felszínre, amelyek végig jelen voltak, és a NATO-hatalmak által kikényszerített, 2008-ban kikiáltott, ám azóta sem egyöntetűen elismert függetlenséggel is csak bezacskózták őket néhány évre.

A koszovói szerbek közül azóta sokan áttelepültek a Vajdaságba jó szerb szokás szerint, de az albán lakosság se érezhette magát túl komfortosan új hazájában: már 2015-ben arról szóltak a hírek, hogy havonta átlagosan 20 ezer koszovói hagyta el a vidéket a mindennapos megélhetési gondok és az elképesztő mértékű – azóta is 30 százalékos – munkanélküliség miatt. Úgy látszik, ott is jelentkezett a „Kisantant-szindróma”: területeket képesek még szerezni nagyhatalmi segítséggel, de azokat normálisan működtetni, fenntartani már nem.

A szerbek és az albánok (meg a többiek) folyamatos harcait látva mondhatnánk akár azt is cinikusan, hogy intézzék el egymás között – de valahogy nincs kedvünk kikérni azt a bizonyos kávét. Több okból sem.

Emberileg nem kívánhatunk szerb vagy ukrán családoknak folyamatos háborút; a szerbekkel ráadásul tényleg korrekt a kapcsolatunk egy jó ideje. De főképp: sajnos mi is túl közel vagyunk hozzájuk, nagyon szeretnénk minden hasonlóból kimaradni. A béke a vágyunk és az érdekünk is.

Röviden összefoglaljuk a mostani ellentét lényegét azoknak, akik a hétvégét pihenéssel töltötték: augusztus elsejétől minden koszovói polgárnak – köztük az ötvenezernyi őshonos szerbnek is – kötelező lett volna áttérnie a koszovói hatóságok által kibocsátott rendszámokra, de a szerbek továbbra is ragaszkodtak az eredeti, szerb rendszámtáblákhoz. Ha ez nem lett volna elég: a Szerbiából érkező utazóknak a Szerbia által kiállított okmányaikat a Pristina által kiállított új, három hónapig érvényes beutazási és kiutazási okmányokra kellett volna cserélniük. 
Észak-koszovói szerb nemzetiségű tiltakozók így vasárnap, a törvény hatályba lépése előtt egy nappal elbarikádozták az utakat, tiltakozásuknak pedig levegőbe lövöldözéssel adtak nyomatékot.

Forrás: AFP

Érdekesség, hogy a koszovói kormányzat eddig is illegálisnak tartotta a szerb hatóságok által kibocsátott rendszámok és okmányok helyi használatát, de ez idáig szemet hunyt fölötte.

Véletlen egybeesés lehet, de a múlt héten pont Pristinában járt az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken is, ahol Vjosa Osmani államfővel és a koszovói miniszterelnökkel, Albin Kurtival tanácskozott. A hivatalos lufiközlemény szerint szó volt az USA és Koszovó közötti partneri kapcsolat fontosságáról, az amerikaiak megköszönték a koszovóiaknak Ukrajna támogatását és az afgán menekültek nagylelkű vendéglátását. Kitárgyalták a Szerbia és Koszovó közötti, kölcsönös elismerésre épülő párbeszéd jelentőségét és az euro-atlanti integráció felé vezető utat.

Hogy mi minden hangozhatott még el, ami nem szerepel a közleményben, nem tudhatjuk, de mégis kísérteties a két eseménysorozat időbeli közelsége. 

Forrás: AFP

Emlékeztetőül: Koszovó függetlenségét a 27 EU-tagállam közül Románia, Spanyolország, Ciprus, Szlovákia, valamint Görögország sem ismeri el, de az Unión kívül országok közül a szerbekkel hagyományosan jó kapcsolatot ápoló Oroszország is így van ezzel.

Hogy kinek áll érdekében a balhé, pláne most?

Az EU-tagságra pályázó, migránsözönnel sújtott, kiherélt Szerbiának vélhetően nemigen, és talán Koszovónak is van nagyobb problémája mostanában, mint éppen a szerb rendszámok. Persze ki tudja.

De hogy Amerikát (benne leginkább a dollárt) az ukrán konfliktus is csak erősítette eddig; az oroszoknak pedig akár kapóra is jöhet egy kis figyelemelterelés pár országgal arrébb, az eléggé adja magát magyarázatként. Mindenesetre ősszel jönnek az időközi választások (midterm) az USA-ban, aminek során a demokraták akár el is veszíthetik többségüket a Kongresszus alsó házában, nehéz helyzetbe hozva Bidenéket. Hacsak nem találnak ki valami érdekesebbet.

És igen, a „Kis Soros”, Alexander is meglehetősen gyakran találkozik a koszovói méltóságokkal: 2018-ban és két éve például az akkori elnökkel, Hashim Thaçival parolázott, idén pedig Albin Kurtival. De lehet, hogy közös a hobbijuk és az érdeklődési körük, esetleg csak véletlenül futnak össze mindig a konferenciákon, akárcsak mások.

Szóval hogy kiknek lehet érdeke ez az egész, abból most gyorsan felsoroltunk néhányat: de nyilván pont a mi régiónk országai nincsenek benne.

Mindenesetre a pristinai amerikai nagykövet, Jeffrey Hovenier Brüsszellel egyetértésben arra kérte a koszovói kormányt, hogy harminc nappal halassza el a rendszámtáblákról szóló határozat alkalmazását, amit Koszovó elfogadott. Lopott idő... Reménykedjünk.