Ki a parlament egyetlen csónaképítő asztalosa? - Érdekes információk az új ciklus képviselőiről

Átfutottuk a 199 politikus profilját, és megszámoltuk, hány százalékuk doktor, és abból mennyi a "nemjogász". Találtunk norvégul, de macedónul beszélőt is - és arra is választ kapunk, hogy a 2021-ben legnépszerűbb keresztnevek milyen arányban képviseltetik magukat a törvényhozásban. Vajon van Noel és Noé is a képviselők között? Eláruljuk!

Odamennek, nem mennek oda, tesznek-e esküt és/vagy alternatív esküt, bojkottálják-e „a NER parlamentjé”-t, vagy inkább csak kivonulnak? A végén aztán Hadházy Ákos kivételével mindenki megjelent, és letette az esküt annak rendje és módja szerint.

Most viszont, hogy összeállt a 199 országgyűlési képviselő hivatalos névsora, el is kezdtük az izgalmasabbnál izgalmasabb tények-adatok keresgélését, elemzését.

/Itt szeretnénk tisztelettel kérni a jövő parlamentjétől, hogy legyenek kedvesek idővel egy összesített adatbázist is elérhetővé tenni – a magunkfajta önjelölt Excel-játékosok életét nagyban megkönnyítené, főleg, hogy nincs gyakornokunk.../

Van pár régi vesszőparipája a sajtónak, és bizony be kell ismerni, hogy az Országgyűlés sok mindenben nem képezi le tökéletesen a magyar társadalmat. Például:

 • a képviselőknek csupán 15 százaléka nő, 85 százaléka pedig férfi,
 • 30 százaléka rendelkezik doktori címmel, 70 százalék pedig nem.

Persze nem is lehet cél, hogy minden társadalmi és tudományos réteg arányhűen megjelenjen a parlamentben.

 

Ezek természetesen fontos dolgok, de minket a Valóban Érdekes Adatok érdekelnek. Úgyhogy miután a névsort kis hegesztés után pivotálhatóvá tettük, a minket tényleg izgató kérdésekre is azonnal választ kerestünk, és kaptunk:

 • A doktori fokozattal rendelkezők 19 százaléka hölgy, 81 százaléka pedig férfi – szóval a helyzet itt még rosszabb egy kicsit.
 • A tudományos fokozattal büszkélkedő képviselők nem meglepő módon többnyire jogászok (54 százalék), 10 százalékuk orvos, a többiek pedig közgazdászok és egyéb egyetemi-tudományos doktorok. 
 • A számunkra legérdekesebb doktori címet dr. Hoppál Péter szerezte egyházzenéből.

Az összes képviselő (bevallott) nyelvismeretét nem volt érkezésünk kielemezni, és csak a doktorokra koncentráltunk, de egyfajta egzotikumként mindenképpen kiemelkedik a többiek közül

 • dr. Kállai Mária macedón,
 • dr. Hoppál Péter eszperantó és
 • dr. Vadai Ágnes norvég nyelvtudása, 
 • dr. Tapolczai Gergely pedig a jelnyelvet ismeri.
 • A németen túli regionális nyelvekből pedig sajnos (egyelőre, gyorskeresés alapján) csak Navracsics Tibornál találtunk szerbhorvát-, illeve Zsigmond Barna Pálnál romántudást feltüntetve.

A „társalgási” nagy kedvencünk még, meg hát gondoljunk bele: ki szeretne például Brenner Kolomannal oroszul társalogni? Mert azt írja, hogy ezen a nyelven is beszél. Bár mi inkább maradnánk a magyarnál vagy a németnél – holott utóbbira csak felsőfokot írt be, de mindenképpen anyanyelvi szinten beszéli azt is.

 

Nézzük a neveket, először a gyakori keresztneveket!

 • A férfiaknál a László (15 fő), az István (11), a Zsolt és a János (10-10), illetve a Péter, a Sándor, a Zoltán, a Gábor, a Tamás és a Lajos fértek be holtversenyben a nem is annyira képzeletbeli top 10-be.
 • A nőknél az Ágnesek vannak a legtöbben (összesen hárman), valamint egynél több Mónika, Hajnalka és Judit jutott be az Országgyűlésbe – minden más keresztnevű képviselőasszony itt és ezen a téren unikumnak számít.
 • A divatos keresztnevűek szintúgy kisebbségben vannak: a 2021-ben legnépszerűbb lány-, illetve fiúnevek terén (szintén top 10) csak Illés Boglárka, Kanász-Nagy Máté, Kocsis Máté, Orosz Anna, Rétvári Bence, Tordai Bence, Tuzson Bence és Z. Kárpát Dániel képviseltetik a fiatalosan hangzó generációt. A Dominikok, Olivérek, Noelek; ugyanígy a Hannák, Zoék, Lénák, Lucák, Lilik majd tíz-húsz év múlva várhatóak.
 • Vezetéknevek terén Szabóból van a legtöbb (7), Vargáék öten, Kovácsék négyen, Nagyék pedig hárman jutottak be a parlamentbe. Szintén érdekes, hogy míg Szabóból elképesztően sok nő (négy a három férfival szemben: Hajnalka, Tímea, Rebeka és Tünde), Vargából már csak egy hölgy (Varga Judit) került be. 
 • A magányos vezetéknevűekből – tehát akinek nincs házon belül névrokona – viszont rengeteg van a képviselők között (egészen pontosan 158). De például Ódorból meg Megadjából egy sincs, és ez még sok másikról is elmondható.
 • Teljes névegyezőségből is sikerült párat, illetve határeseteket fellelnünk: Kovács Zoltánból is csak egy van, mert az államtitkár Kovács Zoltán nem képviselő. Ugyanakkor F. Kovács Sándor (Fidesz) és Kovács Sándor (szintén Fidesz) már bosszankodhattak párszor a nem túl ritka nevük miatt. De Németh Zsolt (Fidesz) és V. Németh Zsolt (gyanúnk szerint a V. itt a Vas megyére utalhat, szintén Fidesz-tag amúgy) is törhették a fejüket párszor, hogy biztos nekik jött-e az e-mail.

Végül pedig csak pár kiragadott adat a szakképesítésekkel kapcsolatban:

 • dr. Fónagy János képesített könyvelő, vállalati statisztikus és egyben csónaképítő asztalos,
 • dr. Hörcsik Richárd okleveles református lelkész és levéltáros,
 • Kubatov Gábort pedig hiába kóstolgatják azzal, hogy ő is „csak egy autószerelő” (mintha az valami szégyen lenne, csak tudnám, ők hova hordják az autójukat), rendelkezik kommunikátori főiskolai diplomával is.
 • Dr. Selmeczi Gabriella üzemgazdász, újságíró és jogász is egyben,
 • dr. Tapolczai Gergely pedig jelnyelvoktató is, ami hallássérültként, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) ügyvezető igazgatójaként már nem hangzik annyira egzotikusnak, hanem inkább természetesnek.

Nos, elsőre ennyi, de ígérjük, hogy a rekordok bővítését és ismereteink további szintetizálását mindenképpen folytatni fogjuk.