Kedves, ismét a Budai Várra ácsingózó kortárs építészem!

Amióta az eszemet tudom, rajongok a munkáidért. Szavakkal leírhatatlan mindaz, amit köszönhetünk neked. Össze sem tudom számolni azt a rengeteg építészetileg iránymutató telefonközpontot meg formabontó trafóházat, amit ebbe a nyomorult szar kis eklektikus balkáni pocsolyába álmodtál, és 1944 óta meg is valósítottál. 

Egy személyben te vagy az, aki miatt a nyugati barátaim szemébe tudok nézni, ha megkérdezik, hogy mi a fene folyik megint nálatok. Természetesen, ha náluk vagyok, akkor én is azonnal a La Défense-negyedet keresem fel, onnan pedig egyből a Pompidou-központba hajtatok, mert miért érdekelne manapság egy modern értelmiségit a Versailles-i Kastély, vagy a Palais Royal? Hacsak természetesen nem arról az előremutató üvegpiramisról van szó az udvarban.

Egy szónak is száz a vége, a lényeg az, hogy nálam lelkesebb rajongót aligha találsz, ha az új idők építészetéről esik szó, de mégis kérlek, nagyon kérlek, hogy a Budai Várat egyszer, s mindenkorra felejtsd el!

Hagyd azt meg szépen olyannak, amilyennek szebb korok nálad sokkal jobb - éppen ezért általad lenézett és megvetett - építészei azt megálmodták!

Biztos, hogy tényleg nagyon izgalmas és korszakalkotó az a legújabb kis betonkocka, amit az ő műveik helyére képzeltél, de hidd el, hogy nagy ez a város, és bárhol jobb helyen lesz, mint ott. 

Ezek után felmerül persze az égető kérdés, hogy tulajdonképpen hova. Rövid válaszom annyi lenne, hogy lehetőleg sehova, de természetesen tiszteletben tartom, hogy létezik az a dolog is, amit te képviselsz.

Végül is a macskának is kialakítunk egy kis alomtálcát, és ott végezhet olyasmit, amit a kanapén, konyhaasztalon és a hitvesi ágyban nem nézünk tőle jó szemmel. Te is kaphatsz ilyen kis türelmi zónákat, amit telepötyögtethetsz a posztmodern szarjaiddal.

Pripjatyban vagy a Bikini-atollon valószínűleg nem zavarnád az ott élőket a gusztustalan kis építményeiddel, de hogy életszerűbb legyek, legyen mondjuk a Lehel tér környéke, azt már úgyis elkezdted modernítani.

A Budai Vár az viszont semmiképpen nem a te játszóterületed. Leszarom, hogy ötödik Naszályi Mártát most éppen megválasztották.

Hagyd a város ezen részét, meg úgy általában a várost is azokra, akik igazán értenek hozzá. Ezek pedig nem a frissen megválasztott kerületi polgármesterek, meg a köréjük szerveződő építészslepp, hanem az olyan pótolhatatlan szakemberek, mint például Doktor Házelnök Úr. Épített ő már olyan válogatott ocsmányságokat a városba, amit a neveitekhez fűzhetünk? Ugye, hogy nem? Ellenben romboltatott már le ilyet, hogy a szokásos ellenzéki ajvékolás mellett visszaépítse a csodálatos eredeti állapotot.

Persze mentegetni fogod, hogy milyen kár a vizuális környezetszennyezéseidért, de nagyon remélem, hogy Doktor Házelnök Úr afféle problémamegoldó Winston Wolfe-ként körbe-körbe jár majd, és sorra söpri össze az utánad keletkezett szemeteket. Nem akarok a belvárosba mindenféle spenótházat meg újragondolt Dunasort. Én csakis a régit akarom vissza, amilyen előtted volt!

Ja, igen, és tudom, hogy minden érved mélyen szakmai, de sajnos akkor is leszarom őket. Nem érdekel a véleményed a Lovarda funkcionalitásával kapcsolatban, mert ha bármelyik épületre ránézek, amelyet 1944 után terveztél és volt pofád betolni valami csodálatos kis utcácskába, szebbnél szebb bérpaloták és impozáns homlokzatok közé, amelyek gipszstukkóit biztos ami biztos, jól lecsákányoztattad a néphatalom nevében, akkor inkább ne legyen véleményed semmiről. Nem érdekelnek a szakmai érveid sem, amit a többi haszonszőrű faszkalappal erősítettek meg keresztben valami tágas belpesti szalonban, a szokásos belterjes szeánszaid keretében. Nyugodtan csináljatok egymás tenyerébe a többi posztmodern esztétával, és hivatkozzatok arra, hogy milyen finom meleg.

Ez minket, Normális Embereket nem fog érdekelni.

Az ocsmány mocsok épületeid ugyanúgy tűzre valók, mint a polgárpukkasztó modern színházad, meg a macskafojtogatós újhullámos kisfilmjeid.

NEM néztem a legyet 20 percig a mocskos ablaküvegeden, ahogy nem nézem az általad vásárcsarnoknak csúfolt, egymásra fosott építőkockákból álló fércművedet sem. Nem, nem és nem! Otthon, a négy fal közt építgessél ilyeneket a macskádnak. Hátha felmászik majd rá, de jó eséllyel inkább nem fog.

Az általatok nagyon mélyen tisztelt Faludy György is megírta egynémelyeteknek, hogy lisztet fingó bohócok vagytok, és ezt nyugodtan veheted magadra is.

Szar lehet szembesülni vele, hogy egész életműved pontosan egy ilyen fing a lisztben, de hát ez van. Azzal a hatalmas tehetséggel, ami neked megadatott, bizonyára tervezhettél volna világunkra sok szépet és jót is, csak elkúrtad. Nem kicsit, nagyon.