Kedves, a Fudan Egyetem miatt aggódó amerikai nagykövetségem

Hallom, hosszú hallgatás után ismét aggódsz. Aggodalomra ad okot számodra, a Fudan Egyetem első európai kampuszának lehetséges megnyitása, mert Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit.

Nos, teljesen felesleges és alaptalan ez az aggodalom, hiszen te magad mondtad pár éve, hogy az egyetemeken mindenféle ideológiáktól, politikától és pártoktól mentes, tökéletesen objektív dolgot oktatnak, a Szent T0d0mányt!

Hogyan lehetne általa befolyást szerezni, valamint elfojtani a szellemi szabadságot, ha a világ legcsodálatosabb és egyben legfüggetlenebb dolgáról beszélünk, amit ráadásul meg se lehet kérdőjelezni - kivéve, ha a legbutábbakról, a laposföldhívőkről beszélünk - mert tökéletesen tévedhetetlen!

Hogyan szerezhetne hát befolyást egy ilyen külföldi egyetem itt?

Négy éve úgy emlékszem még az volt a hivatalos álláspont erről, hogy maga a feltételezés is abszurd. Az egyetemeken komoly szakembereket, kutatókat, tudósokat képeznek.

Életszerűtlen feltételezés, hogy néhány év múlva megjelenne mondjuk hazánkban a Háttértársaság a kínaikért.

Ha ez mégis megvalósul, én leszek az első, aki minden ehhez hasonló szerveződést nyílt működésre akar majd kényszeríteni, de legalább egy szép hosszú listára felíratni, mint idegen ország érdekében tevékenykedő ügynökséget. Gondolom, egyenlő mércével mérve akkor sem lesz majd kifogásod a dolog ellen, és támogatod, ha ilyen törvényt hozunk, hiszen pontosan ugyanilyen van érvényben a téged ide delegáló Amerikai Egyesült Államokban is. 

Attól se kell tartanunk, hogy Kínában ideologikus lenne a tudomány, hiszen, ha ez a veszély fennállna, akkor ugyanúgy tartanunk kéne attól, hogy a ti, nyugati tudományotok is ideologikus.

Szerencsére ez teljesen lehetetlen, így sosem létezett sem árjafizika, sem micsurini biológia. Ahogy az ólom-tetraetilt is nyugodtan adagolhatjuk a benzinhez, hiszen az amerikai tudományos élet teljesen független tanulmányai szerint ez nem okozhat semmiféle egészségkárosodást. 

Nem lehet, hogy az aggodalmad amúgy teljesen jogos, de máshol kell keresni az okát?

‘89-ben egy életre elhitted, hogy mostantól számodra ez a terület a tökéletes gyarmat, amelynek neked tetsző értékeit szépen színes üveggyöngyökért megveheted, és most aggódsz, hogy más gyarmattartók ágyúnaszádjai is elkezdtek körözni a partjaink előtt? Neked pedig semmid sincs, amit szembe tudnál állítani velük, mert 30 évig hulladéklerakónak és nyersanyagforrásnak használtál minket.

No, de emiatt se aggódj, mert Magyarország szerencsére nem gyarmat. MI dönthetünk a sorsunk felől. Érthető persze, hogy aggódni kezdtél. Melyik férfi ne aggódna, ha az általa randira hívott csaj esetleg más fiúkkal is randizna. Ilyenkor észszerűnek tűnő reakció, hogy villantasz valami komolyat. Drága verdával jössz, és jó étterembe viszel minket, de sajnos úgy látom, hogy te az a fajta retardált vagy, aki inkább kutyaszart dob a csaj postaládájába.

Miért nem hozol ide valami komoly egyetemet?

Van neked a 34. helyen álló fudaninál is jobb otthon. Mondjuk a cuki víkendház ottani campusának hazudó CEU-nál sokkal jobb. Caltech, Princeton, MIT. Miért nem ezekkel próbálkozol idehaza, hm? Ha valami nagyon előnyös hitelkonstrukciót kínálsz, talán még fel is vesszük. Bár általában nem kínálsz, és csak a helyi gyarmattartóid szokták felvenni, ha éppen hatalmon vannak, mi meg megfeszített erőkkel visszafizetjük, csak hogy szabaduljunk a piócás feltételeidtől. Szerencsére mostanában nem nagyon vannak hatalmon, így rég nem voltunk már ilyesmire kényszerülve, de mi lenne, ha egyszer partnerként próbálnál hozzánk viszonyulni? Hátha egy új kapcsolat kezdetét jelentené.

Ja, és azt hadd kérdezzem még meg, hogy ha ennyire aggódsz emiatt az egyetem miatt, akkor hogy van az, hogy a te elitegyetemed, a Yale viszont együttműködik velük, és hogy alapíthattak 2008-ban New Yorkban oktatásfejlesztési alapot? A Németországba meg Norvégiába delegált nagyköveteid is aggódnak az ottani egyetemek együttműködései miatt velük?  

ui: Biztos csak mostanában jöttél, ezért még nem vagy ismerős a környéken. A Magyar Hang, az egy ilyen Benedict Arnold errefelé. Hogy is fogalmazzak, mintha mi Clyde Lee Conradnak picsognánk arról, hogy nem bízhatunk meg Amerikában, és ő tolmácsolná ezt az amerikai nép felé. Egymagában olyan, mint a Rosenberg házaspár, akikbe még te is inkább villanyáramot vezettél, szóval diplomataként talán nem a legszerencsésebb antré. Legközelebb nyilatkozz inkább az Amerikai Népszavának, és akkor értjük, hogy csak mókázol, hülyülsz.