Karácsony szerint a Fidesz meg akarta vesztegetni


A leges-legfüggetlenobjektívebb Telex lassan Karácsony Gergely privát propagandaoldalává vedlik. Amikor még Nincsmásik Indexként rontották a levegőt, már akkor is nyálcsorgatva várták, hogy mikor nyilvánul meg az ellenzék Csodálatos Gergője, de a kedden megjelent extrán alákérdezős felszopóinterjút talán még a legedzettebb gyomroknak is nehéz bevenni. Ha hinnének Istenben, vagy úgy nagyjából bármiben, lassan boldoggá vagy akár szentté avatnák, ha tehetnék.

Sajnos így rengeteg ziccer maradt ki, mert bár a főpolgármester nem csinált magából akkora bohócot, mint Fekete-Győr András vagy Jakab Péter szokott, de elhangzott néhány olyan képtelen kijelentés, amire még hosszú ideig fel fogjuk kapni a fejünket.

Karácsony Gergelyt állítása szerint ugyanis nem máshonnan, mint a Fidesz „legfelsőbb köreiből” próbálták megvesztegetni egy hónappal ezelőtt azért, hogy ne induljon el az ellenzéki előválasztáson. Mulatságos elképzelni Orbán Viktort, amint megijed Karácsony Facebook-like-jainak láttán és utasítja a „legfelsőbb köröket”, mondjuk Kubatov Gábor pártigazgatót, hogy állítsa már le ezt a szép, magas és vékony embert, mert ezt a fajta népszerűséget ő már képtelen elviselni!

Ígérjen neki egy nyelvvizsgát, egy Phd-t vagy egy szép tarka inget, csak nehogy elinduljon a miniszterelnök-jelölt-jelöltségért, az Isten szerelmére!

Persze az interjú készítői, a híresen pártatlan Fábián Tamás és a legnagyobb Karácsony-groupie Bíró Marianne már nem feszegették tovább a témát. Pedig ez azért nem olyan dolog, mint hogy valaki kerékpárral jár a munkába vagy tud-e polcot szerelni. Kik keresték meg? Mit ajánlottak? Bizonyíték esetleg? Igaz, ebből a szempontból mindegy: Karácsony végül Gyurcsány Ferenc ajánlatát fogadta el, hiszen hosszas vonakodás és kéretés után mégis csak elindul az előválasztáson. Micsoda színjáték! Aki most bedől ennek, az valószínűleg azt is elhitte, amikor az egykori miniszterelnök sírva fakadt a buszbaleset utáni sajtótájékoztatón, vagy véletlenül megtalálta az elveszett kislányt.

De ha mégis hihetünk a főpolgármesternek, akkor hosszasan átgondolta és megszülte magában a döntést, és csak beadta a derekát. A Szabolcs utcai kórház ügye ugyanis annyira felzaklatta, hogy muszáj volt beleállnia az előválasztásba! Őt aztán nem lehet elhallgattatni! (Jakab Péter is ezt kiabálta a minap a Parlamentben, igaz, őt Házelnök Úr mégiscsak elhallgattatta -a szerk.) Gondolta magában, ha azt a disznóságot is sikerül megúsznia és nem derül ki a hazudozása, akkor az emberek gyomra azt is beveszi, hogy ő legyen a miniszterelnök! Egészen addig ragadtatta magát, amíg konkrétan ez a mondat csúszott ki a száján:

„És bárki bármit mond, én nem nyilatkozgatni meg posztolni akarok, hanem ügyeket megoldani.”

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

És miután Fábián és Bíró összesöpörték a rájuk szakadt mennyezet darabjait, rátértek arra, hogy Karácsony bizony az erkölcs és a szerénység embere. Hiszen dehogyis érdekli őt a hatalom vagy a pénz, amikor erkölcsről van szó és jótéteményről! Ez az ügy nem önnön magáról, hanem a jó ügyről szól! Hát persze! Hiszen egy ilyen feladat csak úgy megtalálja az embert!

A két riporter csak úgy izzasztotta provokatív kérdésekkel a leendő miniszterelnök-jelöltet, mint Norbi a csimpánzcsöcsűeket, így végre gyalázhatták egy kicsit a Fideszt is! Hiszen Karácsony szerint a csúnya kormány nem ad neki még több pénzt, így az nem működik együtt vele. Igaz, ha a kérdezőket valóban érdekelte volna a téma, rákérdezhettek volna akár arra is, hogy miért zsarolja minden alkalommal a Főváros vezetése a kormányt? Miért kell mindig azt az alaphelyzetet teremteni, amiben az látszik, hogy abban az esetben, ha a kormány megtámogat valamit anyagilag, akkor lehet valami, ha meg nem, akkor meg marad minden az enyészeté? Vajon a Lánchíd igencsak túlárazott és elbénázott felújítását meg tudta volna kezdeni a Főváros, ha nem kapja meg az állami támogatást?

De a jóságos Karácsony Gergely jóságosságának kidomborítása nem érhetett véget ilyen egyszerűen. Rá kellett őt vezetni arra, hogy ő nem az a típus, aki az ellenzéki „ki tudja jobban szidni Orbánt” versenybe beszállna. Igaz, az interjú során kétszer is gyilkosnak nevezi a Miniszterelnököt, de ezt már alighanem megszokhattuk attól az oldaltól. Kár, hogy a Telex munkatársai ezt sem kérték rajta számon. Cserébe elolvashattuk ezredszerre azt is, hogy a főpolgármester bizony az együttműködés és az összefogás politikájának embere. És kapaszkodjanak meg, ezt immáron nem kevesebb, mint 11 (!!) éve hiszi. Ő a vidéket is reményvesztettnek látja és a jelenlegi vidékpolitika nem jó úgy, ahogy most van. Persze, hiszen ott kis túlzással azt se tudják, hogy ki ő, vagy hogy mit akar. Jó eséllyel vidéken szinte mindenhol a Fidesz a legnépszerűbb párt. Ezért jó lenne ott is mindent felforgatni, pont mint Budapesten.

Köszönjük, de nem szeretnénk mindenhova egy bűzös-szaros-hugyos, a Fidesz által rendberakott, majd az ellenzék által hónapok alatt lelakott Rákóczi teret. Gondolom, ez még nekik is érthető.

Érdekes eleme az interjúnak az az elmélkedés is, amiben Karácsony azt taglalja, hogy nem szeretne visszatérni 2010-hez, mert nem csak az elmúlt 10, de inkább 30 évhez képest kell újat mutatni. Az még hagyján, hogy akkor hogy lehet, hogy közvetlenül az MSZP támogatásával és a DK-val összefogásban szeretne az ország miniszterelnöke lenni, de érdemes elidőznünk egy kicsit az újonnan meghirdetett, általa alapított 99 Mozgalomnál is. Szerinte ez ugyanis egy pártokhoz csatlakozni nem akaró, de a változásért küzdő emberek közössége. Hát, akkor a teljesség igénye nélkül nézzük meg, kik azok a pártokhoz csatlakozni nem akaró emberek:

  • Andor László– kiérdemesült MSZP-s
  • Ángyán József – egykori fideszes államtitkár, az Élőlánc Magyarországért egykori kamupárt tagja
  • Bánfalvi István – egykori MSZMP-s
  • Bónis Imre – MSZP-s polgármester
  • Haraszti Miklós - SZDSZ
  • Hegyesiné Orsós Éva – MSZMP, MSZP
  • Kaltenbach Jenő – MSZP, LMP, PM
  • Kukorelly Endre – LMP
  • Mellár Tamás – MDF, FIDESZ, MSZP, DK, Párbeszéd és Együtt, MMM (remélem, nem hagytam ki senkit)
  • Wittinghoff Tamás – SZDSZ

Micsoda új nevek, igaz? Talán még néhány megrögzött, hivatásos petíció-aláíró elférne itt. Esetleg egy Závada Pál, egy Parti Nagy Lajos, Vásárhelyi Mária vagy talán Gálvölgyi János. Ezzel a nomenklatúrával (no meg persze az MSZP/SZDSZ és a DK támogatásával) szeretné elüldözni főpolgármesterünk az elmúlt 30 évet. Ilyen kipróbált demokraták kellenek ahhoz is, hogy ugyan nyíltan nem kimondva, de utalva arra, hogy nem látnák szívesen a nem ellenzékpárti szavazókat az előválasztáson, folyamatosan egy fideszes hekkeléstől tartva. Képzelhetjük, ha egy ilyen jelentéktelen dologból is ki akarják zárni a közönség egy ekkora részét, milyen sorsot szánnának nekünk egy esetleges 2022-es ellenzéki győzelem után!

Persze azért az interjúnak voltak komikus pillanatai is, például amikor Fábián és Bíró Marianne Karácsony 3 általa legfontosabb intézkedéséről kérdezték. Az egy dolog, hogy képtelen volt hármat felsorolni, de az a kettő is, amit nagy fejvakarások közepette felböffentett, inkább a nevetség határát súrolták. Az első az, hogy örül annak, hogy egyáltalán működik Budapest (Orbán ellenére), a második pedig az, hogy bár ez nem elsősorban neki köszönhető, de Budapesten a legkisebb a többlethalálozás. Ennyi. Lassan 2 év alatt.

Karácsony persze arra is nagyon büszke, hogy az ő regnálásával egy új szemléletet hozott, nyitottabb és demokratikusabb a hozzáállás Budapesten. Igaz, a rovarhotelek, a forgalmas utakra festett, még több galibát okozó kerékpársávok és újabban a kaszálás hiányát elfedni hivatott gazos közterek méhlegelővé minősítése nem került szóba. Ahogy az sem, hogy miért nincs egy épkézláb vezetése a Fővárosnak a megszámlálhatatlanul sok tanácsadó, a mihaszna alpolgármesterek ellenére. Hogy miért nem fogja Karácsony egy egésszé ezt a széthulló kócerájt, mert csak a bajt csinálják. Mit akar ez a mindenre tökéletesen alkalmatlan ember ezzel a jobb sorsra is érdemes országgal, ha még a Fővárost sem tudja elvezetni? Az embernek nevetni támadna kedve, ha ez nem lenne véresen komoly.