Joe Biden és kormánya újra bebizonyította, hogy nincs érzéke a diplomáciához

Egy ismert LMBTQ-aktivistát jelöltek a budapesti nagyköveti posztra, ami sokkal inkább tűnik szimbolikus, mintsem racionális lépésnek. Sok a kérdés David Pressman kinevezésével kapcsolatban, mi fel is tettük őket.

David Cornstein 2020 szeptemberében mondott le az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének vezetéséről. Személyében egy hazánkkal szemben barátságos, az együttműködés lehetőségeit kereső, ízig-vérig igazi diplomatát tisztelhettünk.

Cornstein mindig a hazája érdekeit tartotta szem előtt, így képes volt a magyar politikai élet minden szereplőjével megtalálni a hangot. Persze sosem volt titok, hogy elsősorban Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral szimpatizál a hazai politikusok közül. Ezzel együtt is főként arra törekedett, hogy hazánk és az Egyesült Államok között eredményes legyen az együttműködés.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Cornstein lemondása óta Amerikának nem volt nagykövete Magyarországon. A napokban azonban a Fehér Ház közleményben adta hírül, hogy Joe Biden (vagy valaki, aki képes döntéseket hozni helyette) David Pressmant jelölte a budapesti nagyköveti posztra.

De ki is tulajdonképpen David Pressman? Térségünk tudományos igényű szakértője? Egy taktikus diplomata, aki szívós munkával képes lesz hidat képezni a washingtoni és budapesti kormányok között? Közvetítőként előmozdítja majd, hogy a vitás kérdésekben észszerű megegyezések jöjjenek létre?

Nem, Pressman egészen más miatt volt jó a Biden-adminisztrációnál.

 

A 45 éves diplomata a Demokrata Párthoz szorosan kötődő aktivista. A belbiztonsági minisztérium legfelsőbb köreiben dolgozott, Obama elnöksége idején pedig az ENSZ-ben képviselte Amerikát. Fontos szerepet játszott a Donald Trump elleni első vádemelési (impeachment) eljárásban, amely végül csúfosan elbukott. Pressman megítélése szempontjából egyáltalán nem mellékes, hogy a volt elnököt azért akarták megbuktatni, mert nyomatékosan kérte az ukrán Zelenszkijt, hogy vizsgáltassa ki Hunter Biden ukrajnai ügyleteit. A jelenlegi elnök fia ugyanis amolyan amerikai oligarchaként működött Ukrajnában, a korrupciós mókában pedig úgy merült el, mint egy kád kokainban. Barack Obama alelnökeként Joe Biden azért lobbizott, hogy menesszék azt az ügyészt, aki nyomozásba kezdett Hunter ellen. Nem, Bident ezért semmilyen módon nem vonták felelősségre. Pressmannak sem volt egyetlen szava sem. Még azután is hallgatott, hogy kiderült, hogy a Hunter Biden laptopjáról származó bizonyítékok valódiak.

A felsoroltak azonban még egyáltalán nem indokolják azt, hogy egy „tizenkettő egy tucat”, de emellett mindenre kész táskahordó budapesti kinevezést kapjon.

Mi lehet az a képesség, az a specifikum, ami alkalmassá teszi Pressmant arra, hogy Európa közepén hazája reprezentánsa legyen?

Nos, Pressman az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben. Így már sokkal érthetőbb, hogy miért éppen rá esett a választás.

Pressman kinevezése egyértelműen szimbolikus értékű. Ne legyenek kétségeink, a gyermekvédelmi törvény elfogadását sem Brüsszelben, sem Washingtonban nem emésztették meg. Az új nagykövet kinevezésével Washington megüzente:

„Itt van nektek egy visszataszítóan csámpás LMBTQ-aktivista, kezdjetek vele, amit akartok. Reméljük zavarni fog!”

Forrás: AFP

Igen, az amerikai külügy szerint egy szivárványos zászlót lóbáló gátlástalan akarnok a legmegfelelőbb személy arra, hogy egy háborús krízis közepén hazánk és az Egyesült Államok kormánya között közvetítőként szerepeljen.

Amikor a magyar kormány együttműködésének megnyerése vitális jelentőségűvé vált Amerika számára, akkor Budapestre küldenek egy szivárványos figurát nagykövetnek.

Az elhibázott lépésnek igazából nincs valódi kockázata a két ország kapcsolata tekintetében. Magyarország megbízható szövetséges, tesszük, ami a kötelességünk, amire a NATO-szerződés kötelezi az országot. Ennyi. Pressman kinevezésének számunkra nincs jelentősége. Vele vagy nélküle, de az amerikai–magyar kapcsolatok ugyan olyanok maradnak, mint eddig voltak. Legalábbis, amíg a Demokrata Párt van kormányon.

Az amerikai külkapcsolatok minőségét most a demokraták határozzák meg, és ha ők diplomata helyett egy transzirajongó aktivistát szántak Budapestre, akkor ilyen lesz a két ország kapcsolata.

Forrás: AFP

Pressman kinevezése kapcsán azonban joggal vetődnek fel a következő kérdések: 

  • Az amerikai vezetés más országok esetében is hasonlóan körültekintő, amikor a kétoldalú kapcsolatok alakításáról van szó, és amikor diplomatákat választ ki?
  • Az normálisnak mondható, hogy egy szövetséges országba azzal a szándékkal küldenek vezető tisztviselőt, hogy hátha sikerül botrányt okozni a lépéssel?
  • Ez már az a nagybetűs nyugati politika, amit minden magára valamit is adó demokráciának illene másolnia?
  • Ha Amerika szövetségeseivel így viselkedik az amerikai kormány, akkor vajon milyen modor jut a versenytársaiknak?
  • Vajon milyen szerepe van az orosz–ukrán háború kitörésében annak, hogy Amerika jelenlegi vezetése ilyen bizarr módon formálja az ország külkapcsolatait?
  • Vajon egy kevésbé debilis fehér házi vezetés mellett megúszhattuk volna a fegyverropogást a szomszédban? Vajon ha Trump marad az elnök, akkor másképpen alakulnak a dolgok Putyinnal?
  • Vajon a háború kitörése előtt a Demokrata vezetés illetékes tagjai megtettek mindent annak érdekében, hogy a tárgyalóasztalnál tartsák a feleket, vagy jobb ötlet híján egy diplomatának hazudott LMBTQ-aktivistával megüzenték Putyinnak, hogy Ukrajna nem fél a háborútól, és kész megmérkőzni az oroszokkal bármilyen formában?
  • Kínoz a kíváncsiság, hogy mi lesz a következő lépés. Peking? Vajon megvan a képesség a washingtoni vezetésben arra, hogy kellőképpen megsértse a kínaiakat? Sikerül Kínában is elmenni a falig?