Jakab Péter legújabb mániája: Az egyszemélyes néppárt

"Márki-Zay Péter pártalapítási kezdeményezésének kudarcából tudhatná Jakab, hogy ez nem jó ötlet. Egyikük sem értette meg, hogy a politika nem egyéni, hanem közösségi mesterség." Véleménycikkünk a Jobbik volt elnökének szervezkedéséről.

Van egy szabályszerűség, mely a szerves kémiában és a politikában is törvényszerűen megállja a helyét:

Akár óriási kupacban van, akár apró, mikroszkopikus adagra osztjuk szét, a lényeg nem változik: a kecskesz*r mindig kecskesz*r marad.

Napjainkban erre a legjobb példát a parlamentbe bejutott (vagy inkább küszöb alatt szégyenszemre beavászkodott) baloldali ellenzék szolgáltatja. A legtöbb elemző arra azért számított, hogy az opportunista kényszerszövetségnek egy egyharmadnál is kevesebb országgyűlési képviselet esetén hamar vége lesz, de azt nehéz lehetett megjósolni, hogy alig néhány hónappal a bukás után máris elkezd a nagy kupac matéria icipici részecskékké osztódni. A fent említett igazságot azért is érdemes észben tartani, mert

a moslékkoalíció vezetői jelmezt ugyan válthatnak, de a lényeg nem változik: hitvány alakok voltak és akármilyen zászló alá is igazolnak, jellemükön az nem fog változtatni.

Bár Márki-Zay Péter esett a legnagyobbat a legnagyobb sebességgel, és a legkevesebb méltósággal, viszont annál nevetségesebben bukott politikus 2022-es nagydíja minden kétséget kizáróan Jakab Péteré.

Jakab Péter Facebook oldala

Úgy tűnik, mintha rövid idő alatt szeretné összegyűjteni a legtöbb "voltam korábban..." címet. Az előválasztáson nem jött össze a miniszterelnök-jelölti tisztség, pártja a választások után egyszer ugyan megerősítette elnöki címében, majd vezetőtársai megpuccsolták, végül a napokban az utolsó kegyelemdöfések egyikét is megkapta, és elzavarták a frakcióvezetői beosztásból is (családjának mamuszos kabinetfőnökre való cseréléséről már ne is beszéljünk).

Két dolog maradt neki: egy párttagság és egy képviselői mandátum. Míg utóbbiról biztosak lehetünk, hogy senki kedvéért nem mondana le, a vele meglehetősen mostohán - bár nem igazságtalanul - bánó Jobbikot könnyen lehet, hogy rövidesen otthagyja.

Jakab Péter Facebook oldala

Peti bohóc azon politikusok archetípusa, akik ha szembe mennek a forgalommal az autópályán, két lábbal taposnak a gázpedálra, amikor erre rájönnek.

Vélhetően tartja benne a lelket valami Szabó Péter-jellegű motivációs tréner, vagy a mamuszos varázslónő, mert láthatóan izomból törekszik bebizonyítani: mindenki hülye, csak ő helikopter!

Burgonyás Péter úr ugyanis önálló mozgalom / párt / népművészeti kézműves szakkör szervezésén serénykedik. Beragadt nála a néppártosodás-lemez és láthatóan nem is igazán szándékozik újracsomagolni ugyanazt a silány, megalkuvó, tartalmatlan politikai terméket, melyet hosszú évek kemény munkájával épített önmagából. Jakab Péter, a Nép Pártján!

Ha az Olvasó nem tudná: néppártot úgy szokás létrehozni, hogy saját pártja kiközösít valakit, majd körülnéz, lenne-e igény demagóg, kissé gyurcsányista, bármit megígérő, semmihez sem értő politikai platformra 2022 nyarán?

Szerintünk ez nem egészen így működik.

Úgy tűnik, Peti bohóccal elhitették ezt.

A frakcióvezetői posztról való leváltásakor kesergett egyet, hogy nem tudja, merre tart a Jobbik, de ebben túl nagy meglepetés nem volt. Már hónapok óta nem használta a #Jobbik címkét posztjaiban és magányos országjáró hakni-turnéját sem segítette a DK fiókszervezetévé süllyedt egykori nemzeti radikális párt parlamenti képviselőcsoportja sem.

Jakab Péter Facebook oldala

Lehet-e létjogosultsága egy olyan kezdeményezésnek, ahol egy korábban jobboldali nézeteket valló, de a baloldallal összebútorozásba belebukó, miniszterelnöki ambíciókat dédelgető, öntörvényű, szerény szellemi képességű férfi különc "karizmáján" kívül semmiféle komolyan vehető ajánlat nincs a választóknak?

Márki-Zay Péter pártalapítási kezdeményezésének kudarcából tudhatná Jakab, hogy ez nem jó ötlet.

Egyikük sem értette meg, hogy a politika nem egyéni, hanem közösségi mesterség, Orbán Viktor szintjéig elérni, mikor egy vezető politikus saját jogon képes választásokat nyerni pedig egy évszázadban talán egy vezető képes eljutni. 

Petikét ez nem érdekli. Serényen menetel tátott szájjal a f*szerdőbe.

Korábban azt hittük, létrehozott egy új Facebook oldalt ennek a koncepciónak, amelynek meglepően gyorsan lett néhány ezer követője, de nem. A Pesti Srácok kiszúrta, hogy Jakab közepesen ízléstelenül egyszerűen lenyúlta és átcsomagolta a Jobbik Zöld Válasz nevű környezetvédelmi tagozatának közösségi felületét. Nincs tehát arra releváns támpont, hányan hisznek a bukott krumplilovagnak, csak az biztos, hogy már az elején csalással szeretné megspórolni az építkezést.

Bohár Dániel Facebook oldala

Ez nem fog sikerülni, de nagyon mókás lesz végignézni, ahogy várhatóan mégis megpróbálja.

Két dolog maradt számára: lemondani erről az ostoba álomról és visszakullogni a jobbikos akolba névtelen, érdektelen mezei képviselőnek. Vagy hivatalosan is átülni Gyurcsányék frakciójába, hátha ott jut neki valami tiszteletbeli pozíció. Bár ez utóbbit nem tartjuk valószínűnek: még a DK-ban is igaz, hogy az árulást szeretik, az árulókat megvetik.