Itt a Kontra középszintű pótérettségije a bukott baloldali képviselőknek

Gyurcsány Ferenc és társai 10 kérdés megválaszolásával javíthatnak, miután első körben elhasaltak. A vizsgabizottság készen áll, kérdés, hogy így vannak-e ezzel az érintettek is. Következzenek a feladatok!

Elérkezett a nagy megmérettetés ideje! A végzős középiskolások és gimnazisták számára május elején kezdődtek az érettségi vizsgák. A szerdai nap a történelemé volt, a matematikán és magyar nyelv és irodalom tárgyakon is túlvannak már a diákok. Nagy megkönnyebbülést jelent, hogy idén nincs szükség járványügyi korlátozásokra, így egyedül a feladatokra kell koncentrálni.

Van azonban egy másik, sokkal kisebb társadalmi csoport, akikre igencsak ráfér, hogy bebizonyítsák: megértek arra, hogy felelősségteljes felnőttként kezeljék őket.

Ők a parlament baloldali ellenzéke, akik Hadházy Ákoson kívül jobb belátásra térve letették az esküjüket, megalakították a frakcióikat, hogy a következő négy évben is nézhessék, ahogy Miniszterelnök Úr és csapata teszi a dolgát. Abban bízunk, hogy az elmúlt 12 évből eleget tanultak, és sikerül egy kicsit kulturáltabban viselkedniük és konstruktívabb hozzáállniuk a parlamenti munkához, mint az előző ciklusokban.

Az ordibáló Szabó Tímeától a krumplis Jakabon át egészen FeGyőrig sokukra ráfér, hogy felkészültségüket bizonyítsák. Így a Kontra kifejezetten nekik összeállított egy speciális, interdiszciplináris politikai érettségit.

Egyet kérünk: az érintett politikusok ne feledkezzenek el beszámolni közösségimédia-profiljukon eredményeikről!

Kezdődjön hát a vizsga:

 • 1. Jakab Péter paprikás krumplit főzne, viszont a havi ötmillió forint környéki fizetésének nagy részét „kabinetfőnök” kolléganője egyszerűen elveszi tőle. A jobbikos frakcióvezetőnek mindössze háromszáz forintja van burgonyát vásárolni. Hány kiló krumpli maradhat a parlamenti bohóckodásra, ha a teljes Jobbik-frakciót szeretné megetetni egy-egy tányér paprikás krumplival?

 

 • 2. Fekete-Győr András frakcióvezetőként úgy döntött, minőségi öltönyt csináltat. Sajnos azonban a kampány és a szülői kötelességek miatt vállának szélessége 3,5 centimétert csökkent. Ha az adófizetők által finanszírozott ruhapénzből készült egyedi öltöny anyagköltsége 20 százalékkal drágább, mint a boltban kaphatóé, de két számmal karcsúbb öltöny is elegendő az egyre vékonyabb momentumos politikus igényeihez, mennyibe fog kerülni az új válltöméses zakó, ha a régi 89.700 forint + áfa volt?

 

 • 3. Mi a kedvenc nótája a baloldali elitnek, ezen belül Gyurcsány Ferencnek?
 • a. Kárpátia: Neveket akarok hallani
 • b. Presser Gábor: Apró a zsebben
 • c. MSZP: IGEN-IGEN
 • d. Kommunista Internacionálé
 • 4. Ki a köpönyegforgatás parlamenti csúcstartója? Ki árulta el a legtöbb szövetségesét?
  1. Karácsony Gergely
  2. Demeter Márta
  3. Hadházy Ákos
  4. Jakab Péter

Forrás: MNO

 • 5. Ki a baloldal igazi vezére?
  1. Márki-Zay Péter
  2. Soros György
  3. Gyurcsány Ferenc
  4. Bangóné Borbély Ildikó

 

 • 6. Egy baloldali elkötelezettségű kutatóintézet 2022 tavaszi mérésében megvizsgálta a politikusok népszerűségét. Hány baloldali volt az első három helyezettben?
  1. Mind a három
  2. A második és a harmadik helyezett
  3. Csak az első helyezett
  4. Egy sem volt, csak kormánypárti politikusok foglaltak helyet a dobogón

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

 • 7. Honnan származik Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára szemlőhegyi villája?
  1. Az ősi Apró-bárók hagyatéka, ami generációk óta anyai ágon öröklődik. Így került a család birtokába.
  2. Gyurcsány Ferenc sikeres vállalkozóként és szorgalmas államférfiként összekuporgatott megtakarításából vásárolták.
  3. A kétezres évek elején nagy szerencsével, árverésen, áron alul jutottak hozzá a pompás ingatlanhoz.
  4. A nyilasok által elkobzandó zsidó vagyonként nyilvántartott villát a kommunisták kiutalták Apró Antalnak, Dobrev Klára nagypapájának a Rákosi-rendszer szolgálatában végzett munkájának elismeréseként.

 

 • 8. Milyen eredménnyel zárult a gyermekvédelmi népszavazás?
  1. Mivel érvénytelen lett, a kormánynak vissza kell vonnia. Ez lenne a normális, demokratikus eljárás.
  2. A törvény ellenkezik a brüsszeli kozmopolita elvekkel, az uniós pénzek visszatartásával úgyis kikényszerítik annak érvénytelenítését.
  3. Eleve értelmetlenek voltak a kérdések, mert Magyarországon senki nem akar átoperálni gyerekeket. Így már azelőtt érvénytelen volt, hogy népszavazást írtak volna róla ki.
  4. Magyarországon még soha nem volt olyan egységes politikai akarat, mint a 2022-es ügydöntő népszavazáson. A törvény marad, mert jogi szempontból nincs kényszerítő ereje egy technikailag érvénytelen referendumnak. Ugyanakkor a kormány politikai megerősítést kapott, hogy minden nemzetközi nyomásnak ellenállva képviselje a társadalom túlnyomó többségének véleményét.
 • 9. Ön szerint melyik állítás igaz? Több helyes válasz is lehetséges​!
  1. Magyarországnak egyértelműen állást kell foglalnia az ukrán-orosz háború kapcsán: fegyvereket és katonákat is kell küldeni ukrán barátaink megsegítésére.
  2. Fontos támogatnunk az oroszok ellen irányuló gazdasági szankciókhoz, bármi áron térdre kényszerítve Putyint. Ha kell, akár fizessünk tripla árat a gázért, a morál fontosabb, mint a magyar emberek jóléte.
  3. Mindenáron el kell kerülnünk, hogy belekeveredjünk a háborúba. Sem katonákat, sem fegyvereket nem szállíthatunk, át sem szabad engedni az ilyen szállítmányokat.
  4. Az energiapolitikában Magyarország érdekei a legfontosabbak. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a nemzetközi politikai gesztusok árát a magyar emberek fizessék meg.

Forrás: AFP

 • 10. Ki a felelős a baloldal történelmi vereségéért?
  1. Gyurcsány Ferenc
  2. Márki-Zay Péter
  3. Orbán Viktor
  4. Gyíkemberek