Így menekítik ki egymást a baloldalon: Pikó kirúgta, Baranyi felvette a párbeszédes politikust

Karácsony Gergely segítője nem maradt munka nélkül: miután az ellenzéki vezetésű Józsefvárosban aljegyzőként kudarcot vallott, a szintén baloldali Ferencvárosban jogi referensként bukkant fel. Karrierút Pikó Andrástól Baranyi Krisztináig.

  • Melegh Mónika sokáig a pártpolitikában építette magát, egy ideig a kispesti Párbeszéd elnöke volt.
  • Ennek ellenére az önkormányzati választást követően szakmai szinten kapott bizonyítási lehetőséget.
  • Pikó András Józsefvárosában előbb a jogi iroda vezetőjeként, majd aljegyzőként tevékenykedett. 
  • Nem ugrotta meg a lécet, így a Momentum közeli polgármester kirúgta.
  • Melegh azonban puhára esett: Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester jogi referensi állást adott neki.

 

Melegh Mónika volt józsefvárosi aljegyzőt az idei év elejétől jogi referensként alkalmazzák a ferencvárosi polgármesteri hivatalban, ahol törvényességi felügyeleti feladatokat lát el – vette észre a Kontra, miután több önkormányzati dokumentumon is feltüntették a nevét. 

Márciusban a IX. kerületi önkormányzat és a 10 millió Fa Alapítvány közötti támogatási megállapodást ellenőrizte jogi szempontból. De áprilisban Döme Zsuzsanna MKKP-s alpolgármester public art kérelmekkel kapcsolatos előterjesztését is megvizsgálta.

Forrás: ferencvaros.hu
Forrás: ferencvaros.hu

Melegh története egészen biztosan nem fog bekerülni a hazai politikatörténelem legszebb pillanatai közé, hiszen annak éppen a sötétebbik oldalát mutatja be:

hogyan csináltak egy egyszerű pártaktivistából színtisztán politikai alapon önkormányzati szakmai vezetőt, majd hogyan helyezték el egy másik kényelmes pozícióba a bukását követően.

Melegh eleinte látványosan a pártpolitikában építette magát, amit jól mutat, hogy 2015 januárban a Párbeszéd Magyarországért kispesti elnöke lett. Megválasztását követően egyre erősebbek lettek a párton belüli pozíciói, olyannyira, hogy pár hónappal később, 2015 júniusában Karácsony Gergely, akkori társelnökkel tartott közös fórumot. Sőt, férjével együtt nem képviselő tagként bekerült a kispesti Ügyrendi és a Környezetvédelmi bizottságba.

Ezek után nem csoda, hogy kifejezetten aktív volt az önkormányzati kampányban, még szabadidejében is támogatta Karácsony főpolgármester-jelölti indulását.

Végül a baloldal behúzta Budapestet, így a pártpolitika világából érkező Melegh előtt szélesre nyíltak a kapuk – főleg, hogy a kilenc évig partvonalon kívülre került ellenzék komoly káderhiányban szenvedett.

Meglepetésre azonban a politikai terep helyett szakmai szinten kapott bizonyítási lehetőséget. A kispesti párbeszédes politikus előbb Pikó András Momentum közeli józsefvárosi polgármester kabinetében, később a helyi jogi iroda vezetőjeként tevékenykedett. Ebből a tisztségéből tették meg aztán aljegyzőnek, ami egyébként tipikusan szakmai feladatkörnek számít. Erős a gyanú, hogy a kinevezését megelőző pályázat személyre szabott volt, mivel jó eséllyel nem volt meg az állás betöltéséhez szükséges kétéves szakmai tapasztalata.    

Sokáig úgy tűnt, hogy Melegh teljes mértékben élvezte Pikó bizalmát, olyannyira, hogy egy időben jegyzőként is felmerült a neve. Csakhogy később megromlott a viszony közöttük, ami végül a szakításukhoz vezetett.

Egyes információk szerint Pikó akkor döntötte el, hogy megszabadul beosztottjától, amikor több önkormányzati alkalmazott is Melegh szakmai alkalmatlansága miatt panaszkodott neki. 

A párbeszédes politikus nem maradt a józsefvárosi polgármesteri hivatalban, kirúgását követően szinte azonnal távozott Pikó stábjából. Sokáig nem lehetett hallani felőle, de ahogy a fentiekből kiderült, Baranyi Krisztina, Ferencváros ex-együttes polgármestere vette szárnyai alá. Bár Melegh befolyása sokat gyengült, nem maradt munka nélkül.