Így hazudik a magát függetlennek és objektívnek nevező média - 1. rész

Így ferdített és hergelt a koronavírus-járvány alatt az Index és a Telex.

  • A Kontra új sorozatában összeszedtük az ellenzéki médiumok legcifrább hazugságait a közelmúltból. Szép kis lista jött össze.
  • Első részünkben megnéztük, hogy a balliberális Index és a Telex milyen Fake News áradattal kábította a közvéleményt. Tetteik súlyosságát az egy éve zajló koronavírus-járvány még inkább növeli.

Azt hazudták, hogy egy budapesti kávézónak 105 napot kellett várnia a megígért bértámogatásra (2021. február)

Az M1 alapján a hirado.hu írta meg, hogy az Index úgy számolt be a fenti hírről, hogy egyáltalán nem ellenőrizte le annak hitelességét.

Egy Facebook-bejegyzésből született a kiváló írás. Semmi mást nem tudhatott meg belőle az olvasó, csak azt, hogy a közösségi médiában siránkozó, és hangulatot keltő budapesti belvárosi kávézó mit kíván közölni a követőivel.

A kávézó egyébként arra panaszkodott, hogy a novembertől beígért bértámogatásból most februárban alkalmazottanként mindössze tízezer forintot kaptak havi lebontásban.

Az Origo aztán megtette az Index helyett azt, hogy utánakérdezett a részleteknek az illetékes Kormányhivataltól.

Ebből pedig kiderült:

  • az érintett kávézó november helyett csak február 5-én adta be a bértámogatás iránti kérelmét.
  •  a kávézó által csatolt dokumentumok alapján 12 munkavállaló után 2.118.000 forint járt a helynek.
  • ez pedig arra enged következtetni, hogy a munkavállalók kevés órában, kevés bérre vannak bejelentve, hiszen a bértámogatás minden vendéglátó helynek aszerint jár, hogy mekkora fizetést ad az alkalmazottainak.

Az Index írásából ezek nem derültek ki. Az álhírt azonban - ahogy ez lenni szokott - forráskritika nélkül vette át szinte a teljes balliberális média, és több baloldali párt is.

A járvány közepén Müller Cecília lejáratásán dolgoztak (2020. november)

Míg korábban az Index a veszélyhelyzettel kapcsolatban állított valótlanságot, tavaly novemberben  Müller Cecília országos tiszti főorvost is megpróbálták lejáratni. Az internetes portál a Hírklikkre hivatkozva ugyanis azt írta, hogy

„bár tisztsége betöltéséhez nincs szüksége rá, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján szereplő adatlap szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos nem rendelkezik praxisengedéllyel és működési nyilvántartással”.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben aztán közölte a tényeket, amiből kiderült, hogy az Index szerkesztősége ferdített és csúsztatott.

Forrás: MTI/kormany.hu

Az internetes portál félinformációkat jelentetett meg, azt sugallva, hogy megkérdőjelezhető az országos tisztifőorvos szakmai hozzáértése.

  • A közleményből kiderült, hogy a hivatkozott cikk eleve ferdít, mert praxisengedélyük a háziorvosoknak van. Amiről a cikkben szó van, az a működési nyilvántartás, amit ötévente kell megújítania minden orvosnak, aki önállóan végez egészségügyi tevékenységet. Akik közfeladatot látnak el (például a tiszti főorvosok, államigazgatási szerveknél dolgozó orvosok), azoknak nem szükséges érvényes működési nyilvántartással rendelkezniük, mert a közfeladat idejével a működési nyilvántartási ciklus meghosszabbodik – magyarázza a részleteket közlemény.

Vagyis az Index megint egy jókorát lódított annak érdekében, hogy indulatokat gerjesszenek a világjárvány közepén a tisztifőorvos ellen és aláássák az emberek bizalmát a hatóságokban.

Hat éves képpel hergeltek a BLM kapcsán a rendőrség ellen (2020. június)

2020-ban aztán a BLM zavargások során az Index előállt egy újabb hazugsággal, "prolihergeléssel", - ahogy azt találóan az esetről beszámoló Pesti Srácok megírta.

Mert az alábbi képpel kívánt a rendőrség ellen hergelni a magát éppen a feketék nagy barátjának kikiáltó nemzetközi sajtó, amire persze azonnal rárepült az Index is.

A ciki csak az volt, hogy egy 6 évvel azelőtti képpel igyekeztek igazolni: a rendőrök mind “tahók”.

 

Ahogy az lenni szokott, kereken 2 perc guglis kereséssel megtudhattuk, hogy az Index megint belehazudott az olvasók arcába. A képet ugyanis (legalább) 6 éve készítették egy üres parkolóban, ahol csak a rendőrség járművei álltak.

Kiderült az is, hogy ez egy reprezentációs autó, amit ajándékba kapott a rendőrség, és csak alkalmakként használják reprezentációs célokra.

Hazugságok a járvány első hulláma alatt (2020. május)

Még a jogszabálytervezet gyorsított eljárásrendben való tárgyalását megelőzően az Index felületet biztosított ahhoz, hogy a baloldal szellemi holdudvarához sorolható politikusok, közéleti szereplők és szervezetek forráskritika nélkül közölhessék véleményüket.

Vagyis pártlappá vált az Index: többek között Hadházy Ákos, Fekete-Győr András és Soros szervezetei: az Amnesty International, a Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért is propagandacikket publikálhatott.

Forrás: AFP

A Momentum elnöke arról írt, hogy "a demokrácia nem lehet karanténban", a radikális baloldal vezérévé vált Hadházy "Az alkotmányos puccs nem állítja meg a járványt" című cikkében azt taglalta, hogy "a kormány jelenleg is visszaél egy különleges felhatalmazással, a fideszes polgármesterek meg a teljhatalmukkal."

Az ellenzéki műbalhé azért volt nevetséges, hiszen mint az kiderült, a valóságban Karácsony Gergely, Niedermüller Péter és a többi baloldali városvezető hozott egy személyben a koronavírus-járványhoz egyáltalán nem kapcsolódó döntéseket.

Azt hazudták, hogy elmarad a sportberuházás Balatonalmádiban  (2020. augusztus)

Több határozatot törölt a kormány, így több ellenzéki vezetésű településen nem lesz sportberuházás - állította 2020. augusztusában az Index.

A felsorolásban szerepelt a Balatonalmádiban zajló sportfejlesztés is, vagyis a lap szerint az ezzel kapcsolatban korábban kiadott kormányhatározatot visszavonták. A cikkben megjelölték a vonatkozó számot a Magyar Közlönyből.

Azonban ezzel le is buktatták magukat, vagyis, hogy a közlöny szövegét az Indexnél nem sikerült értelmezni, ugyanis a Magyar Közlönyben az általuk hivatkozott 1521/2020 (VIII. 14.) Kormányhatározat f-pontjában azt olvashatjuk, hogy a

Balatonalmádira vonatkozó, eredeti és az Index szerint "visszavont" 1037/2019 (II.14.)-es kormányhatározat négy pontjából pusztán a harmadikat vonták vissza, ami a pénzügyminiszter költségvetési visszapótlási feladatára vonatkozik.

Vagyis a beruházás egyáltalán nem került veszélybe.

Egy kis rémhír: nem hosszabbították meg februárig a korlátozó intézkedéseket (2020. november)

A koronavírus-járvány teljes időszakára igaz volt, hogy az ellenzéki sajtó, élén az Index-el előszeretettel igyekeztek hisztérikus közhangulatot teremteni, még akkor is, amikor éppen konszolidálódott a helyzet, és visszaszorult a járvány.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nem volt ez másképp tavaly novemberben sem, amikor címlapon beszéltek a korlátozó intézkedések meghosszabbításáról, miközben nem volt szó arról, hogy a kormány február 8-ig meghosszabbítja azokat, hanem azok 2020. december 11-ig voltak alkalmazandóak.

"A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig. Arra kérjük a sajtó munkatársait, ne terjesszenek valótlan állításokat, a már megjelent hamis híreket azonnal korrigálják!"

- írta a Kormányzati Tájékoztató Központ közleménye.

Vérciki: Teljesen fals gazdasági adatokkal támadták a kormányt, le kellett venni a cikket (2020. november)

A szokásos propagandacikkben, amelyben az éppen aktuális gazdaságvédelmi akciótervet, és azon belül is a kis- és középvállalkozásokat mentő védelmi programot igyekeztek lehúzni az Indexen teljesen téves adatokat használtak. 

"Ezzel sikerült megdönteniük a saját rekordjaikat is, eddig ugyanis ügyeltek arra, hogy a hírtartalomban legalább egy igazságot tartalmazzon egy-egy írásuk. Most ez sem jött össze. Röviden: a „Dühösek a kkv-k: alig csordogál a beígért segítség” címmel megjelent anyagukban egyetlen adat és állítás sem felel meg a valóságnak."

- írja az esetről beszámoló Pesti Srácok cikk.

Az index gazdaságvédelmi akcióterv szolgálatába állított fejlesztési forrásokat lehúzó írásában arról írt, hogy a pályázati kiírás után majdnem fél évvel még mindig csak 15-20 a sikeresnek ítélt pályázatok száma.

A tények viszont makacs dolgok, hiszen a Pesti Srácok lebuktatta a negatív hangulatkeltésben mindig remekelő propagandaoldalt, mivel mint kiderült, hogy ez a szám eddigre a 4000-et is meghaladta.

 

Le is kellett venniük a honlapjukról a cikket.

„fikció” a háziorvosi praxisok államosításáról szóló „hírek” (2020. május)

Kiderült az is, hogy az Index teljesen légből kapottan állította tavaly májusban, hogy államosítják a háziorvosi rendszert.

Forrás: MTI/Vajda János

Én kértem [Pintér Sándor] miniszter urat, hogy szervezési tapasztalatait bocsássa rendelkezésünkre abban a tevékenységben, amelynek a célja az, hogy áttekintsük a magyar egészségügy struktúráját, esetleges átalakításának lehetőségeit. Minden több fikció. – szögezte le Kásler Miklós.

A miniszter szavait támasztják alá a Gyurcsány Ferenc egykori államtitkárának, jelenleg a Magyar Orvosi Kamara elnökének szavai is.

Arra a hírre ugyanis, ami szerint a belügyminiszter a két világháború közötti felállást kombinálná a Kádár-éra rendszerével az alapellátásban

Kincses Gyula a kamara Facebook-oldalán tisztázta: nincs tervben a praxisok megszüntetése. Kincses Gyula leszögezte, hogy a háziorvosi rendszer államosítása a Pintér Sándorral folytatott megbeszéléseken nem merült fel.

Békássy Szabolcs, a‎ Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) vezetőjét is fogadta Pintér Sándor a múlt csütörtökön. Békássy a Népszavának azt mondta: a megbeszélésen államosításról nem volt szó.

A miniszter azt kérte, hogy készítsünk egy szakmai anyagot szerdára arról, hogyan képzeljük el a háziorvoslás következő tíz évét. A megbeszélésen pedig főként az eszközfejlesztésről, illetve arról esett szó, hogy milyen szakdolgozókkal kellene, lehetne kiegészíteni a praxisokat – mondta Békássy.

Megkérdezték Müller Cecíliát, tavaly áprilisban, hogy járvány van-e (2020. április)

Az Index tavaly májusban azzal büszkélkedett, hogy április hatodikán, amikor már javában érvényben voltak a kijárási korlátozások, megkérdezték az operatív törzstől, hogy most akkor járvány van-e?

A Müller Cecília arcára kiülő őszinte értetlenséget pedig, úgy hiszem, mindannyian osztottuk. Az esetről szintén a Pesti Srácok számolt be.

Forrás: Pesti Srácok
Forrás: Pesti Srácok

Az Index  feltalálta a meleg vizet a GDP számítás kapcsán (2020. március)

Az Index címlapon szerepeltetett egy, “A nagy GDP átverés” címet viselő blogbejegyzést, amely arról értekezik, hogy egy hatalmas átverés keretében szédíti csupán kiemelkedő gazdasági eredményekkel a magyarokat a kormány. Az, hogy egyébként ez az "átverés" az egész világ által alkalmazott, a közgazdaság által elfogadott  megoldás, nem zavarta az indexet.

Az okfejtés alapját az adja, hogy az utóbbi időkben is megfigyelhető a forint gyengülése, és a GDP-t forintban számolják.

A faék egyszerűségűre redukált közgazdaságtan újdonsült élharcosai ámokfutásának azonban kérdés nélkül adott vezető teret a függetlenobjektív médiumok egyik zászlóshajója.

- kommentálta az esetet a PS.

nem osztogatnak, hanem fosztogatnak - hazudott a telex (2021. március 10.)

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága határozottan visszautasítja a Telex.hu online hírportál „Három bv.-s koronavírus miatt meghalt, a Gyorskocsi utcai bv.-ben zárkákat zártak le két hétre” című cikkének valótlan állításait. - írta a BVOP közleménye.

Az egykori indexesek ismét túllőttek a célon, ezúttal még a kegyeletsértéstől se riadtak vissza.- írta a PS.

Forrás: Facebook/Telex

A cím azt sugallja az olvasóknak, hogy a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumában, a büntetés-végrehajtás személyi állományából három fő meghalt és ezért megelőző intézkedések bevezetésére volt szükség. Ez nem igaz - fogalmazott a közlemény.

Mint írják: a cikk megjelenését követően több országos hírportál már úgy vette át a hírt, hogy tényként kezelik három kollégánk halálát a Fővárosi Bv. Intézetben; ez bizonyítja, hogy az eredeti cikk szerzője mennyire felelőtlenül járt el.

Az a tény, miszerint három kollégájuk életét vesztette a koronavírus-fertőzés következtében, sajnos valóban igaz, de fontos különbség, hogy ezek időben és helyben egymástól teljesen külön álló esetek voltak.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet objektumaiban szolgálatot ellátó kollégáik között pedig nem következett be ilyen haláleset.

A fentiek alapján arra kérték az újságírót, hogy kérjen bocsánatot a büntetés-végrehajtás személyi állományától és a jövőben tartsa magát az újságírói etika alapvető szabályaihoz.

Más baloldali lapokkal együtt támadták a Polgári Magyarországért Alapítványt (2021. január)

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség pártalapítványával, a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal kapcsolatban 2021. január 25-én a közvélemény félretájékoztatására alkalmas, helytelen állításokat tartalmazó cikkjelent meg a szabadeuropa.hu internetes hírportálon

("A nagy pártcsaládokéval vetekszik a brüsszeli Fidesz-alapítvány költségvetése").

A cikkben szereplő téves információkat sorra átvette az ellenzéki média (telex.hu, 444.hu, Népszava, 24.hu), majd az Euractiv.com, de még Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője is a tényeket elhallgatva, elferdítve posztolt a témában – írja közleményében a Polgári Magyarországért Alapítvány.

A megjelenések előtt egyik médium sem kereste fel és kérte a PMA véleményét, állásfoglalását. Az alábbiakban a fent említett cikkekben is szereplő hamis és téves állításokra szeretnénk reagálni – írta a Magyar Nemzet a PMA közleménye alapján.

Hamarosan folytatjuk.