Így gazdálkodnak az ellenzéki önkormányzatok - 2. rész

 • A Kontra arra vállalkozott, hogy megvizsgálja a fővárosi, ellenzéki önkormányzatok költségvetéseit, hogy lássuk, mennyire járnak el gondos gazdaként a folyton a kormány kivéreztetése miatt siránkozó balliberális városvezetők. Mire jut náluk pénz, és mire nem. Most folytatjuk a korábbi vizsgálódásunkat.
 • A korábbi, általános megállapításainkat a második részben megvizsgált önkormányzatok sem döntötték meg, miszerint ahol a baloldal jutott hatalomra a fővárosban, ott kevesebb támogatást kap a sport, a kerületi egyházi szervezetek, és általában a felújításokra, fejlesztésekre is kevesebb jut. Bőségesen van viszont pénz a propagandára, a helyi lakájmédiára és a  munkatársak fizetésemelésére is. Így gazdálkodtok Ti – 2. rész.

kapcsolódó

ix. kerület – Ferencváros

 • A Baranyi Krisztina által vezetett kerületben – válság ide vagy oda – a polgármesteri hivatal személyi juttatásai, azaz a dolgozók fizetése 5 százalékkal, közel 70 millió forinttal emelkedett a tavalyihoz képest.

Baranyi Krisztina
Baranyi Krisztina Forrás: MTI/Bruzák Noémi

 • Ferencvárosban is csökkentek a felújítási kiadások – 2,4 milliárd forintról 1,9 milliárdra –, de ehhez hasonlóan  a fejlesztési, beruházási kiadások is drasztikusan bezuhantak – a tavalyi 850 millióról 220 millióra – a korábbi 26 százalékára.
 • Sokat elárul  a baloldali gazdálkodási koncepciójáról – vagy annak hiányáról – az is, hogy Baranyi a tavalyi 7 százalékára csökkentette le az önkormányzat tartalékait. Minek is az, „utánunk a vízözön”.
 • De az is érdekes, hogy a ferencvárosi polgármester a kultúrára szánt kiadásokat is megkurtította, hiszen a Ferencvárosi Művelődési Központ a tavalyi évi kiadásainak mindössze a 72 százalékát kapta meg, és Baranyi a tavalyi 64 százalékára csökkentette a Ferencvárosi Pinceszínház kiadásait is. (Emlékezetes, hogy utóbbi intézmény igazgatóját penderítette ki a toleráns polgármester asszony,  mert az munkát vállalt a megújuló SZFE-n.)
 • kapcsolódó

 • De a szociális érzékenységét gyakorta hangsúlyozó Baranyi a kerület „Roma koncepciójára szánt összeget is a tavalyi 60 százalékára csökkentette. Ahogy az önkormányzat által adott fűtési támogatás is a tavalyi 11 százalékára redukálódott. Igaz, és ezt el kell ismerni, hogy megemelte a kerületben lakók gyermeknevelési támogatásának összegét, de ezzel együtt megszüntette a kerületi jegyesek támogatását.

 • Érdekesség, hogy a tavalyi 10 százalékára csökkent a gyermekétkeztetési támogatás és a 80 százalékára az önkormányzat által adott születési támogatás összege. Ezzel szemben viszont Baranyi 38 százalékkal megnövelte a „Ferencváros 65+” támogatását.

 • És, hogy mire nincs szüksége a liberális városvezetőknek: „természetesen” a sportra és a vallásra. Ezért Baranyi a sportra szánt önkormányzati kiadásokat a tavalyi 52 százalékára csökkentette. Nincs mit csodálkozni, hiszen – ahogy korábban azt már megírtuk – a balliberális polgármester már az első évben megszüntette a kerület BL-főtáblás csapatának utánpótlására adott önkormányzati támogatását is. Sőt, ahogy elsőként megírtuk nemrégiben a „Fradimeccs” helyett Gulyás Marcit nézhették a kerületi televízióban a nézők.

kapcsolódó

XV. kerület

 • A pénz miatti siránkozás ellenére Újpalotán is nőttek a személyi juttatások a tavalyi évhez képest, több mint 935 millióval. Nem volt ez másképp az önkormányzati intézmények esetében sem, ahol a személyi juttatásokra szintén több mint 1 milliárddal többet szánnak, mint tavaly.
 • Bár itt is több más kiadáson faragtak, de a helyi médiára mégis 5,5 millió forinttal több jut az idén.

 • Az egyházak, az igazi civil szerveztek, valamint a sportszervezet stb. támogatását viszont radikálisan csökkentették. A külhoni magyaroknak szánt – amúgy is csupán szimbolikus összegű támogatást – pedig teljesen lenullázták.

XVIII. kerület – Pestszentlőrinc–Pestszentimre

 • Bár ugye folyton a pénz miatt sírnak a baloldali önkormányzatok, a XVIII. kerület költségvetéséből is kiderült, hogy  szó sincs drasztikus mértékű bevételi csökkenésről, illetve a kiadások és a hiány jelentős növekedéséről sem. A bevételek a tavalyi 21 milliárdról 19 milliárdra csökkentek, a kiadások pedig még ekkora mértékben sem emelkedtek, 23-ról 24 milliárd forintra nőttek. Vagyis szó sincs a sirámokban emlegetett kormányzati kivéreztetésről, maximum a pandémia miatt szükségessé vált arányos tehervállalásról.
 • Persze pénzhiány ide, világjárvány oda, a személyi juttatások tekintetében ebben kerületben is jelentős növekedésnek lehetünk tanúi: a tavalyi évhez képest mintegy  20 millió forinttal jut erre több.
 • Meglepő, hogy a beruházásokra szánt összegek igen jelentősen emelkednek: a 2020-as 718 millió forintról  több mint 2 milliárd forintra. Ezenkívül külön a felújításra szánt összegek is növekedtek, 143 millióról 348 millióra.

XIX. kerület – Kispest

 • A Gajda Péter vezette, botrányokban gazdag Kispesten is lemondtak a tartalékolásról, hiszen míg a tavalyi költségvetésben még több mint 200 millió forintot tettek félre nehezebb napokra, addig az idén ez már csak 2,5 millió forint volt.

Gajda Péter
Gajda Péter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

 • Kispesten is a sport látta kárát a koronavírus-járvány miatti megszorításoknak, hiszen míg tavaly még 37 millió forint volt ilyen célokra tartalékolva, addig idén ennek csak a tizede, mindössze 3,2 millió forint.
 • Ehhez hasonlóan a közművelődésre szánt támogatások is egyharmadukra csökkentek, hiszen míg 2020-ban 33 millió, addig idén már csak 11 millió forintot különítettek el ilyen célokra.
 • De ugyanígy a korábbi 15 százalékára csökkent a kerületben lévő nemzetiségi önkormányzatoknak járó összeg is, így a romák támogatására is kevesebb jut.
 • Gajdáéknál viszont csökkentek a fejlesztésekre szánt kiadások is: kevesebb, mint a tavalyi fele áll csak rendelkezésre ilyen célokra.
 • Nem csökkent viszont a TV Kispest költsége, hiszen tavaly 50 millió, idén pedig 67 millió forint állt a helyi csatorna rendelkezésére. Az egyéb propagandakiadásokon viszont faragtak Gajdáék.
 • Ahogy az lenni szokott: szintén nőtt a Polgármesteri Hivatal személyi kiadásainak összege, vagyis a haverok fizetése: a tavalyi 971 millióból idén már 1,1 milliárd lett. Ez persze belefért a világjárvány miatti megszorításokba.