Gyurcsány Ferenc a Kontrán keresztül üzent az őszödi beszéd évfordulóján: Elnézést kérek mindenkitől, amiért megállás nélkül hazudtam!

Mielőtt valaki komolyan venné, szólunk: csupán a képzeletbeli Gyurcsány Ferenccel folytattunk képzeletbeli beszélgetést. Megnyugtatunk mindenkit, de főleg a DK-s keménymagot: a szemkilövető nagyfőnök sosem fog ilyeneket mondani, még kreatív állapotban sem. Következzen nagyinterjúnk, ami soha nem hangzott el, és jó eséllyel soha nem is fog.

Nagysikerű, hajnalig tartó lakossági fóruma után visszatértünk a tett helyszínére, és kollégánk a kőbányai Korzó Sörözőben beszélgetett Gyurcsány Ferenccel.

Az apropó a 15 évvel ezelőtt nyilvánosságra került őszödi beszéd volt,  az egykori kormányfő a kényes téma ellenére elfogadta interjúkérelmünket. Ennél már csak az volt meglepőbb, hogy a mindig derűs, jó kedélyű politikus ezúttal gondterhelt arccal érkezett a helyszínre.

Tőle szokatlan módon végig őszintének tűnt a beszélgetés alatt, és olyan kijelentéseket tett, amelyeket eddig még soha. Ostorozta saját magát, és bocsánatot kért, amiért felelőtlenül hazudozott. Egy biztos, ez nem az a Gyurcsány Ferenc, akit megismertünk.  

Kontra: 15 éve annak, hogy nyilvánosságra került az őszödi beszéd. Hogyan értékeli ennyi idő távlatából a történteket?

Gyurcsány Ferenc: Nézze, ennek nem lett volna szabad így elhangoznia. 

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kontra: Tehát most azt állítja, hogy megbánta az egészet?

Gyurcsány Ferenc: Jól értette. 

Kontra: Ez némileg meglepően hangzik Öntől, hiszen még a múlt héten is kiállt „Őszöd öröksége" mellett?

Gyurcsány Ferenc:  Az akkor volt, azóta átgondoltam a dolgaimat.

Nem lehet hazudni az embereknek, nem lehet átverni őket, a csudába.

Amikor milliárdos vállalkozóként beléptem a politikába, még tiszta lelkű ember voltam, egy álmokkal, ötletekkel teli valaki. Megfogadtam, hogy amíg élek, csak az igazat fogom képviselni. Ehhez képest nagyon más irányt vett a történet, amiért csak és kizárólag saját magamat okolhatom. A fenébe, koalíciós nyomás?! Torzsalkodás az MSZP-ben?!  A lószart, Mama, ez mind nem indok arra, amit tettem.

Magyarok milliót vezettem meg, árultam el, és hagytam cserben. 

Erre nincs mentség, ez a rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb bűne.

Kontra: Erre nem könnyű mit mondani. De akkor mégiscsak felmerül a kérdés, hogy miért várt ezzel eddig? Miért képviselte másfél évtizedig ennek az ellenkezőjét?

Gyurcsány Ferenc: Azért, mert a politikai érdekem ezt diktálta. Ilyen egyszerű, barátocskám. Ha előállok ezzel, akkor politikai értelemben helyben kivégeztem volna magam. Ezt pedig nagyon nem akartam, hiszen erősen fűtött a hatalomvágy. Hogy emberek felett uralkodjak, hogy állami milliárdok felett diszponáljak, és hogy a barátaimat helyzetbe hozzam. 

Az ember azonban öregszik, és szép lassan rájön arra, hogy nem ezek a fontos dolgok az életben. Az élettől lehetőséget kaptam a bizonyításra, és nem éltem vele, a nemjóját. Sőt, egész pontosan visszaéltem vele.

Azzal voltam elfoglalva, hogy a szocialista párton belül rendet tegyek, és a koalíciós társnak, az SZDSZ-nek maximálisan megfeleljek. Az kötötte le az energiáimat, hogy hogyan szolgáljam ki a haveri és a nemzetközi érdekcsoportokat.

Forrás: AFP

Rút egy világ volt az, amit teremtettem. A magyar emberek érdekeit kellett volna a kormányzásom középpontjába helyezni, ugyanis nekik tartoztam alázattal. 

Ezúton szeretnék bocsánatot kérni minden magyar embertől, amiért megállás nélkül, gyakorlatilag folyamatosan hazudtam, és amiért a hazugságbeszédem kiszivárgása után vízágyúkat, lovasrendőröket és rohamosztagosokat vezényeltem ki ellenük. Egyúttal megkövetem Nagy Lászlót és azokat, akik a véres rendőrterror következtében elvesztették szemük világát, és akik bármilyen sérülést szenvedtek. 

Kontra: Nem találom a szavakat. Ez akkor...

Gyurcsány Ferenc: Elnézést, hogy a szavába vágok, de pontosan tudom, mi lett volna a következő kérdés. 

Igen, az álságos és hazug beszédem nyilvánosságra kerülése után azonnal le kellett volna mondanom a kormányfői tisztségről. Sőt, megkockáztatom, hogy jóval előbb. Ugyanis a választási kampányban meghamisítottuk a gazdasági adatokat, és ezzel tudatosan félretájékoztattuk az Európai Uniót.

Véleményem szerint enélkül nem tudtuk volna megnyerni a választást. Még egyszer megismétlem: ott, azon nyomban fel kellett volna állnom, és azt kellett volna mondanom, hogy eddig, és ne tovább, vagy én kiszállok. Nem ezt tettem, mert gyáva és hazug voltam, csak és kizárólag a kormányzással járó befolyás motivált. 

A lemondás helyett hibát hibára halmoztam, és gátlástalanul hazudoztam, megkeserítve magyarok milliónak az életét, elvéve sokak jövőjét.

Kontra: Azt akarja mondani, hogy... 

Gyurcsány Ferenc: És, amit kiakartam hozni az egészből: annyi rosszat tettem, annyi szarságban voltam benne, hogy be kellett látnom, a legjobb, ha visszavonulok a politikától. 

Döntésem megváltoztathatatlan és visszafordíthatatlan. Ezennel lemondok a Demokratikus Koalíció elnöki tisztségéről, és visszaadom parlamenti mandátumomat. Vágó Istvánra ruházom minden hatalmamat, mert súgógép nélkül is kiválóan el fogja tudni látni a feladatát. 

Azért nem Klárára, mert akkor mindenki azt gondolná, hogy egy újabb trükkről van szó, és így próbálom átmenteni a befolyásomat. 

Nehéz nap volt ez a mai, egy pohár sör jól esne, a nemjóját. Most már úgyis szabad, jöjjön mellé egy viszki is!