Gulyás Mártont jelölni kell közgazdasági Nobel-díjra: két hónapra ötmillió forintból stáb, profi felszerelés és hatalmas belvárosi ingatlan

Gulyás Márton vagy valami gazdasági csodát hajtott végre - hiszen a beszámoló szerint 5 millió forintból rakta össze a Partizán műsorát - vagy valami nagyon nincs rendben a csatorna finanszírozása körül.

 • Gulyás Márton 2020 tavaszán indította útjára a Partizánt, amely mögött egy alapítvány áll. A Partizán alapítványa azonban csak novemberben jött létre, azaz május és november között jó eséllyel gazdálkodó szervezet nélkül ment a YouTube-csatorna.
 • A Partizán tavalyi beszámolójában mindössze 5,4 millió forint bevételt tüntettek fel, ami nagyjából semmire sem elég. Azaz, Gulyásék azt próbálják megetetni a közvéleménnyel, hogy a Baross utcai stúdió bérlését, a közel 20 fős stáb finanszírozását, a csúcsminőségű eszközöket, szuperszonikus grafikai megoldásokat mind megoldották 5 millió forintból.
 • Gulyás stábja hiába majdnem 20 fős, a Partizán alapítványának egy alkalmazottja sincs. Sőt: egyetlen fillér személyi jellegű kiadást sem költöttek Marciék. Ezek szerint a stáb mind a 20 tagja kizárólag kedvtelésből dolgozza halálra magát, hogy az egykori festékdobálóból médiasztárt faragjanak.
 • De Gulyásék épp a napokban hirdették, hogy 700 négyzetméteres stúdiót keresnek a műsoraiknak, mivel el kell hagyniuk a Baross utcai Patyolatot. Egy ilyen ingatlan ára minimum 800 ezer forint, de inkább 1-2 millió közötti összegbe kerül havonta Budapesten. Vagyis csak a november-december között kifizetett havi bérleti díj majdnem eléri a tavalyi feltüntetett 5 milliós bevételt. És akkor még az eszközökről és minden egyébről nem beszéltünk.
 • Közben a balliberális sajtó minden áron el akarja hitetni velünk, hogy Gulyás csak közadakozásból tartja fenn magát, ami már a Slejm-nél sem volt igaz: a mögötte álló bevétel nagyobb részét már akkor is nagyobb adományozók, rejtélyes amerikai cégek és Soros-közeli szervezetek adták össze.

Minden év május 31-e a határidő, amikor a cégeknek, alapítványoknak, egyesületeknek le kell adniuk az előző évre vonatkozó pénzügyi beszámolójukat.

Itt az idő: a Gulyás Márton által vezetett, egyre népszerűbb

2020. november legelején jött létre Fleischer Sára Borbála, illetve Gulyás Márton Ferenc kuratóriumi tagok vezetése mellett.

A Partizán Alapítvány elvileg két hónapot működött csak a tavalyi évben. Ez már azért sem stimmel, mert már tavaly tavasszal elindult a Partizán YouTube-csatornája.

Azaz, úgy tűnik, hogy tavaly május és november között gazdálkodó szervezet nélkül futhatott Gulyásék műsora.

Ami talán még érdekesebb, hogy a Partizán azt próbálja meg minden áron elhitetni az oldalra tévedőkkel, hogy kizárólag a nézők, olvasók adományaiból tartja fenn magát.

Sőt, a Gulyással kebelbarát balliberális média is lelkesen szövi tovább ezt a mesét, amikor például a Népszava arról ír, hogy

Médiatörténelem is, amit a Partizán művelt. Felvette a versenyt a milliárdos költségvetéssel dolgozó politikai propaganda-nagyüzem »kaptafa« gyáraival, és bebizonyította, hogy szinte csak a közösségi forrásokra támaszkodva is előállítható magas színvonalú, sokak számára elérhető médiatermék.”

Persze, mi is most jöttünk le a falvédőről, és egyből benyaltuk a Covidot a denevérlevesből.

De hasonlóan gyártja a PR-t balliberális Telex is, amely szerint a Gulyás-vezette Partizán

"(a) nézői támogatásokból élő, oknyomozó anyagokat és mélyinterjúkat készítő portál."

Nézzük meg, hogy mennyi igaz a fenti legendából.

Nem csak a név változott, hanem a szervezet is

Mint fentebb megírtuk, a Partizán tavaly tavasszal indult el, azonban csak 2020. november 3-tól volt mögötte gazdálkodó szervezet, a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány formájában.

A pénzügyi átláthatatlanságot azonban nem csak ez erősíti, hanem az is, hogy a YouTube-csatorna elődjének számító Slejm mögött egy teljesen másik gazdálkodó szervezet, egy másik alapítvány állt.

Ez pedig a Közös Ország Mozgalom alapítványa, a Közös Ország Alapítvány.

Ha valaki esetleg elfelejtette volna, a Közös Ország Alapítvány volt az a szervezet, amely igyekezett már a 2018-as országgyűlési választásokra összehozni a teljes ellenzéki összefogást, és közvélemény-kutatások által kihozni a a legalkalmasabb jelölteket több választókerületben - persze, mint tudjuk, kizárólag "közadakozásból".

Hamar megdől a "közadakozás" meséje

A közadakozás fabulája tehát nem a Partizánnál kezdődött, hanem már a Slejmet és Közös Ország Mozgalmat is keretezte.

Erről csak annyit, hogy megnézve a Közös Ország Alapítvány beszámolóját kiderül, hogy a szervezetnek 38 millió forint volt 2017-ben az összes bevétele, amelyből

 • 26 millió forint támogatást kapott - több évre, amiből 2017-ben 10 milliót használt fel - a szervezet az Institute for Democracy LLC nevű igencsak rejtélyes amerikai szervezettől;
 • összesen 14 milliót kaptak a Polgár Alapítvány az Esélyekért nevű, romák integrációját előmozdító szervezettől;
 • és a beszámoló szerint magánszemélyek is támogatták Gulyás Slejm-ben végzett tevékenységét 12 millió forinttal. Mindez 31 százaléka a teljes bevételnek. Vagyis szó sincs kizárólag, vagy jelentős részben közadakozásról.

2018-ban a Közös Ország Alapítvány éves bevétele már 92 millió forint volt, ezt olyan szervezetek adták össze, mint:

 • a fentebb már említett Institute for Democracy nevű szervezet;
 • az azóta megszűnt, egyébként mezőgazdasági vegyi termék gyártásával foglalkozó Chemark Kft. , amely 9 millió forintot adott Gulyáséknak;
 • Soros alapítványa, az Open Society által csak 2019-ben  145 millió forinttal támogatott Alternatív Közösségek Egyesülete 2 millió forintot adott Gulyáséknak;
 • Az ingatlanok adásvételével foglalkozó XBJ Business Park Ingatlanfejlesztő Kft-től 9 millió forintot kaptak;
 • A Polgár Alapítvány az Esélyekért pedig 3 millió forint adott a forradalmi élcsapatnak.

Maradjunk annyiban a közadakozással kapcsolatban, hogy a beszámoló szerint 42 millió forintot kalapoztak össze neki a kedves szimpatizánsok. Ami, ha igaz, akkor is még csak a bevétel 45 százalékáról beszélünk.

Mellékes, de érdemes megjegyezni, hogy a Közös Ország Alapítvány korábban romaintegrációs tevékenységgel foglalkozott, pár milliós éves összes bevétellel rendelkezett; majd Gulyás megjelenésével hirtelen elkezdett ömleni a pénz, hiszen 2017-ben 38, 2018-ban pedig 92 millió forint lett az alapítvány teljes bevétele.

És ahogy jött, úgy ment is a pénz Gulyás távozásával együtt, hiszen 2019-ben újra pár milliósra apadt az alapítvány évi összes bevétele, ami 2020-ra már csak 84 ezer (!) forint volt.

Maga a gazdasági csoda: 5 millió forintból működik a Partizán műsora

De vissza a 2020. novemberétől működő Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítványra: a május végével feltöltött beszámolóból az derül ki, hogy olyan szegények Gulyásék, mint a templom egere.

Forrás: MTI/Mónus Márton

A pénzügyi adatok szerint ugyanis 5,4 millió forintból kellett ezt a műsorfolyamot összeállítani Gulyáséknak, ami jó eséllyel lehetetlen. Ebből egyébként 5,1 milliót támogatásokból adtak össze nekik a nézők a beszámolók szerint. Ez legalább egy hihető összeg - cserébe az nem, hogy ennyiből telik mindenre is.

Vagyis a Baross utcai stúdió bérlését, a közel 20 fős stáb finanszírozását, a csúcsminőségű eszközöket, szuperszonikus grafikai megoldásokat mind megoldotta Marci mindössze 5 millió forintból. Abszolút hihető történet! 

(Bár ki tudja, a forradalmi baloldal egyéb mesékben is teljes meggyőződéssel tud hinni - a szerk.) 

A legszebb az, hogy egyetlen forint személyi jellegű ráfordítás sincs feltüntetve a beszámolóban, sőt alkalmazott sincs. Azaz - ezek szerint - a közel húszfős stáb minden tagja kedvtelésből dolgozott 2020-ban. Mindössze anyagjellegű kiadásai voltak az alapítványnak 3 millió forintért. Egyre hihetőbb.

 

Ja, és mindezt persze teljes mértékben és kizárólag közadakozásból valósították meg.  

A helyzet úgy áll, hogy a Partizán által a nagy koldulás jegyében közzétett csoportképen csak 14-en vannak jelen Gulyáson kívül. Kevés az esély, hogy mindannyian csupán kedvtelésből tevékenykednek Marcinak.

 

Így könnyen lehet, hogy már el is menne a nézői adományok jelentős része a tavaly novemberi és decemberi bérköltségekre. Még szerencse, hogy Marciék semmi ilyet nem fizetnek, legalábbis a beszámolójuk alapján.

A baloldali aktivisták ezek szerint vagy levegővel táplálkoznak, vagy mind milliomosok, akik megengedhetik maguknak, hogy nulla forintért dolgozzanak minden áldott nap, és hasonlóképpen ingyen jutottak hozzá igencsak pöpec eszközökhöz. (Ez egy szép tündérmese, de ma már sajnos az sem titok, hogy Lenin hátizsákjába is tettek némi zsetont a megbízók. Persze reméljük, ez esetben nem kell csalódnunk, és most a nagyszerű kísérlet tényleg sikerül!)

Közel kétmillió forint egy hasonló helyiség havi ára a belvárosban

De beszéljünk egy kicsit a bérleti díjról is. A Gulyás által közzétett, drámai hangvételű  "Veszélyben a Partizán" című videójából kiderül, hogy el kell hagyniuk az eddigi, Baross utcai helyszínüket, a Patyolatot, és ezért olyan ingatlant keresnek, ami

 • Összesen 700 négyzetméteres;
 • ebből 300 négyzetméter egybefüggő (!); 
 • és a belmagasságnak el kell érnie a négy métert.

A Kontra utánanézett, hogy mennyibe kerül ezeknek az ingatlanok a bérleti díja havonta.  Bár nem találtunk pont a Gulyás által megadott paramétereknek megfelelő lakást, hasonlókat azonban igen.

Egy 1000 négyzetméteres kiadó ipari ingatlan ára a IX. kerületben 2 millió forint/hó,

de még Csepelen is több mint 800 ezer forint.

 

Vagyis, ha Gulyásék hasonló volumenű lakbért voltak kötelesek kifizetni az eddig helyiségre, akkor már a kéthavi bérből elment volna szinte a teljes adomány. 

Azaz, Gulyás vagy valami gazdasági csodát hajtott végre a Partizán gründolása körül (ez esetben korszakos zseni, és felkérjük tanácsadónak - a szerk.), vagy valami nagyon nincs rendben az alapítvány gazdálkodásával.