Ezért támadják egyre többen a transzszexuális gyerekek hormonkezelését

A tudomány részéről is fel mernek már szólalni

Meglepő módon ezúttal a The Economist cikkét honosítjuk ill. kommentáljuk: tehát nem magát a gender-alapkoncepciót vetjük most el, hanem bemutatjuk, mi a másik oldal - enyhén korrigált - narratívája.

Spoiler: vajon mi következhet még? A végén beismerik, hogy nőből mégsem lehet üzemben férfit csinálni?

Ajánlott olvasmányként mindenképpen magunkra hivatkoznék első körben:

kapcsolódó

Az Economist írása is több helyen visszautal a korábban már megismert pontokra:

  • A nemiszerep-diszfória régebben döntően középkorú (született!) férfiakat érintett, akik nőként kívántak élni, ám ma elsősorban tizenéves lányokat: sokukat a megerősítés-terápia részeként először egyfajta Michael Jacksonokat (nemileg besorolhatatlan lényeket) gyártó pubertásblokkoló szerekkel, majd nemi hormonokkal kezelik.
  • 1980 és 2015 között egy, az Amszterdami Szabadegyetemhez kötődő, erre szakosodott klinika beutaltjainak száma a hússzorosára nőtt.
  • Az Egyesült Királyság egyetlen (túl sok - a szerk.) gyermek-nemiidentiás-klinikája, a The Gender Identity Development Service (GDS, azaz Nemi Identitás FEJLESZTŐ Szolgálat) egy évtized alatt harmincszoros növekedést  könyvelhetett el.

Na de most jön a hatalmas fordulat!

Tavaly júniusban először Finnország lépett, majd Nagy-Britannia: átvizsgáltatták a gyógyszeres kezelések gyakorlatát a területen, majd a Brit Legfelsőbb Bíróság még azt is megállapította, hogy a tizenhat éven aluliak saját belátásuk szerint még nehezen dönthetnek pubertásblokkolók szedéséről.

Forrás: AFP

Áprilisban Arkansas állam és a svéd Astrid Lindgren Gyermekkórház szintén betiltották a blokkolók, illetve a nemi hormonok felírását gyerekek részére.

Minimum elgondolkodtató, hogy mindezt már eredménynek lehet nevezni.

Mi történt?

  • A brit Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézete (NICE) kimutatta, hogy a pubertásblokkolókkal nem tudtak a páciensek genderdiszfóriáján, ill. mentális egészségén javítani. Mi több: tanulmányok bizonyítják, hogy a nemiszerep-zavaros tinédzserek normális, születési nemükkel kibékült felnőttekké válnak idővel (ld. ismét korábbi írásunkat).
  • MEGLEPETÉS: a gyógyszeres kezelés árthat! Az Oxfordi Egyetem professzora, Michael Biggs fájdalmas korrelációt mutatott ki a csontsűrűség-problémák és a pubertásblokkolók között: a blokkolókkal kezelt gyerekek a korcsoportjuk alsó 2%-ába estek a mérések során. Az egyik páciens (12 éves korában kezdték nála a kezelést), 16 éves korára négy csonttörést volt kénytelen elszenvedni (ez konkrétan csontritkulásra utal, ami ugye nem erre a korosztályra jellemző).
  • És ha ez nem lenne elég: a csontsűrűségen túl a blokkolók kognitív képességek sérülését okozhatják, a hormonok pedig szívbetegséget, agyvérzést és meddőséget. 

Jó lenne ezt az egész mozgalmat-hullámot valahogy megúszni, hátha elmúlik Nyugaton, mire ide beszivárogna...

Köszönjük a tudománynak, hogy elkezdte kimondani azt, amit józan ésszel is tudtunk.