Eladom a budai házam, az árából angyalföldi albérletbe megyek

Az MSZP-SZDSZ ősbűnei: a Postapalota

Természetesen mi is csak egyszerű szavazók vagyunk, semmiképp se szakemberek, de valahogy józan ésszel még ennyi év távlatából is nehéz felfogni, hogy 2007-ben mire is gondolhattak az akkori kormányoldalon.

A lényeg: a postások eladták a budai palotát, majd  az árából 2,5 évig tudták fizetni az albérletet a XIII. kerületben.

Persze tudjuk mi, hogy a Népfürdő utca azért nem rossz környék, és hogy ez már olyan rég volt, foglalkozzunk inkább a NER lopásaival, de mégse hagy minket nyugodni ez a fura tranzakció.

Pár érdekes adat a @szamokadatok-ról és a Demokratából:

  • A Postapalotát egyedüli pályázóként a Wallis (amelynek 2005-ig Bajnai Gordon volt a vezérigazgatója, és igen, az a Wallis, amelyik a Hajdú-Bétbe is befektetett) érdekeltségébe tartozó ciprusi hátterű WPR Primus Kft. vette meg 4 milliárd forintért (a későbbi 2,5 éves bérleti díj összegéért)

Forrás: AFP

  • A Magyar Posta havi 400 ezer eurós, 10 éves bérleti szerződést írt alá egy másik irodaházra, ez 48 millió euró, azaz 15,8 milliárd forint (2020-as árfolyamon). A bérlemény nem mellesleg a Globál Immo Kft. tulajdona volt, amelynek anyacégei Guernsey-i, Francia Guyana-i, ciprusi bejegyzésűek voltak: a tényleges tulajdonos ismeretlen.
  • A Postapalotából befolyt, fejlesztésre szánt pénzt a Magyar Postától elvették, a vagyonkezelő kivette azt osztalékként.
  • A Posta 10 év alatt (300-as euróárfolyammal számolva is) a bevétel min. 3 és félszeresét költötte a bérleti díjra.

De ez jó dolog. Valaki Bécsben nyitott cukrászdát, valaki Cipruson céget, amiből Postapalotát vett. A pénz pedig nem tűnik el, egészen biztosan valakinek jól jött akkor. Öregek voltak, és kellett a pénz.

Index (2010): Balsai István szerint a vevő körülbelül 215 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vásárolta meg az ingatlant, ami szakértők szerint meg sem közelíti a hasonló fekvésű épületek árát, és körülbelül 3,5 milliárdos hátrányt jelent. (...) Ugyanakkor a 2009-es Állami Számvevőszék-jelentés szerint a Krisztina körút 6. szám alatti Postapalota értékét 2,810-3,385 milliárd forint közé becsülték 2007-ben.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

A 4 milliárdos értékesítési ár zavar-e minket? Nem feltétlenül: nem értünk hozzá, még a Számvevőszék se mondott ennél többet. Bár a 214 ezer Ft-os négyzetméterár valóban egy békásmegyeri panel árfekvése volt akkoriban... Szóval de, kicsit zavar.

De hogy eladom a házat, és az árából 2 és fél évig tudok fizetni utána bérleti díjat, az már minden észérvvel szembemegy. Mi több: a Posta - ha később a Moszkva téri székházát visszabérli - már olcsóbban úszta volna meg, mint a Dunavirág utcai új irodaházzal!

Forrás: MTI/Balaton József

Hacsak nem felejtettünk ki valami nagyon fontos szempontot az egyenletből. Mondjuk, hogy manapság már nem TÁRGYAKAT birtoklunk, hanem ÉLMÉNYEKET vásárolunk.

Igen, valószínűleg ez lehetett a háttérben: a Magyar Posta is ÉLMÉNYEKRE vágyott, meg avokádós pirítósra. És mint tudjuk: az állam úgyis rossz gazda (kormányösszetételtől függően ez vitathatatlan, így visszanézve).

kapcsolódó

A megszokott menetrend:

  • Állami vagyon dupla elherdálása belsős köröknek fillérekért (mind a bevételi, mind a kiadási oldalon)
  • Rohadás, enyészet évekig
  • A Fidesz megmenti (visszavásárolja)
  • De természetesen azért mégis az Orbán meg a Mészáros LOPNAK (persze, hiszen DIREKT ők rohasztották évekig!), ráadásul a Várkonyi Andrea!

És hogy megnyugtatóan bezárjuk a kört:

A mára Széll Kálmán téri Postapalotát (új neve Buda Palota) a Magyar Nemzeti Bank vásárolta vissza, a visszanevezett tér sosem volt ilyen szép, új átjárót is kapnak a lakosok, az épületben pedig pénz- és banktörténeti múzeum nyílik (illetve részben már meg is nyílt). Vicces adalék, a HVG 2019-ben ennyit tudott hozzászólni: Furcsa ügylettel szerezte meg a Postapalotát az MNB.

Száz szónak is egy a vége: egészen biztosan jobban kezelné legközelebb a nemzeti vagyont a baloldal, igazán megint megérdemelnének egy esélyt már. LOP STOP!

Eladom a palotám, meg a lovamat Még az éjjel kimulatom magamat...