Egy már megcáfolt történelmi hazugsággal búcsúzott el Orbántól Hegedüs Zsuzsa

Mennyire hihető mondanivalójának bármely része, amikor hivatkozási alapjaként is szolgáló holokauszt-sérülés ténye sem igaz?

Hegedüs Zsuzsa rajta maradt a ’90-es évek szadeszes jelzőaggató, nácifasisztázó vonatán, és úgy gondolta, hogy éppen most, a negyedik kétharmadnál kell otthagynia azt az embert, akinek sokáig a feltétlen bizalmát élvezte.

Az emberi kapcsolatok változnak, jönnek és mennek, szövődnek és megromlanak. Ha utóbbi valamiért megtörténik, akkor lehet azt elegánsan is intézni. Megbeszélik, hogy a másik a hülye, majd befejezik a közös munkát, netán megszakítják a barátságukat is. Van ilyen.

Ennek a gusztustalan módja aztán az, amikor ország-világ előtt kürtöli ki a baját a „sértett” fél. Ez önmagában egyébként csak gyengécske, mérhetetlenül hitvány emberi tulajdonságairól árulkodik, de amikor mindezt valaki hazugságokkal teletűzdeli, akkor válik hányingert keltővé a „szakítás”.

Szándékos félreértések, ismeretlen motivációk és még ki tudja, milyen okok húzódtak meg a miniszterelnök tanácsadójának döntése mögött.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Na, de mennyire hiteles egy ilyen kürtszóval harsogott elválás? Mennyire hihető mondanivalójának bármely része, amikor Zsuzsa hivatkozási alapjaként is szolgáló holokausztsérülés ténye is hazug? Hegedüs ugyanis azt írja a második levelében, hogy

„mindkét szülőm a rendkívüli lelkierejük és még annál is rendkívülibb bátorságuk miatt menekült meg: az apám, a Don-kanyarhoz küldött munkaszolgálatosok közül, egyedül gyalogolt haza, miután, Petschauer Attila olimpiai vívóbajnok a karjai között halt meg a Don-kanyarban.”

Ezzel csak az az egy apró bökkenő van: Petschauer Attila egy szovjet hadikórházban hunyt el, amire majdnem tíz éve, már 2013-ban rámutatott Ungváry Krisztián történész.

"Így gyakran mítoszok, legendák élnek a köztudatban, amire Szabó István: A napfény íze című filmje is példa. Ebben a berlini olimpiai vívóbajnokot, Petschauer Attilát a felsorakoztatott munkaszolgálatos század előtt öntik le hideg vízzel, úgy hogy megfagy. Petschauer Attila valójában egy szovjet hadikórházban pusztult el."