Czeglédy Csaba meg a balladai homály - ahol a pénz is lehet

Édesen cicázott a minap az ATV Egyenes beszéd című - nevével kibékíthetetlen ellentétben a legmélyebben alákérdezős, vagy diszkréten nem is kérdezős, - műsorában Szöllősi Györgyi Czeglédy Csabával, a DK kasszás Erzsijével. Dagobert bácsit akartam írni, de az nyilvánvalóan Gyurcsány.

(Off: Megfigyelték már, hogy az Egyenes beszéd műsorvezetői milyen egyszerű algoritmus szerint dolgoznak? Kormánypárti szereplő esetén minden mondatát félbeszakítva szőnyegbombázás. Momentumos  politikus: cukiskodás, egy-egy félkemény kérdés, égbekiáltó hazugságok és ellentmondások teljes figyelmen kívül hagyása. DK-s politikusok esetén teljes alákérdezés, illetve hallgatás, a terep teljes átengedése monologizálás céljára. Égbekiáltó hazugságok és ellentmondások teljes figyelmen kívül hagyása - bátorító mosollyal. Karácsony Gergely:  jesszus, nehogy zavarba hozzuk valami egyszerű kérdéssel! Maradék: nekik már úgyis mindegy. )

De térjünk vissza a tegnap estéhez, amikor is Czeglédyt exhibiconizmusa már-már óvatlanságra intette, belengette, van infója az ördög ügyvédje nevű lejárató vállalkozásról. Csillogott a szemében a nárcizmus, lebegtetett, persze, nem vállalta, hogy ő, de nem is tagadta.

A pszichopaták félmosolyával mesélte, az ügyészség elbénázta, amikor meggyanúsította, mert ha tanúként idézik be, akkor köteles lenne igazat mondani. Egy percig sem titkolta, hogy teljesen képben van, de - ahogy ő fogalmazott - fedje mindezt balladai homály. Többször is elhangzott ez a hajdani érettségiről megmaradt kifejezés. Érdekes, hogy pont ez ragadt meg Czeglédy szókincsében, sokat elárul egy ember karakteréről, milyen szavakat válogat össze, ennyi népszerű pszichológiát engedjünk meg magunknak.

Szöllősi Györgyi kicsit évődött még vele, ahogy hetedikben nyaggatják a lányok a fiúkat, hogy kinek jobb a segge, a Nikinek vagy a Vivinek. De jött megint az ominózus balladai homály, meg a hipnotikus barna szemek, és a független riporter már le is akadt a témáról, érdektelen vizekre evezett. Dumcsiztak pár percet az előválasztásról, Czeglédy szombathelyi indulásáról. A mentelmi jogért, tegyük hozzá.

Körmömet rágva vártam, mikor száll fel a sokat emlegetett sűrű, balladai homály, és mikor szegezi a kérdéssel a székhez a könyörtelen független újságíró a büntetőeljárás alatt álló Czeglédyt. Hogy mégis mi lett azzal a 6,3 milliárddal, amit - a vád szerint - elfelejtettek a magyar állam részére közteherként befizetni.

Merthogy Czeglédy kapcsán lenne itt néhány büntetőügy, meggyanúsított szereplőkkel, esetleg végére lehetett volna járni. Annyit beszélnek az ATV Egyenes beszédében az ellenzéki politikusok soha nem konkretizált, soha meg nem gyanúsított és soha be nem bizonyított lopásokról, ott lett volna a nagy pillanat, hiszen ez az ügy már a bíróságon van, a vádlott meg ott ült az asztalnál. 

Vagy esetleg megkérdezhette volna Szöllősi, miért kötelezték az ellenzéki önkormányzatokat arra, hogy a Czeglédy nevével fémjelzett  ügyvédi irodával szerződjenek, és súlyos milliókat szivattyúzzanak ki például a Niedermüller vagy a László Imre által vezetett kerületektől.

De sajnos a balladai homály nem szállt fel. Az ATV műsorvezetője bájosan körbenyalogatta Czeglédyt, majd elköszönt tőle, mint aki jól végezte dolgát.

A független és objektív újságíró hagyta futni az embert, aki 6,3 milliárd eltüntetéséért lehet felelős.