Bár pártokon átívelőnek hirdette meg, Karácsony "országmentő" mozgalma ezer szállal kötődik pártjához, a Párbeszédhez

  • Pártokon átívelő, országegyesítő mozgalom megalapítását jelentette be Karácsony Gergely első miniszterelnök-jelölti beszédében;
  • ez lenne a 99 (Kilencvenkilenc) Mozgalom, amely azóta meg is kezdte a működését;
  • csakhogy már a kezdeteknél világossá vált, hogy a szervezet több ponton is erősen kapcsolódik a főpolgármester pártjához, a Párbeszédhez;
  • ilyen formában pedig erősen kérdéses, be lehet-e temetni az árkokat jobb, és baloldal között;
  • valószínűleg nem, azonban Karácsonynak nem is ez a valódi célja;
  • a 99 Mozgalmat saját, hosszútávú politikai céljai miatt hozta létre.
Szükség van a közös ügyeinken együtt gondolkodó és együtt cselekvő közösségekre. Ilyen rendhagyó időkben, rendhagyó közösségekre. Ennek jegyében indítjuk útjára a 99 Mozgalmat. Közösségünkhöz bárki csatlakozhat, aki híve és támogatója a változásnak, Magyarország újraegyesítésének”

– ezekkel a szavakkal jelentette be Karácsony Gergely, hogy 99 (Kilencvenkilenc) Mozgalom néven új, országos szervezetet indít.

 

Idén májusban megtartott miniszterelnök-jelölti premier beszédében arra is kitért, hogy – az mozgalmához bárki csatlakozhat, az pártokon átívelő lesz. Még azt is kiemelte, hogy ugyanúgy várja a baloldali szimpatizánsokat, ahogyan a csalódott fideszeseket. Az országegyesítés, és az árokbetemetés régi szólama a baloldalnak, bizonyos időközönként előkerül a boszorkánykonyhájukból.

Ezúttal a főpolgármester nyúlt a régi recepthez, igaz, ennek sikeressége erősen kétséges. A hangzatos szavaktól eltekintve, a színfalak mögé bepillantva ugyanis egyértelművé válik: az országmentőként meghirdetett 99 Mozgalom nem több egy, a Párbeszédhez köthető háttérszervezetnél, aminek létrehozása nem az ország megosztottságának megszüntetését, hanem Karácsony Gergely hosszútávú politikai céljait szolgálja

Megbízható pártemberek

A bíróság hivatalos oldalán elérhető adatok szerint június második felében jegyezték be a szervezetet, aminek az élére egy klasszikus értelemben vett pártkatona került.

Perjés Gábor ugyanis a mozgalmárkodás mellett főállásban a Párbeszédet segíti, jelenleg a II. kerület 8-as számú egyéni választókerületének, Törökvésznek és Pasarétnek a „zöld” önkormányzati képviselője. Ahhoz képest, hogy hivatásos politikus, meglehetősen kevés információ érhető el róla az interneten: közösségi oldalára mindössze két poszt került ki, de pártjának a honlapján is csupán négyszer lehet találkozni a nevével, abból is az egyik a vagyonnyilatkozata.

 

Legalább ilyen furcsa, hogy a Párbeszéd két alkalommal is parlamenti képviselőjelöltjeként nevezte meg (2013-ban a marcali, 2017-ben a vecsési körzetben), de végül egyszer sem állt rajtvonalhoz. Nem úgy a 2014-es önkormányzati választáson, ahol az MSZP, a DK, és a Párbeszéd támogatásával elindult a II. kerületben, azonban alulmaradt a fideszes ellenfelével szemben.

Mindebből az tűnik, hogy Perjés szeret két lépés távolságot tartani a nyilvánosságtól. Nem véletlenül, ugyanis párton belül többen is Karácsony Gergely, és az általa (társ)elnökölt Párbeszéd fontos háttérembereként tartják számon. Ezt mutatja, hogy a főpolgármester megválasztása után szinte azonnal fontos szerepet osztott bizalmasára: ahogy tehette, betolta a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöki székébe.

Bár a hála nem feltétlenül politikai kategória, ez esetben annak bizonyult. Perjés ugyanis sokat tett azért, hogy a fővárosi hatalomváltás után kinyíljanak előtte a kapuk: másokkal együtt kulcsszerepet vállalt Karácsony politikusi imidzsének építésében. Ennek egyik eleme volt a Mindenki Budapestért (MIBU) Egyesület, ami még az önkormányzati választási kampány előtt alapult meg. Saját bevallásuk szerint elsősorban azért jöttek létre, hogy „mikro­adományokat” gyűjtsenek Karácsony kampányára, de létrehoztak egy, Tarlós István lejáratására szakosodott honlapot is, a mibu.hu-t is.

Sokatmondó, hogy az egyesület a választás évében, 2019-ben több mint 57 millió forintot gyűjtött össze különféle támogatásokból, igaz, a pénz eredetét nem tüntették fel.

Összehasonlításképpen: a Párbeszéd pártalapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány ebben az évben 27,4 millió forintot kalapált össze, azaz a MIBU valósággal szárnyalt. Miután Karácsony Gergely főpolgármester lett, érdekes módon az őt támogató szervezetnek is rosszabbra fordult a sorsa: 2020-ban mindössze 229 ezer forint bevétele volt.

Mindenképpen érdekes, hogy - a 99 Mozgalomhoz hasonlóan - Perjés Gábor lett a MIBU egyedüli képviselője, arról nem is beszélve, hogy a két szervezet ugyanarra a törökbálinti címre, Perjés házába van bejelentve. A fentiek alapján nagyon úgy tűnik, hogy Karácsony ugyanazt a forgatókönyvet vette elő, mint két éve, és egy párbeszédes hátországú „ernyőszervezettel” próbálja magát mindenki jelöltjeként pozícionálni magát. 

Ezt erősíti, hogy a 99 Mozgalom alapítói között megtalálható két pártközeli ember: Büttl Ferenc, a Párbeszéd pártalapítványának, a Megújuló Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Scheiring Gábor pedig régi segítője a főpolgármesternek.

Média-összefonódások

Nemcsak a személyek szintjén kapcsolható össze Karácsony országmentő mozgalma és a Párbeszéd. Tavaly augusztusban élesítette első cikkeit a Very Important Planet (VIP) elnevezésű oldal, ami bevallottan a Párbeszéd „zöld online portálja”. A lap főszerkesztője Horváth Attila, a mára megszűnt Zoom.hu egykori újságírója lett, aki beköszöntőjében úgy fogalmazott, hogy „mi sem természetesebb, mint hogy elmondjuk azt is: az újság létrehozásának igénye a Párbeszéd Magyarországért köreiben képződött meg, működésének alapjait pedig a Zöld Terasz Alapítvány biztosítja.

A Zöld Alapítvány, ahogyan Horváth is utalt rá, erősen kötődik a Párbeszédhez, márcsak azért is, mert ők adják ki a thevip.hu-t – a párt alapítványának pénzéből.

Ahogy a Megújuló Magyarországért Alapítvány tavalyi beszámolójából kiderült, 3,6 millió forintnyi támogatást utaltak a VIP-et finanszírozó Zöld Alapítványnak (ez az összeg tette ki a teljes bevételüket 2020-ban). Arról nem is beszélve, hogy Karácsony háttérembere, Perjés Gábor a Zöld Terasz kuratóriumában is felbukkan.

Megnézve a VIP Facebook-hirdetéseit az látható[10], hogy egészen a legújabb időkig a Zöld Terasz finanszírozta a párbeszédes oldal közösségi médiás hirdetéseit. Csakhogy a napokban változás következett be ebben, ugyanis egy Karácsony Gergely pozitív színben bemutató cikk futtatásához a 99 Mozgalomtól érkezett a pénz.

Magyarán nem kevesebb történt, minthogy főpolgármester által életre hívott „pártokon átívelő”, „független” szervezet a Párbeszéd weboldalának egyik facebookos hirdetését finanszírozta.

Országegyesítés helyett önös politikai érdekeik

Mindebből pedig az következik, hogy Karácsony új mozgalma egyértelműen köthető az összefogás egyik pártjához, azaz nehezen elképzelhető, hogy betöltse a neki szánt országegyesítő szerepet.

Éppen ezért felmerül a kérdés, hogy mi lehet a baloldali városvezetőnek a célja a mozgalmárkodással. A legkézzelfoghatóbb magyarázat az, hogy Karácsony hosszú távra tervez a mozgalom megalapításával. Ugyanis jelenlegi felállásban, esetleges választási győzelme esetén kormányfőként nem tudna komolyabb erőt felmutatni a Demokratikus Koalícióval és a Jobbikkal szemben, a parlamenti erőviszonyok miatt ki lenne szolgáltatva Gyurcsány Ferencnek és Jakab Péternek.

A főpolgármester éppen ezért a 99 Mozgalommal próbál előremenekülni: elképzelése szerint a szervezet a ’22-ben felálló Országgyűlésben kiváló alapja lehetne egy baloldali zöldegyüttműködésnek, ami soraiban tudhatja az MSZP-t, a Párbeszédet, és az LMP-t.