Az országház új arcai: a DK újoncai

Kálmán Olga független-objektív tévés, Komáromi Zoltán oltásellenző, Barkóczi Balázs elítélt garázda. Többek között belőlük áll össze a Gyurcsány-párt újoncainak névsora.

  • Új sorozatunkban bemutatjuk a május 2-án összeülő következő Országgyűlés újonc ellenzéki honatyáit.
  • Elsőként a Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció (DK) újdonsült képviselőit muttajuk be az olvasóknak: a DK hat olyan politikust juttatott be az Országgyűlésbe, akik eddig nem voltak tagjai a Tisztelt Háznak. Ők a következők: Kálmán Olga, Komáromi Zoltán, Barkóczi Balázs, Dávid Ferenc, Kordás László és Hegedűs Andrea.

Kálmán Olga

Mindannyiunk kedvenc „független-objektív” exújságírója, Kálmán Olga DK-s politikus a baloldali lista 24. helyéről jutott be az Országgyűlésbe. Kálmán Olga 1995-ben került a Magyar Televízióhoz, 2003-tól pedig a sokak által legbefolyásosabbnak tartott magyar politikai tv-műsor, az ATV-n futó Egyenes beszéd műsorvezetője lett, afelé „sztárújságíró” szerepben.

Tulajdonképpen az Egyenes beszéd alapozta meg későbbi hírnevét. Az ATV-től 2016 decemberében távozott, majd 2017 februárjától a Simicska-féle Hír TV-nél lett az Egyenesen Kálmán Olgával című politikai műsor állandó vezetője.

Miután a jobboldal visszavette a Hír TV-t, 2018 augusztusában Kálmánt elbocsátották onnan. Ezt követően is sokáig arról beszélt, hogy ő „független újságíró”, aki nem akar politikusnak állni...  2019 áprilisában például ezt mondta a 24.hu-nak adott interjújában:

de én újságíró vagyok, a politika pedig a túloldal. Miért mennék át?"

Ennek ellenére 2019 júniusában Kálmán Olga a DK főpolgármesterjelölt-jelöltje lett az ellenzéki előválasztáson a fővárosban, amelynek eredményeképpen végül alulmaradt Karácsony Gergellyel szemben.

A pártba ekkor azonban még nem lépett be, erre várni kellett 2019 novemberéig, amikor Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes kulturális tanácsadója lett. Ezt a pozíciót vélhetően kárpótlásként kapta, amiért nem lehetett baloldali főpolgármester-jelölt. Közérdekű adatigényléssel megszereztük a munkaszerződését, amelynek alapján az „ex-független-objektív” újságíró alapbérként havi egymillió forintot kapott a fővárostól.

kapcsolódó

Persze ennél többet is kereshet a DK-s politikus, mivel az egymillió „csupán” az alapbére, amire rájöhetnek még bizonyos különdíjak, jutalmak, eseti megbízatások és úgynevezett mozgóbérek is.

 

Hogy pontosan mit is csinált Kálmán Olga havi egymillióért a Városházán, két és fél év eltelte után sem derült ki. A fővárosban ugyanis a tevékenysége nyomát eddig még nem látni.

Közben azért a politikai karrierje szépen ívelt felfelé.

  • 2020 márciusában a DK elnökségi tagjává avanzsálták Kálmánt.
  • 2021 februárjában derült ki, hogy az egykori újságírót a DK indítja az országos „előválasztáson”, Budapest 4-es számú egyéni választókerületében. Kálmán azonban itt is elhasalt, Karácsony párttársa, Tordai Bence kétharmad-egyharmad arányban verte meg őt, noha még a Jobbik is beállt a gyurcsányista jelölt mögé.
  • Persze a volt újságíró a csúfos veresége ellenére most befutó helyet kapott a baloldal közös listáján, vélhetően a főnökének, Gyurcsány Ferencnek köszönhetően. Így a következő négy évben az Országgyűlésben figyelhetjük az „egyenes beszédét”.

Komáromi Zoltán

Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa, civilben háziorvos a baloldali lista 34. helyéről került be az Országgyűlésbe.

  • Komáromi Zoltán számára csak a parlament az új terep, egyébként nem minősíthető újoncnak a politika világában. 2014-ben a Bajnai Gordon-féle Együtt–PM színeiben Budapest XII. kerületének polgármester-jelöltje, illetve a Hegyvidék 7-es számú egyéni körzetének az önkormányzati képviselőjelöltje volt. A háziorvos azonban mindkét megmérettetésen csúnyán elbukott, a képviselő-testületbe csak kompenzációs listán jutott be.
  • 2018 elején MSZP–PM pártszövetség akkori miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely őt nevezte meg leendő egészségügyi miniszterének. Komáromi 2019 nyarán csatlakozott a Gyurcsány-párthoz. A szélesebb közönség számára a neve a koronavírus-járvány idején válhatott ismertté, amikor hosszú hónapokon át kampányolt az úgynevezett „keleti vakcinák”, azaz az orosz és a kínai oltóanyagok ellen.
  • A téma kapcsán a leghajmeresztőbb kijelentése az volt, amikor közölte nem ért egyet azzal, hogy „bármilyen vakcina jobb, mint a betegség”. Ezen kijelentése miatt a Magyar Orvosi Kamara etikai eljárást helyezett ellene kilátásba.

Forrás: Facebook

Komáromi nemcsak a keleti vakcinákkal szembeni ellenérzése miatt került be a hírekbe, hanem amiatt is, mert 2022 elején egy interjúban támogatólag beszélt a vizitdíjról, miközben 2008-ban a vizitdíj megtartásáért indított aláírásgyűjtés egyik szervezője volt.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mindezek ellenére őt nevezte meg az „árnyékkormánya” egészségügyért felelős tagjának, ami arra enged következtetni, hogy baloldali győzelem esetén Komáromi lehetett volna az új egészségügyi miniszter. A DK-s háziorvos a mostani kampányhajrában arról is beszélt, hogy baloldali győzelem esetén 10-15 egészségügyi centrumot hoznának létre országszerte, és megszüntetnék azokat a szülészeteket, ahol évente kevesebb mint 500 csecsemő jön világra.

Magyarán: elismerte, hogy kórházakat és szülészeteket zárnának be, ahogy azt tette a baloldal 2010 előtt.  

Barkóczi Balázs

Barkóczi Balázs Budapest 12-es számú egyéni választókerületéből  jutott be az Országgyűlésbe.

Barkóczi már a 2000-es években az MSZP holdudvarában mozgott, részt vett a párt több kampányában is. 2017-ben lett a DK-közeli IDEA Intézet politikai elemzője, onnan 2018 végén távozott.

2019 augusztusában Barkóczit kinevezték a Gyurcsány-párt szóvivőjének. Szóvivőként a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet ellen tiltakozott, illetve a keleti vakcinákat támadta, külön kiemelve az orosz oltóanyagot. 2020 novemberében kijelentette:

a kormány ne végezzen emberkísérleteket a magyarokon a koronavírus elleni orosz vakcinával.

A DK szóvivője hozzáfűzte, hogy „más országoknak esze ágában sincs saját polgárain kísérletezni az orosz készítménnyel”.  2021 februárjában pedig a következőképpen vélekedett az orosz és a kínai vakcináról:

Teljesen világos, hogy a kormányfő a bizonytalan eredetű és hatékonyságú orosz és kínai vakcinától várja a csodát.

2021 őszén Barkóczi Balázs nyerte meg a baloldali „előválasztást” Budapest 12-es számú egyéni választókerületében, így ő lett a képviselőjelölt.

Forrás: Facebook/ Barkóczi Balázs

A DK politikusáról 2022 márciusában derült ki, hogy 2009-ben garázdaság és magánlaksértés miatt jogerősen elítélték. Barkóczi korábban Isaszegen politizált, úgy tudni, ott történt a bűncselekmény a 2006-os választások idején.

A Mandiner értesülései alapján Barkóczi két társával jelent meg egy családi házánál, egyikük baseballütővel többször ráütött a kerítésre (amelynek lécei el is törtek), míg másikuk addig rugdosta a kaput, míg az ki nem nyílt. Információik szerint, miután Barkócziék bejutottak a ház udvarára, hangos szóváltásba kerültek az udvaron tartózkodóval, akit Barkóczi egyik társa a baseballütővel meg is bökött.

Dávid Ferenc

Dávid Ferenc a baloldali lista 28. helyéről került be az Országgyűlésbe. 2006 februárja és 2018 szeptembere között a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára volt.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2017–2018 folyamán feltűnően gyakran volt Kálmán Olga vendége a HírTV-ben. 2015 és 2019 között a baloldali Népszavában rendszeresen támadta az Orbán-kormányok gazdasági intézkedéseit. 

2019 novemberében lett a DK gazdasági szakértője. A nyilvános megszólalásai alapján Dávid Ferenc a 2008-ban kezdődő világgazdasági válság következtében látványosan megbukó neoliberális gazdaságpolitika egyik utóvédharcosa.

Az április 3-i országgyűlési választások óta Gyurcsány közgazdásza egyszerre támadja az Orbán-kormány jóléti intézkedéseit, külön kiemelve az élelmiszerár- és benzinárstoppot, illetve a rezsicsökkentést. Dávid Ferenc korábban az Egyenes beszédben arról beszélt, hogy teljesen indokolatlan volt visszaadni az szja-t a gyermekeseknek, és szerinte a kormány teljesen indokolatlanul vezette be a 25 éven aluliak szja-mentességét is.

Kordás László

Kordás László a baloldali lista 30. helyéről lett honatya. A Mandiner beszámolója alapján Kordás 2004-től a Gyurcsány-kormány politikai államtitkára volt a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A 2010-es kormányváltás után aztán a munkavállalók oldalán folytatta ténykedését, s vált az MSZP-től „nem túl nagy távolságot tartó” Közmunkás Szakszervezet főtitkárává.

Részt vett a szocialisták közreműködésével az Orbán-kormány ellen szervezett, úgynevezett „éhségmeneteken” is – miközben többmilliós Harley–Davidsonnal tűnt fel különböző motoros-fesztiválokon.

Kordás 2015-ben lett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. 2021 szeptemberében lemondott szakszervezeti vezetői tisztségéről, és belépett a Gyurcsány-pártba. Kordás egyúttal az úgynevezett előválasztáson a támogatásáról biztosította Dobrev Klárát. A DK-s politikus még szakszervezeti vezetőként gyakran kritizálta az Orbán-kormányok bérpolitikáját.

Hegedűs Andrea

Hegedűs Andrea eredeti foglalkozását tekintve tanár, most a közös lista 36. helyéről jutott be az Országgyűlésbe. Miskolcon háromszor választották meg önkormányzati képviselőnek, 2002-ben és 2006-ban az MSZP, 2019-ben pedig a baloldali összefogás színeiben.  2020-ban lépett be a DK-ba. Jelenleg a Velünk a Város nevű miskolci baloldali pártszövetség frakcióvezető-helyettese a helyi közgyűlésben. 2021 őszén DK-sként indult az úgynevezett előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es számú egyéni körzetében, de 46-54% arányban alulmaradt az MSZP-s Varga Lászlóval szemben, pedig még Jakab Péter is őt támogatta.