Az ellenzék romapolitikája nem csak virtigli rasszista, de egyszerűen ostoba is

Programot, PROGRAMSZERŰSÉGET hirdetett az ellenzéki hatpárti összefogás. Ez több okból is nagyon érdekes (*nemám, a szerk.), egyrészt azért, mert mindenféle óriási csinnadratta és csinbumm cirkusz nélkül lőtték fel a netre, másrészt pedig úgy tűnik, hogy a kutyát nem érdekelte a sajtó lelkes munkatársain kívül.

Hont András vette például észre azt is, hogy a határtalan fantáziára valló, Közös Alap névre keresztelt program 9 pontjának egyik fejezetének egyik alrovatában (de tényleg -a szerk.), a „A romák helyzete” című írásban gazdag indiaiak stockfotójával illusztrálták a magyar cigányokat.

Ha még azt is megelőlegezzük nekik, hogy ezt az oldalt nem csak belpesti kézműves söröző, sodort cigarettát szívó úgynevezett értelmiségiek olvassák, akik mindezt kritika nélkül bekajálják, hanem mondjuk nyírségi romák is, akkor miből gondolták, hogy ez nem lesz egyszerűen mocskosul sértő és rasszista? Gondoljunk csak bele, milyen faragatlan dolog az, amikor a japánokat kínaizzák, vagy a szerbeket a horvátokkal keverik.

Jakab Péter és Ander Balázs a Jobbik elnöke és egyik alelnöke, akik most az egyesült ellenzék hangadói, nem egyszer jaszkariztak azzal, hogy roma közösségekben tanítottak és hogy szívesen járnak oda vissza. Nem sikerült egykori tanítványaik közül egyetlen jóravaló családot sem megkérni arra, hogy néhány fotó erejéig álljanak modellt e szent ügy kedvéért?

Ráadásul az említett azonnalis Hont-cikk hatására kicserélték a fotót egy ezúttal tényleg cigány családot ábrázoló képre, de az meg 2011-ben, Csehországban (!!) készült.

 

Képtelenek mellé lőni, úgy látszik. Micsoda arrogancia és igénytelenség kellhet ahhoz, hogy a (látszólag) felzárkóztatni és támogatni kívánt réteget ennyire ne tiszteljék meg a saját identitásuk helyes ábrázolásával?

Azon túl, hogy ezek szerint egyszerűen semmibe veszik a romákat, természetesen azt a néhány sort, amit rájuk szántak, érdemes átfutni. Sok mindent elárul ugyanis arról, hogy mennyire demagóg és semmitmondó mindaz, amit papírra vetett az ellenzék. Azt most inkább hagyjuk, hogy a programpontok jelentős részét a Fidesz már teljesítette vagy épp teljesíti (a cigányság visszavezetése a munka világába, védőnői hálózat, családmentorálási rendszer, stb.), ez nem szorul magyarázatra. De amikor méltányos és hatékony oktatásról delirálnak, felmegy az emberben a pumpa. Semmiképp nem érdemes demográfiai és szociológiai okfejtésekbe bocsátkozni, hiszen nálamnál jóval okosabb emberek megtették/megteszik nap, mint nap. De amikor a gyöngyöspatai roma-szegregáció kapcsán pont az ellenzék oktatja a kormányt cigány-politikából, az mindenképp arcpirító.

Ugyanis a Fidesznek (pontosabban Gyöngyöspata fideszes városvezetésének) kellett közel 100 millió forint értékben készpénzben kompenzálnia a „híresen nagyszerű” Gyurcsány-i oktatás által 2004-től kirekesztett, az iskola külön emeletén tanított cigány gyerekeket.

És ha azt hinnénk, hogy ennél lentebb már nem sikerült a hozzánemértés és a képmutatás langyos posványába merülni, akkor került elő a diszkrimináció megszüntetéséről szóló mindent vivő ütőkártya. Természetesen az ellenzék szerint MEG KELL SZÜNTETNI A DISZKRIMINÁCIÓT, majd jött a következő mondat:

Az együttélés modelljeinek elterjedését segítheti a cigány származású művészek, közéleti emberek, hírességek NAGYOBB HANGSÚLYÚ MEGJELENÉSE a médiában, a közéletben és a művészeti életben

Köszönjük szépen, nincs több kérdésünk.