A részvételi költségvetés és a véletlenszerűen kiválasztott álcivil szervezetek

Ki más hozhatna jobb döntést 1 milliárd forintnyi fejlesztés sorsáról a fővárosban, mint a "véletlenszerűen" kiválasztott LMBTQ- vagy épp Soros-szervezetek?

 • Ahogy arról a Kontra számolt be elsőként, Karácsonyék 1 milliárd forintot adnak a lakosság által benyújtott, és aztán általuk kiválasztott fővárosi fejlesztési ötletekre.
 • Ahogy a  korábbi cikkünkben megírtuk, a részvételi költségvetés projektjét, a "színes múltú" Lé Marietta főpolgármesteri tanácsadóra szignálta a főpolgármester. Azonban nem egyedül dönt a benyújtott ötletek sorsáról, hanem egy úgy nevezett részvételi költségvetési tanács segíti a munkáját, amelyben 46 magánszemélyt és 14 civil szervezet által delegált tagot - elvileg - sorsolással választott be a Főpolgármesteri Hivatal.
 • Nagyon kíváncsivá tett - nem csak - bennünket, ismerve Lé Marietta sorosista múltját, hogy milyen civileket is "sorsoltak ki" a megtisztelő feladatra.
 • Nem meglepő módon kiválasztásra került a tanácsba a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Budapestet az LMBTQ közösség előtt népszerűsíteni szándékozó Humen Travel Turisztikai Egyesület, és a szintén sorosista kötődésű  Utcáról Lakásba! egyesület, valamint a drogliberalizációval foglalkozó Jogriporter Alapítvány valamint a Van Esély Alapítvány. Micsoda véletlenek vannak, mi?

kapcsolódó

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy három kategóriában lehetett javaslatot tenni Budapest fejlesztésére:

 • Zöld Budapest
 • Gondoskodó Budapest
 • Egész Budapest

A teljes részvételi költségvetés lebonyolításáért Karácsony részvételiségért felelős főtanácsadója Lé Marietta felel.

Őt címszavakban már bemutattuk az olvasóknak: a CEU-n szociológia, Népszabadság, Soros Foundation  Latvia/Kyrgyzstan. Csak nagyvonalakban. Még szerencse, hogy nem politikus.

Forrás: terezvaros.hu

Megírtuk, hogy értesüléseink szerint a szavazásra bocsátott projektekről már döntés is született.

Nem beszéltünk viszont még arról, hogy milyen "kiváló és hozzáértő" zsűri választotta ki a – tudomásunk szerint 53 – szavazásra kerülő pályázatot.  A döntéshozó szervezet hivatalos neve egyébként: részvételi költségvetési tanács.

Hogy kikből is áll ez a tanács, erre a kérdésre a honlapról nem is kapjuk meg a teljes választ, mivel ott homályosan csak annyit írnak, hogy

A jelentkezők közül 46 magánszemélyt és 14 civil szervezet által delegált tagot fog kisorsolni a Főpolgármesteri Hivatal, akiket 2021. március 1-ig értesít e-mailben arról, hogy bekerültek a tanácsba."

Bárki bekerülhet a zsűribe. Ja mégsem.

Ezek alapján azt is gondolhatnád, hogy ha civil szervezeted van bejegyezve a fővárosban, akkor már esélyes vagy. Azonban ez nagyon nincs így.

Hiszen egy néhány nappal ezelőtti közérdekű adatigénylésre adott válaszból kiderült, hogy csak azok között a szervezetek kerültek be a képzeletbeli kalapba, akik valamely „sérülékeny társadalmi csoportokkal foglalkoznak”,

És, hogy kik tartoznak ezekbe a csoportokba, azt meg jó eséllyel Lé Marietta és kollégái határozták meg.

Ezek után igencsak furdalta az oldalunkat a kíváncsiság, hogy mely civil szervezeteket „sorsoltak ki" a nem kevés pénzről döntő feladatra.

 Lé Marietta színes, civil munkásságát ismerve, érdekelt bennünket, hogy hány hasonló jellegű álcivil szervezetet választanak majd ki „véletlenszerűen”.

A fentebb már említett közérdekű adatigénylés tárgyát az is képezte,  hogy milyen civil szervezetek ültek bent a tanácsban.

LMBTQ, és drogliberalizációs aktivisták, Soros-szervezetek az elbírálók között

Nagy meglepetés azért nem ért bennünket, hiszen nyilván a szexuális kisebbségek, a drogliberalizációs szervezetek, valamint a Sorosista hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek ide tartoznak.
Forrás: Labrisz Kiadó

 • Az elbírálók között ugyanis szerepel az a „Labrisz Leszbikus Egyesület”, mely korábban a Soros Alapítvány támogatását is élvezte. És amely szervezet a nemrégiben közfelháborodást kiváltó mesekönyvet adott ki „Meseország mindenkié" címen.
 • De a Humen Travel Turisztikai Egyesület is bekerült a kiválasztottak közé, amely szervezet célja "Budapest népszerűsítése a nemzetközi LMBTQ-közösség tagjai körében". Még szerencse, hogy a véletlen folytán ők is ott vannak az elbírálók között, hisz nem lenne az igazi nélkülük.
 • De a – persze – véletlenszerűen kiválasztott civilek listáján szerepel az Utcáról Lakásba! egyesület is, amely szintén gyanúsan a semmiből nőtte ki magát. A pénzügyi támogatók között megtaláljuk A Város Mindenkié nevű Soros-szervezet, ahonnan többek közt Misetics Bálint főpolgármesteri tanácsadó vagy épp Udvarhelyi Tessza is érkezik.
 • De „valami csoda folytán” szintén beválogatták a Soros-kötődésű Jogriporter Alapítványt is, amely szervezet egyik fő tevékenysége az úgynevezett „videós érdekérvényesítés". A szervezet elsődleges finanszírozója - meglepődsz -  a Nyílt Társadalom Alapítvány. A Jogriporter Alapítvány alapítója, Sárosi Péter korábban a TASZ drogpolitikai programjának vezetője volt, jelenleg pedig az Európai Bizottság drogpolitikai tanácsadó testületének tagja. Egy korábbi Origo-cikk szerint a drogliberalizáció eltökélt harcosaként tagja volt a szélsőséges Kendermag Egyesületnek is, amelyet Juhász Péter korábbi politikus alapított.
 • De persze kizárólag csak a nagy számok törvénye alapján kerülhetett be az elbírálók listára a Van Esély Alapítvány nevűhajléktalanokkal foglalkozó szervezet is, amely véletlenül épp az Udvarhelyi Tessza által működtetett, az Aurórában székelő Közélet Iskolája nevű Soros-szervezet állandó partnere.
 • A szerencse útjai ugye kifürkészhetetlenek...

kapcsolódó