Ezért bántják a Pesti Srácok Popper Pétert

Évek óta döbbenten figyeled azt a megveszekedett dühöt, amellyel a Pesti Srácok hajtóvadászatot folytat a mindenkori állambiztonsági munkatárs ellen? Nem érted az egészet, és olyan felmentő szövegekkel jössz, hogy illető valószínűleg rég halott már, és semmiféle veszélyt nem jelent, a föld alól pedig nem tudja megvédeni a pártházat? Hadd magyarázzuk el, tökfej!

„Évek óta döbbenten figyelem azt a megveszekedett dühöt, amellyel a Pesti Srácok hajtóvadászatot folytat a több mint egy évtizede halott Popper Péter ellen.”

Valóban megdöbbentő és felfoghatatlan, hogy Pesti Srácok a pártházat fegyveresen védő kommunistákat zargatnak. A mostani Lyobbikban ezt úgy hívnák: Ribillió!

„Csak az utóbbi hónapok során legalább féltucatnyi írásban karaktergyilkolták őt annak ellenére, hogy rájuk és kurzusuk uralmára semmiféle veszélyt nem jelent, a föld alól pedig meg sem tudja védeni magát.”

Karaktergyilkolnak, aha. Ez ugye olyasmi, mint amikor veled kapcsolatban jelezzük, hogy nagyívű eszmefuttatásaidat nyilvánvalóan hamis alapokra építve ismét faszságokat ordibálsz. Ezzel gyilkoljuk le a mindenhez is értő Puzsér karakterét.

Ja, és akkor most már mégse érvényes latin mondás az, hogy halottról igazat vagy semmit? Mégis jót vagy semmit lehet csak? (Nyugi, mert Mező Gábor nem úgy történészkedik, mint te, hanem levéltári források alapján.)

Ami Poppert illeti,  az 1990-től 2010-ig terjedő varázslatos 20 évben csak kellemesen benyalós okosbácsis interjúk készültek vele, Mihalcsik „galamus” Zsófia értő tolmácsolásában… Szerencsére ott elég elvtársias környezetben érezte magát, és ő maga mesélt nekünk a múltjáról. Hiba volt. ;)

Miért fáj az illiberális szekértábor propagandistáinak Popper Péter személye ennyi idő elteltével is?

Olvastad amúgy a cikkeket, vagy most is csak önmagad hatása alá kerülve ordibálsz?

Miért akarják ilyen veszettül megsemmisíteni azt a gazdag és értékes örökséget, amit Popper a pszichológia és a spirituális gondolkodás területén hátrahagyott?

Az elképesztően értékes muciálcuciológiai örökségét mennyiben semmisíti meg az állambiztonsági múltjának megismerése?

Attól, mert egy pufajkás kommunista g*ci volt, máris nem érvényesek a spirituális megállapításai? Ennyit ér ez a muciológia is?

Különösen annak fényében érthetetlen ez, hogy Popper Péter azon kevés liberális értelmiségiek egyike volt, akik képesek voltak elfogadóan hozzáállni a jobboldali-konzervatív hagyományhoz.

Be kell vallanom, sose olvastam Popper Péter magvas spirituális muciológiáját, de a jobboldali-konzervatív hagyomány az, hogy az ilyen popperszerű figurák a baloldal terrorja után következő jobboldali-konzervatív terrorelhárítás során felhúzódnak a fákra. Ehhez lett volna képes elfogadóan állni?

Soha nem hivatkozott az egyedül üdvözítő, szent racionalitásra meg a mindenható tudományra, mert értette, hogy az értelem korlátos eszköz, amely a szférák ihlette bölcsesség nélkül nem nyújt megoldást az emberi szenvedésre, a spirituális hagyományban gyökerező morál nélkül pedig egyenesen életveszélyes, pusztító erővé válik.

Aha, na, ő ennek a pusztító erőnek volt őszinte híve, majd előjogokkal bőségesen kipárnázott kiszolgálója. 1990 után is.

Popper Péter soha nem azt kereste, ami elválaszt, hanem mindig azt, ami összeköt.

Erre mondjuk mi, jobbos trollok, hogy méJ! Rohadékság tőlünk, de mi így fejezzük ki szarkasztikusan, hogy ezt az MDP-ben vagy az MSZMP-ben, esetleg az MSZP-ben találta meg.

 

Humánumot és empátiát hordozott körbe egy olyan közegben, ahol mindenki a másik torkának elvágásán járatta az eszét.

Ezt hordozta körbe a körbe a kommunista állambiztonságnál is, amikor segített nekik a rendszerellenes fiatalokat minél könnyebben megtörő pszichológiai módszertan összeállításában? Végülis lehetett volna a botos ávós, de ő a mosolygós lett? Ezt jelenti ebben a közegben a humánum és empátia?