A kormány "nem ejtőernyős" meglepetésembere: Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Az új honvédelmi miniszter végigjárt minden elképzelhető lépcsőt, karrierje során megfordult a médiában, az üzleti életben és a diplomácia világában is. 52 évesen lépett be a politika első vonalába, ahol rögtön egy nagyon komoly feladattal kell megbirkóznia. Portrénk a befolyásos politikusról, akit a legtöbben egyelőre a felesége miatt ismernek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Orbán Viktor új kormányának honvédelmiminiszter-jelöltje, és bizony a rendszerváltás utáni Magyarországon még soha nem volt ennyire hangsúlyos kérdés, hogy ki kerül ebbe a pozícióba. Igen-igen, jól látjuk: már megint nem nő a választott, bezzeg Európában meg az Egyesült Államokban...

Sokaknak ismerős lehet ez a név, na de honnan?

Itt van egy újabb diplomata, politikus, aki sokaknak bizony még jó ideig a feleségéről lesz ismerős: ugyanis ő az eddigi kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra férje.

Aki régebb óta követi a belpolitikát, annak azért csak beugrik, hogy a kormányszóvivő asszony 2019 végéig asszonynevén, Szalay-Bobrovniczky Alexandra néven budapesti főpolgármester-helyettesként dolgozott – még Tarlós István mellett. Innen került 2020 elejétől a szóvivői posztra. Hogy ennyi médiaszerepléssel inkább a Szentkirályi nevet kezdte el használni, nem csodáljuk: minden külső és belső ellenségünknek azt kívánjuk, hogy a leendő honvédelmi miniszter nevét tanulja meg szépen helyesen betűzni és kimondani.

Nagy kár, hogy Jack Straw már nem brit külügyminiszter: még 2005-ben ment körbe a magyar sajtóban, hogy mennyire küzd a bonyolult nevekkel, és azzal tréfálkozott, hogy talán fel kellene vetnünk a névharmonizáció kérdését is. Legjobb volna, ha az egységes európai nevek jól hangzó, egy szótagú angolszász nevek lennének, hiszen azokat olyan könnyű kimondani. Aki valaha élt olyan országban, ahol az angol a hivatalos nyelv, az amúgy tudhatja, hogy Straw ezt tök komolyan gondolta.

- Jack Straw? - Egy frászt! Szalay-Bobrovniczky Kristóf, ezt nektek! Tessék szépen megtanulni.

Na de eleget beszéltünk erről, nézzük meg inkább azt, hogy ki ez az úriember, és mit csinált eddig – hiszen annyira nem volt reflektorfényben, hogy nincs magyar nyelvű Wikipédia-oldala sem, ami manapság azért nem túl gyakori egy közéleti szereplőnél.

Szalay-Bobrovniczky 1970-ben született Budapesten. 1993-­ban végzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, majd francia állami ösztöndíjjal Párizsban elvégezte a posztgraduális menedzsmentképzést,  a Copernic programot. A pénzügyi szektorban dolgozott hat évig multinacionális vállalatoknál, majd 1999-­ben a telekommunikációs szektorhoz került, ahol különböző felsővezetői pozíciókat töltött be. Üzleti karrierje során egy befektetési alapot is kezelt, jelenleg is több cégben, vagyonkezelőben van érdekeltsége.

2004-től a Heti Válasz főszerkesztője, majd 2016 és 2020 között londoni nagykövet volt. 2018-ig a Századvég Gazdaságkutató Zrt. társtulajdonosaként és igazgatósági tagjaként dolgozott. Jelenleg is tagja a budapesti Városliget fejlesztésére létrehozott állami Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatóságának.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Magyar Tartalékosok Szövetségének honlapja szerint tartalékos százados, a Magyar Honvédség Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységénél, a Palotaőrség állományában tartalékos csoportparancsnok – nem egy odadobott „ejtőernyős”-ről van szó, hogy gyenge szóképpel éljünk.

Családjában visszamenőleg és jelenleg is katonatiszteket, diplomatákat találunk. A kommunisták hatalomátvételekor családjuk minden birtokát államosították. Testvére, Szalay-Bobrovniczky Vince hazánk ausztriai, majd finnországi és észtországi nagykövete volt, legutóbb a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf díjugratásban versenyzett évekig: a lovak iránti érdeklődését nagy-nagybátyjától, Némethy Bertalantól (Bert de Némethy) örökölte, aki az Egyesült Államokban futott be emlékezetes karriert a sportágban. Munkásságának köszönhetően ért el az amerikai csapat aranyérmet az 1984-es Los Angeles-i olimpián. Szalay-Bobrovniczky jelenleg is a Némethy Alapítvány elnöke.

A harcművészeteket se veti meg: kendóban kétdanos mester. Magyar anyanyelve mellett angolul, franciául és németül beszél.

Feleségével, Alexandrával egy általános iskolás gyermekük van.

Most pedig az orosz–ukrán konfliktus és a meglehetősen felajzott világ között kell képviselnie az ország haderejét. Szép feladat.