Az országház új arcai: a Jobbik nem ismerős arcai

A horthysta, a nem kvótás, a méhész-informatikus, a focista és a múlt nélküli hölgyek

  • Sas Zoltán és a gyömrői Horthy tér/park, ami néha lett volna, talán kicsit volt is, aztán mégse

  • Varga Ferenc, aki nem „kvótaroma”, de MZP javaslatára mégis az

  • Bencze János, a simontornyai ingatlanhalmozó méhész-informatikus

  • Balassa Péter, a Szombathelyi Haladás volt csapatkapitánya

  • És a múlt nélküli, rejtélyes nők a semmiből: Szabó Hajnalka és Végh Noémi, akikről senki nem hallott, és ott se voltak

Az érdekes kis ellenzéki, invazív parazitapárt újoncait fogjuk ma áttekinteni: nem lehet soha elégszer elismételni, hogy a Jobbik által bejárt kalandos útvonal a hazai politikában egészen példa nélküli – ám mindenképpen tanítani fogják, és kell is.

Forrás: Facebook

Vona hogyan lett polgári körös Zázriveczből MIÉP-szövetséges Jobbik-alapító; eleve kik ellen jött létre a párt – és hogy juthattak el mégis az ostorcsattogtatós Magyar Szigettől Jakabig és az MSZP–DK-ig?

A lemorzsolódó „vadhajtások” és a kiszakadó, majd Mi Hazánk néven újra összeálló exjobbikosok láttán így eleve nem lehet meglepő, hogy korábban 26 fős frakciójuk 2022-től tízfősre zsugorodik – bár mindenképpen érdekes lett volna, hogy ha önállóan indulnak, kérdéses, hogy vajon akár ennyi is összejött volna-e (valószínűleg nem). De milyen jó lesz majd az EP-választásokon élesben közvéleményt kutatni!

A Jobbik amúgy még a helyek osztogatásának végén is jól jött ki az egyezkedésből: végig kilencfős frakcióval számolt a közvélemény, de miután Márki-Zay Péter nem vette fel listás mandátumát (ez is nagy veszteség), ők jutottak a felszabadult székhez, és nem Szél Bernadett, ahogy MZP még korábban ötletelt.

De akkor nézzük, ez a harmadára zsugorodott csapat is milyen újoncokat avat idén – mert bőven akad belőlük, egészen pontosan hat fő is. Itt van Sas Zoltán, a gyömrői Horthy tér egykori szellemi atyja, Varga Ferenc pedig a Jobbik által delegált cigány politikusként kerülhet be a parlamentbe. Bencze János Pakson (Tolna 03. számú OEVK) kapott ki a szavazatok 28 százalékát begyűjtve, így listáról kerülhet be, míg a Haladás volt csapatkapitánya, Balassa Péter a szombathelyi Jobbik felszámolása után folytathatja a munkát az Országgyűlésben. És ott van még két tök ismeretlen hölgy (de tényleg, még a 444 se talált róluk semmit): Szabó Hajnalka és Végh Noémi, akikről a Magyar Nemzet és többen is úgy spekuláltak, hogy úgyse veszik fel a mandátumukat, mert az Stummeréknak fog majd kelleni némi belharc árán. Hát, május 2-án mégis felvették.

Nézzük hát őket részletesen!

Sas Zoltán és a Horthy tér

A gyömrői Horthy tér megálmodója, aki kilépett, majd visszalépett. Ahogy Horthy tér is lett volna, volt, aztán nem lett, aztán nem úgy lett.

Forrás: Facebook/Sas Zoltán

Mi azonban úgy vagyunk vele, hogy nem szeretnénk olyan országban élni, ahol Horthy emlékét hivatalosan ápolni lehet. A népirtásért felelős, politikai tetteit a fasiszta eszmékre építő vezér ünneplése nem más, mint a népirtás és a fasiszta eszmék ünneplése. Ez pedig nyilván nem Gyömrő belügye.

kesergett a Magyar Narancs 2013-as, név nélkül közölt cikkében (az ellenzéki összefogásban aztán ezek a vélemények mégis inkább a háttérbe szorultak 2022-re).

A döntést később módosították, csak a tér melletti füves terület neve lett Horthy Miklós park, bár 2014 nyarán a Magyar Narancs még arról írt, hogy a helyi kormányablak címe Horthy Miklós tér 1. lesz. Pár nappal később a polgármester, Gyenes Levente Facebook-oldalán jelentette be, hogy végül eltörlik a Horthy park/tér nevét.

2018-ban aztán Sas Zoltán is a távozást választotta:

Sas Zoltán, a Jobbik korábbi, vecsési országgyűlési képviselője és a körzet választókerületi elnöke közösségi oldalán jelentette be, hogy távozik az egykori radikális pártból. A pártból szintén kilépett Volner János egykori alelnök a történtek kapcsán arról írt Facebookon, hogy Sasnak is „utána fognak köpni, ma még megy a könyörgés és az ígérgetés, de holnap már áruló lesz” 

– számolt be az Origo... hogy aztán 2019-ben visszatérjen: Volnernek nem lett igaza, Sas pedig magánéleti okokkal magyarázta átmeneti kilépését a Jobbikból.

Nálunk is a mindennapok megszokott jelenségévé vált a félelem, sokan már véleményt nyilvánítani sem mernek a kormánnyal szemben, nem hogy politikai tevékenységre adják a fejüket. Úgy éreztem, ebben a lesújtó helyzetben nem maradhatok tétlen, ismét a cselekvés mezejére kell lépnem.

Sas Zoltán előkelő listás helyezése valószínűleg egy belső alku következménye, ugyanis a vecsési központú körzetben (Pest, 07. számú OEVK, ide tartozik Gyömrő is) a verekedésbe keveredett Fricsovszky-Tóth Pétert, MZP emberét indította a Jobbik jelölésében a baloldal, Sas Zoltánt mellőzve. Fricsovszky-Tóth aztán egy előkelő 36,5%-kal alulmaradt a fideszes dr. Szűcs Lajossal szemben, így „nagy sajnálatunkra” nem jutott be az Országgyűlésbe; Sas viszont annál inkább. 

kapcsolódó

  • Vagyonnyilatkozati trükkök, gyanúsan eladott, zűrös cégek Márki-Zay verekedő vecsési jelöltjénél

    Vagyonnyilatkozati trükkök, gyanúsan eladott, zűrös cégek Márki-Zay verekedő vecsési jelöltjénél

    Bár az ellenzék kormányfőjelöltje életre hívta a Tiszták Koalícióját, a kampány előrehaladtával egyre több ellenzéki jelöltről derülnek ki érdekes információk. Most Fricsovszky-Tóth Péter van soron, akinek céges ügyei minimum rendezetlenek, a vagyonnyilatkozataiban pedig rendre nem tüntette fel az egyik vállalkozását, ami finoman szólva is problémás. Kérdés, hogy ilyen céges múlttal a háta mögött maradhat-e valaki az ellenzéki összefogás jelöltje.

Varga Ferenc, aki nem „kvótaroma”

Ő az a jobbikos cigánykvóta-képviselő, 2014 óta a szegvári roma nemzetiségi önkormányzat vezetője. Isten látja lelkünket, de hát Jakab is megmondta neki:

A kvótákat nem támogatom. A tehetségeket viszont igen. Származástól függetlenül.

Korrekt. Kár, hogy mégis cigánykvótás jelöltként tolták be a parlamentbe, még pont Márki-Zay kezdeményezésére – az előválasztáson állítása szerint származása miatt eredetileg nem is mert elindulni.

A jelölésemmel ért véget a Jobbik néppártosodása.

mondta Varga Ferenc. Nos, ez tényleg igaz lett, csak nem úgy.

Forrás: Facebook/Varga Ferenc

De nézzük, mikkel mentegetőzött meg vádaskodott egy másik interjúban az Azonnalinál!

A régi Jobbikból én már semmit sem tapasztaltam a közös munka során, azok az emberek, akik szélsőséges eszméket vallottak, már régen a Fidesznél vagy annak különböző szatellitpártjainál kötöttek ki, és most is azon dolgoznak, hogy gyengítsék az összefogást. 
Meggyőződésem, hogy a Jobbik néppártosodása az egyik legpozitívabb folyamat, ami az elmúlt években a magyar politikai életben végbement. Egyedül a mára szélsőségessé vált Fidesznek az érdeke, hogy meglehetősen önellentmondásos módon visszamutogasson a múltba, abban reménykedve, hogy ezzel gyengítheti a magyar emberek akaratából létrejött összefogást.
Ezért a lelketlen hatalomnak két lehetősége volt: vagy Farkas Félix személyében a fideszes díszcigányukat a lista első helyére rakni, ha pedig ez nem sikerül, akkor elérni, hogy egyáltalán ne is legyen lista, abban bízva, hogy így, ezeknek a romáknak a szavazatával számolhatnak majd a pártlistájukon.

Oké, tehát ő nem kvótás, hanem csak simán szorgalmas és tehetséges, de Farkas Félix az már díszcigány – ráadásul a lelketlen Fidesz még gyengíteni is akarta az ellenzéki összefogást, ez tényleg elszomorító!

Bencze János, a simontornyai méhész-informatikus

Ő viszont tényleg indult és nyert is az előválasztáson Tolna 03-ban, de ez kevesebb mint 28%-ra volt elég a végén a fideszes Süli Jánossal szemben. Érdekesség, hogy ebben a választókerületben csupán a papíralapú szavazatok alapján a DK-s Tóth Attila Szilveszter lett volna a győztes, de végül Bencze az online szavazatokkal fordítani tudott.

Forrás: Facebook

Az előválasztási honlapon található dokumentumaiból se derül ki sok érdekesség: önéletrajza szerint  2020 óta képviselői asszisztensként dolgozik az Országgyűlés Hivatalában, korábban 2000 és 2013 között egyéni vállalkozó volt, ennek részleteiről és hogy 2013 után mit  is csinált, hallgat a mély. Az Origo még annyit derített ki róla, hogy közösségi profilja szerint méhészkedéssel is foglalkozott 2020 táján. Műszaki informatikusként végzett szakközépiskolát, felsőfokú végzettsége és idegennyelv-tudása saját bevallása szerint sincs. De legalább bevallja, ez már pozitív.

Vagyonnyilatkozata is elmarad Steinmetzétől, bár igyekszik: Simontornyán két 800 négyzetméter fölötti telekkel, rajtuk 100-100 négyzetméteres házakkal (pontosabban azok felével) rendelkezik, autója egy 2018-ban szerzett Ford Transit. Ezenfelül szintén Simontornyán még két földje is van: egy 3002, illetve egy 5583 négyzetméteres – szintúgy 1/2 arányban.

Biztosan jó és alkalmas képviselő lesz mindezek tükrében.

Balassa Péter, A Haladás volt csapatkapitánya

Magyarfoci-rajongóként személyes kedvencem. A Szombathelyi Haladásban a 2007/2008-as idényben az NB II-es bajnokcsapat, majd a 2008/2009-es szezonban az első osztályban bronzérmes csapat tagja volt. 2011 óta a Vas megyei I. osztályú Répcelaki SE játékosedzője, és még a mostani idényt is végigdirigálta.  A kispadon idén összesen 22-szer foglalt helyet játékosként is, egy sárgát begyűjtve (bár nem cserélte be magát az adatbank tanúsága szerint, szóval lehet, hogy szövegelt) – gólt utoljára a 2016/2017-es idényben szerzett.

Forrás: Facebook/Balassa Péter

Ami nem annyira a sporthoz kötődő hír vele kapcsolatban, az egy erősen kérdőjeles ingatlan-bérbeadási ügy: volt bérlője szerint ugyanis nem elég, hogy szerződés nélkül adott bérbe neki lakást, még a jogosan visszajáró kauciót se fizette vissza.

A nő elmondta, a beköltözéskor kéthavi bérleti díjnak megfelelő, 240 ezer forintnyi kauciót fizettek, és végig rendben fizették a havi 120 ezer forintos bérleti díjat.
Másfél évig bérelték a lakást, amikor is végül önkormányzati szociális bérlakást utaltak ki számuka, így el is költöztek a lakásból. A bérleti díjat és a közüzemi számlákat rendezték, viszont a kéthavi kauciót nem kapták vissza, hiába kérték. 
A Nyugat.hu is feltette a hölgynek a kérdést, hogy miért nem fordult a hatóságokhoz vagy legalább a közös képviselőhöz a kaució miatt. Mint kiderült, a dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis szerinte, amikor kivették a lakást, nem kötöttek írásbeli szerződést, szóban egyeztek meg, és számlákat sem kapott a kifizetett bérleti díjról.

Balassa a Nyugat megkeresésére végül tagadta a vádakat, és azt állította, hogy mindenről volt szerződés, és a kauciót is annak megfelelően rendezték a bérlővel – az ügynek azóta nem volt a sajtóban folytatása.

Balassa Péter egyébként tizenkét éven át Szombathelyen volt városi képviselő, de a 2019-es baloldali fordulat után kikerült a vasi megyeszékhely önkormányzatából. Az akkori választásokon a korábban a Fidesszel koalícióban a várost irányító Pro Savaria Egyesület színeiben indult. Ezután a Jobbik győri regionális igazgatójaként dolgozott.

A Nemzeti Sportnak tett mostani mininyilatkozata mindenesetre tanulságos:

A profi világban megtanultam, a tehetség önmagában nem elég, a szorgalom és a következetes munka sokkal fontosabb. Ha négyből négyszer kikapunk, elsősorban magunkban kell keresni hibát. 

Érdekelne, hogy mire jutottak. Ha nagyon nem megy, szívesen segítünk.

a múlt nélküli Szabó Hajnalka és Végh Noémi, akikről senki nem tud semmit

A két hölgy, akikről senki nem tudja, hogy kicsodák, honnan jöttek, és hogy kerültek oda egyáltalán. Mondhatni, az Új Múlt Kft. 2000 legjobb referenciái!

A sajtó, így a Magyar Nemzet is sokáig úgy spekulált, hogy a jobbikos listán szereplő két képviselőjelölt valójában be se fog ülni a parlamentbe, a két felszabaduló képviselői helyre pedig mind Jakab Péter, mind Stummer János emberei igényt tartanak. Nos, azóta mindkét jelölt letette a képviselői esküt, és felvette mandátumát, úgyhogy érdekes lesz a folytatás.

Végh Noémi „+1”-es bónuszhelyéről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy ez bizony eredetileg Márki-Zay Péter mandátuma lett volna, csak MZP-nek azóta mégis fontosabb lett Hódmezővásárhely.

A Jobbik frakciója ezzel 9 helyett 10 fős lesz, a Párbeszédé viszont (amelybe Márki-Zay ült volna be) 7 helyett csak 6 tagból áll majd, ennek megfelelően változik a nekik jutó támogatás összege is.

Végh Noémi korábban nem volt képviselő, és politikusi tevékenységének éppúgy nincs nyoma a nyilvánosságban, mint szintén újonc párttársáénak, Szabó Hajnalkáénak. Privát Facebook-oldala tanúsága szerint szerint 2011-ben végzett az Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Karán, és annak idején rendkívül sok sekélyes idézetet osztott meg Oravecz Nórától meg hasonló névtelen coelhóktól (sőt, talán szerzőként is feltűnik):

Ne utáld a reggeleket... életed legszebb napja is reggellel fog kezdődni! 
Ha tetszenek a szuperjachtok, csatlakozz Te is a Luxorium közösséghez. Lájkolj minket!
A mosolyod megváltoztathatja a világot.Ne hagyd, hogy a világ változtassa meg a mosolyod!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
Onnan tudod, hogy az elméd megújult, hogy a lehetetlen logikusnak tűnik. Bill Johnson

Talán a jobbikos parlamenti képviselőség is egy ilyen logikus lehetetlen volna?

Forrás: Végh Noémi Facebook
Forrás: Végh Noémi Facebook

Márki-Zay korábban úgy nyilatkozott, hogy a választókerületében ismét vesztes, így a parlamentből kieső Szél Bernadettnek adná át a mandátumát, a Párbeszéd pedig abban reménykedett, hogy az egyéniben szintén alulmaradó Dorosz Dávid volt főpolgármester-helyettes vagy a listán hátrébb szereplő Kocsis-Cake Olivio lehet a kedvezményezett, de az ellenzéki pártok végül más, egyhangú döntést hoztak a megüresedett listás mandátumok betöltéséről.

Elképzelem ezt az egyhangú döntést:

-Kedves Párbeszéd! Akarjátok a totális visszalépést, az eggyel kevesebb helyet, ezáltal kisebb képviseletet, súlyt és kevesebb pénzt? -Igen, határozottan ezt akarjuk! Jöjjön Végh Noémi!

Egészen biztosan így zajlott a beszélgetés.

Összefoglalva: amit az azóta sikeresen dezertált Vona Gábor Kálmán Olgáékkal és Heller Ágnesékkel elkezdett a Spinozában, azt Jakab Péter „sikeresen” jelentheti készre:

minden valamirevaló jobbikos egyéniséget tökéletesen szorított ki – itt most újra az egyéniben szintén vesztes, olimpiai bajnok Steinmetzet tudnám legjobb példaként felhozni. Valamiért ő se volt elég jó a lista elejére – ellentétben a fentiek közül akárkivel. Parádé.

Kösz, Jakab. Meglátjuk, ezt a torzót meddig tűri még a testén a DK.