A főváros új urai: Szaniszló Sándor

Ismerjük meg a kínai vakcinák ellen érvelő, csúnya hazudozásba keveredő, XVIII. kerületi polgármestert!

  • Szaniszló Sándor nem most csöppent a XVIII. kerületi közéletbe, hiszen 2002-2010. között már alpolgármesterként segítette az MSZP-s polgármestert. Ebben az időben már arról cikkeztek, hogy Szaniszló a Demszky-éra egyik legjobban fizetett politikusa és bár nagyon jól keresett mégis az önkormányzattal fizette ki a tanulmányait a 2000-es évek elején több millió forintért.
  • Gigabotrány lett abból, hogy 2009-ben, alpolgármestersége idején kiderült, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő hotelben prostitúciós tevékenységet folytatnak. Ez azért is ciki volt, mivel az üzemeltetést is házon belül oldották meg: a volt szocialista alpolgármester cége látta el. Ennek ellenére a Szaniszló által lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az MSZP vezette városházán - természetesen - senki nem tudott semmiről.
  • 2010-es bukás után is kísértette a múlt, hiszen többször felmerült a neve a Hagyó-ügy Fővárosi Közterület-fenntartót érintő szálánál is. De a zavaros I. kerületi ingatlanszerzése, valamint a havi 1 milliós tisztázatlan jövedelme miatt is magyarázkodásra kényszerült. Időközben költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználásának, valamint közokirat-hamisítás gyanújával elvitte a rendőrség egykori mentorát, Simon Gábort. Szóval 2010. után sem unatkozott.
  • 2019-ben a XVIII. kerület polgármesterének választották. Gerincességét jól mutatja, hogy tavaly februárban, több mint 20 év után otthagyta az MSZP-t és átigazolt a nagyobb karriert ígérő Gyurcsány-pártba. Néhány napja beszámoltunk arról is, hogy csúnyán belekavarodott a kínai vakcinák visszautasítása kapcsán a hazudozásba: ötször módosította Facebook-bejegyzését majd inkább törölte azt. A kerület lakóinak felháborodása után igyekezett a Kormányhivatalra kenni a felelősséget.

Szaniszló Sándor 1969-ben, Aradon született, de már Magyarországon járt főiskolára. Egyetlen, nehezen megtalálható életrajza szerint tanult a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, a Külkereskedelmi Főiskolán közgazdásznak és még a Budapesti Műszaki Egyetemen is humánmenedzser szakon.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szaniszló régóta a politikában tevékenykedik, életrajza szerint már 1998-ban is a pestszentlőrinci önkormányzat pénzügyi tanácsadója volt, majd 2002 és 2010 között alpolgármesterként is segítette Mester László MSZP-s polgármester munkáját.

Időközben 1999-től 2002-ig a Magyar Posta Zrt.-nek is dolgozott, előbb pénzügyi kontrollerként, majd a Zrt. vezérigazgatóságán is tevékenykedett kontrolling vezetőként. 2002-óta a Fővárosi Önkormányzat tagja is.

Az iskoláztatását is közpénzből fizették

A botrányok már Mester alpolgármestereként sem kerülték el, hiszen jó szocialistaként közpénzből taníttatta magát.

2002 és 2004 között a XVIII. kerületi önkormányzattal fizettette ki tanulmányait –közel 2,2 millió forint értékben.

Mindezt persze csak a korabeli cikkeknek köszönhetően tudjuk, mert az önkormányzati hivatalban nincs nyoma tanulmányi szerződésnek.

Szaniszló Sándor úgy fizettette ki közpénzből a tanulmányai árát, hogy a Magyar Nemzet akkori cikke szerint mindeközben a Demszky Gábor vezette éra egyik legjobban fizetett  politikusa volt. A 2007-es adatok szerint képviselőként, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.  felügyelőbizottságának elnökléséért, a Budapest Film Zrt. felügyelőbizottságának  és két közgyűlési bizottsági tagságáért havi 444 000 forintot kapott (hangsúlyozzuk: 15 évvel ezelőtt!).

A kerületi  Fidesz – a választási bizottságok előtt meg nem támadott – tájékoztató szórólapja  szerint Szaniszló Sándor alpolgármesterként is igen jól keresett: 2002 és 2010 között  összesen 94 819 564 forintot vett fel juttatásként.

Kupleráj egy önkormányzati ingatlanban alpolgármestersége idején

2009-ben egy gigabotrány alapjaiban rengette meg a Mester és Szaniszló páros által fémjelzett XVIII. kerületi városvezetést.

A HírTV Célpont című műsora ugyanis kiderítette, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanban prostitúciós tevékenységet folytathatnak.

A rejtett kamerával készült felvételen egy stábtag előre lefoglalt egy szobát az önkormányzati hotelben, majd arról érdeklődött, hogy volna-e lehetőség arra, hogy partnerrel töltse ott az éjszakát.

A korabeli cikkek szerint a kérdés nem lepte meg a recepcióst, hanem be is mutatott egy hölgyet a stábtagnak, aki 15 ezer forintért vállalt egyórás szexuális szolgáltatást.

Magyar Nemzet 2009.
Magyar Nemzet 2009.

A ciki az volt,  hogy a 11 szobás Sport Club Hotel az önkormányzat tulajdonában állt.  Sőt, a szálláshelyet a Bodnársport Kft. üzemeltette, amely cég Bodnár János korábbi szocialista alpolgármester tulajdonában állt.

Amellett pedig, hogy a helyi MSZP-s vezetés Bodnárnak adta tíz évre az üzemeltetés jogát - ami önmagában érdekes - , még segítséget is kapott hozzá, hiszen a városvezetés 9 millió forinttal támogatta  a hotel működését.

Persze Mester László és Szaniszló „semmiről sem tudott”. 

Jó szoci módra, az ügyben „teljesen elfogulatlan” Szaniszló folytatta le az önkormányzat belső vizsgálatát, amely végül „természetesen megállapította, hogy nem hibázott az önkormányzat, amikor magánkézbe adta a hotel üzemeltetését, és senki nem tudott a lányok futtatásáról sem. De meglepődtünk.

Magyar Nemzet 2009.
Magyar Nemzet 2009.

Tehát a Szaniszló vezette bizottság megállapította, hogy senki nem tudott közülük arról, hogy egy, a volt szocialista alpolgármester által üzemeltetett és támogatott önkormányzati tulajdonú ingatlanban szexuális szolgáltatásokat nyújtanak. Teljesen hihető sztori, nem?

Szaniszló panaszkodott: 42-es villamos meghosszabbítása elmaradt a Gyurcsány-féle gazdaságpolitika miatt

Érdekesség, hogy 2009-ben a gazdái által csődbe döntött gazdaság miatti megszorításokra panaszkodott a Világgazdaságnak, mivel emiatt elmaradt a 42-es villamos vonalának meghosszabbítása.

Világgazdaság 2009.
Világgazdaság 2009.

Az FKF felügyelőbizottságának elnökeként tudhatott a zűrös ügyletekről?

2010-ben aztán a Hagyó–Demszky-éra zűrös ügyleteinek kibukása során újra előkerült a neve, hiszen sorra tettek terhelő nyilatkozatokat és vallomásokat Hagyó Miklós ellen a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő cégek vezetői.

Köztük a Fővárosi Közterület-fenntartó volt vezérigazgatója is Hagyó ellen vallott, így  – a felügyelőbizottság elnökeként – Szaniszló Sándor felelősségének a kérdése is felmerült. A rendőrség hűtlen kezelés miatt az FKF-nél is nyomozást rendelt el.

Magyar Nemzet 2010.
Magyar Nemzet 2010.

Ughy Attila Fidesz–KDNP akkori parlamenti képviselő-jelöltje és Lévai István Zoltán, a XVIII. kerületi akkori Fidesz-frakciójának vezetője számon is kérte Szaniszló Sándort:

ha tudott róla, hogy az MSZP–SZDSZ-es városvezetők „házipénztárnak használták” az FKF-et, miért nem jelentette a hatóságoknak, és miért nem indítványozott vizsgálatot. Ha nem tudott róla, akkor hogyan igazolhatja tényleges és lelkiismeretes munkavégzését a felügyelőbizottság élén? – vonták kérdőre ebben az időben.

Hiszen – mint a felügyelőbizottság elnökének – neki lett volna feladata, hogy a pénzügyi szabályosságot garantálja és igazolja a cégnél.

Szaniszló mosta a kezeit, amivel fel is bőszítette párttársát, az akkor már komoly bajban lévő Hagyó Miklóst, aki azt állította, hogy a Szaniszló vezette felügyelőbizottság végig beszámoltatta az FKF-menedzsmentjét, és sosem jeleztek soha semmilyen problémát.

Magyar Nemzet 2010.
Magyar Nemzet 2010.

A 2010-es bukás után is maradt a kerület környékén

A zűrös ügyletek még sokáig kísértettek, de Szaniszlónak sikerült minden felelősségre vonásból kisasszéznia.

A 2010-es bukás után a kerületi MSZP vezére lett, és önkormányzati képviselő maradt. 2014-ben elindult a fideszes polgármester, Ughy Attila ellen, de csúnyán alulmaradt. Kompenzációs listáról viszont mégis bejutott a Fővárosi Közgyűlésbe.

Forrás: valasztas.hu
Forrás: valasztas.hu

 

Meghamisított vagyonnyilatkozat és zűrös ingatlanügyletek

Bár ebben a ciklusban nem látott el kerületi pozíciót, mégsem kerülték el a botrányok, hiszen a Pesti Srácok egy hosszas anyagban taglalta a 2018-as országgyűlési választáson Kunhalmi Ágnesnek kampányoló Szaniszló zűrös ügyeit.

A 2018-as tényfeltáró írás a lorinciblog.com cikke alapján nyilvánosságra hozta, hogy Szaniszló Sándor a Szent István körúton, a Duna-parton vásárolt lakást magának, majd egy évre rá az I. kerületi Széna téren, a budai vár aljában.

„A belvárosi ingatlan esetében a szerzés jogcímeként eltartási szerződést tüntetett fel, de a tulajdoni lapon vétel került feltüntetésre. Budai ingatlana esetén cserét jelölt meg a vagyonbevallásában, de a tulajdoni lapon egyértelműen adásvétel került feltüntetésre” – írja a blog.

Gond volt a vagyonnyilatkozatban.
Gond volt a vagyonnyilatkozatban.

Ezek után arról is beszámoltak, hogy Szaniszló Sándornak „nem csak” budai és belvárosi ingatlanai vannak, hanem egy havannai lakása is, amely önkormányzati tulajdon volt, és rövid úton került az egykori szoci alpolgármester tulajdonába. „A Csontváry utcai ingatlant érdekes módon Kunhalmi bizalmi emberének alpolgármestersége idején adták el, alig másfél millió forintért. Abban az időben ezek a lakások már jóval 10 millió fölött keltek el” – közölte a blog, amely azt is megtudta, hogy az így szerzett ingatlanban Szaniszló Sándor édesapja lakik.

A Pesti Srácok tényfeltáró cikke a ballator18ker.blogstar.hu-ra hivatkozva beszámolt arról is, hogy Szaniszló havi közel 1 millió forintos jövedelemmel sem tudott elszámolni.

Ez a közel 1 milliós, munka nélkül szerzett jövedelme azért nem származhat felhalmozott ingatlanvagyonából, mivel a lakásai közül az egyikben ő maga, a másikban volt felesége és gyermekei, a harmadikban pedig édesapja lakik, akiktől nyilvánvalóan nem kér bérleti díjat.

„Vagyonnyilatkozatának az a része is hamis, amikor arról nyilatkozik, hogy nincsen üzleti érdekeltsége, miközben a valóságban az MNK-Axcent Kft.-nek nemcsak kézbesítési megbízottja, hanem ő végzi az ügyvezetői tevékenységet is. A cég névleges tulajdonosa ugyan unokatestvére, de mivel ő életvitelszerűen Aradon lakik, így a céget Szaniszló vezetheti, amit saját ingatlanjába be is jelentett, de vagyonnyilatkozatában ezt meg sem említi. Ennek ellenére az MSZP-hez köthető megmondóemberek ezt akarják elhitetni, hogy ezt a igen nyereséges céget a szocilista politikus Romániában élő unokatestvére, Malanca Nichol Kristina vezeti, amely 2015-ben 30 milliós, míg 2016-ban 51 milliós bevételt termelt, amiből osztalékként 34 millió forint ki is lett fizetve és egy cégautót is vásároltak”írja a ballator18ker.blogstar.hu.

A fenti botrány hatására Szaniszló korrigálhatta a vagyonnyilatkozatát, hiszen a 2020 januárjában leadott vagyonnyilatkozatában a fentebb említett I. kerületi ingatlan tulajdonszerzési jogcímeként már 2016-os adásvétel szerepel.

 

Emellett pedig a XVIII. és a XI. kerületben is feltüntet egy-egy ingatlant. Így csak megkerült mindhárom lakás.

Érdekességként még az is kiderül Szaniszló aktuális vagyonnyilatkozatából, hogy nagyon jól áll a megtakarítások tekintetében is, hiszen 22 000 dollárja – mintegy 6 776 000 forint – van elhelyezve takarékbetétben, és további 4 500 euró – 1 656 000 forint – készpénzben. Emellett pedig 9 700 000 forint és 70 000 euró – 25 760 000 forint –  pénzkövetelése van (mai középárfolyamon számítva).

Simon Gábor jobbkeze volt

Szaniszló zűrös pénzügyei és csodálatos gazdagodása kísértetiesen hasonlít egykori mentora, a szintén a XVIII. kerületben lakó, volt MSZP- alelnök Simon Gábor történetére. Csak kisebben.

 

Mint emlékezetes, Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő, választmányi elnök és alelnök 2013-ban bukott le azzal, hogy  osztrák és svájci bankszámlákon tartott több száz millió forintot, a vagyonnyilatkozataiból mindezt persze kifelejtve.

És hogy honnan származnak ezek a pénzek, arra a mai napig sem sikerült megnyugtató magyarázatot adnia.

Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával, valamint közokirat-hamisítással is vádolja Simont.

A vád szerint 2008 januárjától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt helyezett el egy grazi és egy svájci bankban, és ezekről az összegekről ott saját vagyonaként nyilatkozott.

Simon ügyét még az is tarkítja, hogy előkerült egy „Gabriel D.” névre kiállított nyugat-afrikai,  bissau-guineai útlevél is, amivel Simon Magyarországon, álnéven nyithatott bankszámlát.

Az ügyben hét év után, mostanában várható ítélet.

Igazi karrierista: MSZP-ből a DK-ba

Szaniszló 2019-ben az ellenzék közös jelöltjeként indult a XVIII. kerület polgármesteri székéért.

Olyannyira felkészült minden eshetőségre, hogy azzal kampányolt, hogy rá még Tarlós István is partnerként tekint.

 

Szaniszló aztán 51 százalékkal győzött a kerületet két cikluson át vezető fideszes Ughy Attilával szemben.

Tavaly februárban komoly botrányt váltott ki, hogy Szaniszló Sándor és Kiss László – III. kerületi, korábban szintén MSZP-s – polgármesterek átléptek a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalícióba. Az árulás csúnya volt, hiszen mindketten több mint húsz évet töltöttek az MSZP-ben és környékén.

Nem kaptuk meg azt a támogatást, amit polgármesterként elvárhattunk volna, ezért a DK-hoz fordultunk – magyarázkodott akkor Szaniszló.

Hát ennyire gerinces ember Pestszentlőrinc új ura.

Forrás: Facebook/Szaniszló Sándor

Belebonyolódott a vakcinák körüli hazudozásba

Szombaton az Origo nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy Szaniszló a Facebookon vitézkedett azzal, hogy mivel a kerületiek nem kérnek a kínai vakcinákból, a kormánynak szégyen szemre azonnali hatállyal el kell szállítania azokat, és Kásler Miklóst utasították, hogy a kiesett kínai pakkot az Unió által is jóváhagyott oltóanyaggal tüstént pótolja. Erre egy vaskosabb hozzászóláscunami öntötte el Szaniszló kommentszekcióját. Hiszen kiderült, hogy nagyon sokan lettek volna a kerületben, akik szívesen beadatják maguknak a kínai vakcinát is.

kapcsolódó

Ennek és a folyamatosan lelepleződő hazugságainak hatására nem kevesebb, mint 5-ször módosította bejegyzését, majd inkább törölte is azt.

Forrás: Bordács Bálint Origo
Forrás: Bordács Bálint Origo

Később – tipikus DK-sként – azonnal a Fideszre kezdett mutogatni egy újabb Facebook-posztban, miután Sára Botond kormánymegbízottól közzétett egy e-mailt. Ez az e-mail tulajdonképpen egy körzeti orvosoknak szóló körlevél volt, amelyben a kormánymegbízott a fel nem használt vakcinákat gyűjtené össze, hogy azokat olyan körzeteknek osszák szét, ahol fel tudják használni azokat.

Szaniszló itt egyből kétszer is orra bukott, hiszen a korábbi nagy mellény már nem is volt olyan hatalmas, mivel kiderült, hogy mégsem ő, hanem a kormány szállíttatná el a vakcinákat.

És mivel Lévai István, a kerület korábbi fideszes alpolgármestere rögtön bizonyította, hogy Sára nem a kerületből akarta elvitetni a Sinopharm-vakcinákat, hanem a kerületben akarta újraosztani azokat, ugyancsak tátott szájjal érkezett meg abba a bizonyos erdőbe.

De gondoljunk abba bele, hogy milyen emberek azok, akik egyrészt a magyar hatóságok által jóváhagyott, keleti vakcinák ellen érvelnek, vakcinákat küldenek vissza, ezzel pedig emberéleteket veszélyeztetnek? Mindeközben pedig a kormányt a halál kormányának nevezik, és minden lehetséges fronton támadják. Ők a Dögkeselyű Koalíció. Ne dőljünk be nekik!