A főváros új urai: Pikó András

Rádiósból civil, majd a nyolcker főkegyura.

Helyreigazítás

"A 2021. február 8. napján "A főváros új urai: Pikó András" címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Pikó András közel kilencvenmillió forint uniós támogatást juttatott a Rosa Praks Alapítványnak és a Partners Hungary Alapítványnak. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy Pikó András polgármesterként megemelte a saját fizetését.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat, a Rosa Parks Alapítvány és a Partners Hungary Alapítvány konzorciumát részesítette az Európai Bizottság kilencen millió forintos támogatásban, amely összegből megközelítőleg 18-18 millió forint illeti az Alapítványokat a konzorciumi együttműködésben rögzített feladatok ellátásáért. A cikkben foglaltakkal szemben a valóság továbbá az, hogy kötelező törvényi előírás értelmében a polgármesteri illetményről, költségtérítésről a képviselő-testületnek kell döntést hoznia, a polgármester ennélfogva a saját fizetésének megállapítására nem jogosult. A polgármesternek járó illetmény és költségtérítés össze szintén törvényi úton került rögzítésre, amely összeg kötött, tehát azt megemelni sem a polgármester, sem a képviselő-testület nem jogosult."

  • Pikó András, a főváros VIII. kerületének polgármestere tévésként kezdte, majd a Klub Rádióban rádiósként folytatta a pályafutását, innen váltott a politikára.
  • Soroshoz köthető civil kapcsolatai még a 90-es, 2000-es évekre nyúlnak vissza, amikor már a spekulánshoz köthető szervezetek támogatták a cikkeit. A VIII. kerületben Udvarhelyi Tesszával közösen alapították meg a Közélet Iskolája nevű álcivil szervezetet, de Pikó polgármesterré választásával komoly birodalmi bázissá nőtte ki magát a hírhedt Auróra is.
  • Pikó belejött a hatalmaskodásba polgármesterként, hiszen minden előzmény nélküli kirúgta a közétkeztetési céget, amiért a kerületet immár 60 millióra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, de rákosista pártlappá sikerült silányítani a kerületi lapot is. Nemrégiben pedig kirúgással fenyegette meg a kerület fogyatkozó háziorvosait a telefonos rendszer egy olyan problémája miatt, amit már többször jeleztek az önkormányzatnak.

Pikó András Józsefváros polgármestere, újságíró, nős, három gyermek édesapja.

1989-ben szerzett bölcsészdiplomát. Közéleti aktivitása már ebben az időben is elkezdett kibontakozni, hiszen a szegedi bölcsészkaron sztrájkot indított  az egyetem autonómiájáért. Így lett aztán az Országos Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetség alapító társelnöke.

Újságírói karrierje szintén Szegeden vette kezdetét, ahol 1994-ben először mint a Magyar Rádió, majd mint a Magyar Televízió szegedi munkatársa kezdett dolgozni.

1999-ben már a Szabadság tér című politikai műsor főszerkesztője volt, de jó eséllyel belső ellentét miatt távoznia kellett a műsor éléről. Ebben az időben neki dolgozott Kálmán Olga is, aki a balhé után Pikóval együtt otthagyta a köztévét.

 

2000-ben a 168 óra vette át rovatvezetőnek, 2001-től pedig a Klubrádió alapítója és munkatársa lett.

 

Évtizedeken át írt cikkeket olyan balliberális magazinokba is, mint például a Beszélő vagy épp a Mozgó Világ.

Civilkedés és Soros-kapcsolatok

Pikó már az 1990-es és a 2000-es években is vonzódott a Soros-szervezetekhez,

a Friedrich Naumann Alapítvány is támogatta a cikkeit, többek között a Magyar Bálinttal készült interjúját is, amit az azóta megszűnt Beszélő című folyóiratba írt.

 

A Friedrich Naumann Alapítvány nem meglepő módon Soros-közeli szervezet, amelyik legutóbb a 2018-as választás idején reaktiválta magát, és szervezett az ellenzék számára vitákat. A szervezet már akkor is dolgozott a szivárványkoalíció összehozásán, próbálták elfogadhatóvá tenni a korábban antiszemita Jobbikot a liberálisok számára.

Pikó újságírói tevékenysége mellett 2014 óta civil aktivista a feleségével karöltve. Kezdetben a Heti Betevő nevű civil szervezetet vitték, amely hajléktalanoknak adott ételt, de 2015-ben ennek a szervezetnek a keretein belül etették a migránsokat is a Keletinél.

A másik alapítvány, amelynek polgármesterré választásáig Pikó kuratóriumi tagja volt, a Közélet Iskolája Alapítvány.

Ezen szervezet egyik kurátora a többször emlegetett Udvarhelyi Tessza, aki Pikó kampányfőnöke volt, mára pedig  a Polgármesteri Kabinet Közösségi Részvételi Irodájának vezetője lett.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az egyesületet erősen támogatja Soros és más, külföldi civil szervezetek, az oktatást pedig a rossz hírű drogtanyán, az Aurórában tartják.

Utóbbi lebujról megírtuk, hogy Pikó polgármesterré választása óta egyfajta Soros-birodalmi központtá vált, ahová a Közélet Iskoláján túlmenően tucatnyi civil szervezetet jelentettek be. Valamennyi az Open Society égisze alatt működik.

kapcsolódó

A Közélet Iskolája

  • Soros Alapítványán, az OSI-n túlmenően olyan más külföldi szervezetek is támogatják, mint például a Soroshoz hasonlóan rossz hírű,
  • a Rockefeller család által alapított Rockefeller Brothers vagy
  • American House Fundation.
  • De hazai pártolójuk is van, mégpedig a Civil Kollégium Alapítvány, amelyet szintén Soros-pénzből működtetnek, és specialitásuk a passzív ellenállás.

Utóbbi szervezet kapcsán fontos megjegyezni, hogy ezen egyesület színeiben tartották Kunbábonyban azt a képzést, ahol Gulyás Márton és Misetitcs Bálint, a mostani főpolgármesteri főtanácsadó is előadott a passzív ellenállásról. Ami aztán a végén nem is biztos, hogy mindig annyira passzív és erőszakmentes...

kapcsolódó

A polgármester szekerét jelenleg a C8 Civilek Józsefvárosért nevű civil szervezet tolja, amelynek egyik kiemelkedő tagja éppen Pikó felesége.

A C8-nak egyébként csak a Facebookon van elérhetősége, a hivatalos nyilvántartásokban nem lelhető fel. Rejtély ezek után, hogy valódi egyesületként is működik-e a civil szervezet, azaz bejegyezte-e a bíróság hivatalosan is. Esetleg lehetséges, hogy törvénytelenül működnek?

Forrás: Facebook/ C8 Civilek Józsefvárosért

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy Pikó a Soros-birodalom fellegvárát hozta létre a VIII. kerületben.

Hogy milyen komoly befolyást szereztek a Soros-birodalom tagjai Józsefvárosban, azt jól mutatja, hogy a szintén az Aurórában székelő Utcajogász Egyesület elérte, hogy Pikó azonnal helyezze hatályon kívül a közösségi együttélés szabályait megszegő hajléktalanokat szankcionáló, még Kocsis Máté által bevezetett rendeletet.

De Pikó pénzzel is meghálálta a Soros-birodalom támogatását, hiszen a Rosa Parks Alapítványnak és a Partners Hungary Alapítványnak közel kilencvenmillió forint uniós támogatást juttatott. 

A polgármester a képviselő-testület mellőzésével döntött ezeknek a szervezeteknek a patronálásról; de a VIII. kerületi polgármester önkormányzati támogatással is megsegítette az elvbarátait, hiszen mind a Marom, mind pedig a Rosa Parks Alapítvány több százezer forintnyi önkormányzati pénzt is kapott.

SZDSZ-es és Bajnaista múlt, Momentumos jelen

Pikó egyébként régen sem állt messze a politikától. A rendszerváltás után a Csongrád megyei SZDSZ-esek kampányfőnöke volt, Tamás Gáspár Miklós mellett.

Érdekes az is, hogy korábban érdekelt volt a HÖOK Hallgatói Szolgáltató Közhasznú Társaságban, aminek ma már nem, de korábban (1999-ig) felügyelőbizottsági tagja volt.

Pont akkor, amikor a cég ügyvezetője volt Oszkó Péter, a későbbi Bajnai-kormány pénzügyminisztere. Kicsi a világ.

2010-ben már a sajtószabadságért tüntetett, sőt mi több, ő volt az egyik szónok a Milla-megmozduláson.

Tevékenysége nem maradt jutalmazás nélkül. 2014-ben Mesterházy Attila adta át neki a szocik által alapított Szabad Sajtó Díjat.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Ahogy az új fővárosi vezetésben oly sokan, Pikó is feltűnően kötődik Bajnai Gordonhoz, többször is posztolt róla. Bajnai személyesen is támogatta a kampányát, sőt Pikó maga írt is a volt miniszterelnök Haza és Haladás nevű alapítványának oldalára.

A 2018-as józsefvárosi időközi polgármester-választáson az akkor a Klubrádióban dolgozó műsorvezető a szintén korábban SZDSZ-es Győri Péter szekerét tolta, ő volt a sajtósa. Akkor még nem tudtak nyerni.

Nem úgy, mint 2019-ben, amikor Pikó a Momentum felkérésére, de az összes ellenzéki párt asszisztálása mellett nagy meglepetésre győzni tudott a fideszes Sára Botonddal szemben.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Botrányt botrányra halmozott a kampányban, majd polgármesterként is

Már a kampány során is óriási botrány volt, amikor felmerült a gyanú, hogy Pikóék visszaéltek a választópolgárok adataival Udvarhelyi Tessza kampányfőnök vezetésével. Az ügy miatt rendőrségi eljárás is indult, de végül ejtették a gyanút velük szemben.

Ám a kampány során Pikó azzal is lebukott (vagyis lebuktatta magát) egy Facebook-posztban, hogy cikkeket rendelt meg a HVG-től saját politikai céljaira. 

Elképzelhetetlen, nem igaz?

 

Pikó polgármesterként megemelte a fizetését, hiszen mintegy 997 200 forint havi illetményt, plusz 150 ezer forint költségtérítést kap. A három alpolgármester pedig fejenként 797 800 forint illetményt, és plusz 120 ezer forint költségtérítést vihet haza.

A helyi Fidesz felhívta a figyelmet arra, hogy  Pikó és csapata évente 30 millióval költ többet magára, mint a korábbi vezetés, ami összesen 150 millió pluszt jelent az egész ciklusra nézve.

Sok mindent elárul Pikó jelleméről az is, hogy a helyi Józsefváros újság átvételét követően megjelenő a második számban már torzítva közölték a fideszes képviselővel, Ferencz Orsolyával készült interjút, az első számban pedig a Momentum-közeli polgármester neve mintegy tizenkilencszer volt olvasható, nyolc fényképet helyeztek el róla, és ezenkívül egy vele készült nagyinterjút is közöltek az összesen húszoldalas újságban.

Szerintünk még kevés is volt ennyi Pikóból...

Ennyit a folyton sajtószabadság miatt síró, hatalomhoz jutó ellenzék kiegyensúlyozott tájékoztatásáról...

A kerületi Fidesz az eset után egy észak-koreai zászlót adott át az újdonsült polgármesternek. 

Az is rendkívül felháborító volt, hogy Pikó több bérlakást ígért, mégis nyolc lakás eladására tettek javaslatot a helyi Fidesz beszámolója szerint.

De más módon is gyorsan rombolta saját hitelességét, hiszen ugyan Karácsonyhoz hasonlóan azt állította, hogy ő mindig biciklivel közlekedik, kb. az első héten lebukott az autózással.

 

Gigabotrány a közétkeztetés körül

Pikó természetesen szintén a korrupcióval és a fideszes visszaélésekkel kampányolva nyerte meg a polgármester-választást 2019-ben.

Ehhez képest polgármesterként rögtön önhatalmúlag döntött a korábbi közétkeztetéssel megbízott céggel történő szerződésbontásról, és egy másik cég, az Eurest Kft. megbízásáról. Úgy tűnik, hűbérúrnak képzeli magát.

Persze kikerülte a közbeszerzési törvényt, ami miatt először 50 millió forinttal büntette meg az önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság, majd a júliusban nagy nehezen kiírt közbeszerzés szabálytalansága miatt (Pikó hibájából) újabb 10 millió forinttal lett szegényebb a VIII. kerület kasszája.

Ráadásul azzal is szembesülnie kellett a hisztérikus Pikónak, hogy az új cég lejárt szavatosságú és kétes eredetű élelmiszereket szolgáltatott az óvodásoknak.

A Rákosi-korszak visszatért a nyolckerbe

Legutóbb azzal került újra az újságok címlapjára az egykori rádiós, hogy kirúgással fenyegette meg a kerület fogyatkozó számú háziorvosait.

 

Pedig ahogy az kiderült a Magyar Nemzet cikkéből, Józsefvárosban már jelenleg is praxishiány van, nyugdíjas egészségügyi dolgozók, háziorvosok tartják rendelésüket, személyük szinte pótolhatatlan a józsefvárosi egészségügyi rendszerben.

Ráadásul a levél alapját jelentő vita eredete egy, a  telefonrendszerből adódó hiba volt, amit a háziorvosok már többször jeleztek  az önkormányzatnak.

A polgármester úr levele, stílusa a legsötétebb Rákosi-érára emlékeztet minket. Ez nem stílus, főleg nem egy balliberális polgármestertől. A Fidesz ezt a stílust itt, a VIII. kerületben soha nem engedte meg magának. Maximálisan tisztelettudó és támogató volt a háziorvosokkal” – mondta egy megsértett háziorvos.

a fojtogató orbáni rezsimben tele van megtakarítással

Pikó idei vagyonnyilatkozata szerint 2003 óta egy VIII. kerületi, 135 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben. De emellett Gyulán is negyedrészbeni tulajdonosa egy 120 négyzetméteres lakóháznak.

Sőt, a gonosz, ellehetetlenítő, orbáni diktatúrában szépen gyarapodtak a megtakarításai is.

  • NN Euro Alapban 25 938 eurója van, ami úgy nagyjából 10 millió forint, de emellett az
  • NN Universal Alapban is van mintegy 1,1 millió forintja, továbbá a
  • Horizont magánnyugdíjpénztárban is van 2 milliója.