A Facebook régóta tisztában van vele: az Instagram öngyilkos hajlamot ébreszthet a gyerekekben

A globális techcég belső felmérése szerint az Egyesült Királyságban az önkezű halálon gondolkozó lányok 13 százaléka, az Egyesült Államokban a 6 százaléka az Instát jelölte meg eredő okként. Mark Zuckerbergék mégsem léptek, sőt, a vállalat éppen egy gyerekekre szabott Instagram indítását tervezi. Hiába mondanak mást, a Facebooknál a kíméletlen és gátlástalan profitmaximalizálás a cél.

Nem adhatunk el cigarettát a tizenéveseknek, mert az károsítja a tüdejüket; nem adhatunk nekik alkoholt, mert az meg az ítélőképességüket befolyásolja negatívan.
Itt az ideje, hogy durván korlátozzuk a hozzáférésüket a közösségi médiához, mert az pedig a lelküket teszi tönkre.

— írta még szeptember közepén Twitterén Abigail Shrier, akinek munkásságából a Kontra már többször is merített. Ha bárki kíváncsi arra, hogy napjainkban mi folyik Amerikában, mi várHAT ránk (ha nem „a négereket verik”), annak bőven elég Shriert olvasnia. Nincs transzlobbi...

kapcsolódó

  • Van visszaút, a transzszexuális lány, aki fiú akart lenni, de aztán mégse - ez lenne a "detransition"

    Van visszaút, a transzszexuális lány, aki fiú akart lenni, de aztán mégse - ez lenne a "detransition"

    A 22 éves Helenát évekkel korábban teljesen behülyítették a transzik, aminek következtében kis híján megváltoztatta a nemét. Az utolsó utáni pillanatban - sok szenvedés után - azonban úgy döntött, hogy marad lány. Ma már úgy látja, jó döntést hozott, és a transzszexualitás egy fertőző társadalmi jelenség. Történetével nincs egyedül: az Egyesült Államokban egyre többen "fordulnak vissza", a jelenségre már külön kifejezés is van, a detransition. Megható sztorink 'a fasz vagy pina' témakörben!

Na, szóval október elején borítottak a Facebooknál, belsős anyagokat szivárogtattak ki: kiderült, a cég mindent tudott, így többek között tisztában volt azzal is, hogy az Instagram milyen szinten tudja lelkileg megnyomorítani a tizenéves lányokat. Mint látjuk, ez sem most derült ki: pár hete, még Shrier előtt már a Wall Street Journal és a CNBC is írt róla.

  • A Facebook folyamatosan tárta fel házon belül, hogy az Insta károsan hat a tinédzserekre.
  • Közülük leginkább a lányokat érinti érzékenyen az alkalmazás használata. Egy belső felmérés szerint az öngyilkossági gondolatoktól szenvedő lányok közül az Egyesült Királyságban 13 százalék, az USA-ban 6 százalék az Instagramot jelölte meg eredő okként.
A lányok 32 százaléka elégedetlen a testével, az Instagram pedig csak rontott a helyzeten. A fiúknak pedig 14 százaléka érzett így a tanulmány szerint.
  • A vállalat egyébként éppen gyerekekre szabott Instagram indítását tervezi.

A Wall Street Journal beszámolója szerint mindezt már 2020-ban bemutatták a vezérigazgató-tulajdonosnak, Mark Zuckerbergnek, ami azt feltételezi, hogy évek óta tisztában voltak a jelenséggel. Mindennek ellenére a cég nem tudta kezelni a problémát, inkább csak csendben örült a korosztály instás aktivitásának.

Az amerikai politikusok azonban most már politikai oldaltól függetlenül támadják a Facebookot:

Tudják, hogy tönkreteszik a gyerekeinket, de sokkal fontosabb most nekik az, hogy lekapcsolják a konzervatív hangokat, hogy elfojtsák a szabad szót. /Josh Hawley republikánus szenátor, Missouri/

Hogy mennyire nem alaptalan a félelem, idézzük saját magunkat és a még időben kiugró, „visszaforduló” (szaknyelven detransitioning) Helena Kerschnert, akit a Tumblr közössége (szektája) csonkíttatott meg kis híján:

...a kicsit különc tizenéves lány klasszikus rockot hallgat, nem találja a helyét, testképzavartól szenved, majd az internet legális, ám eléggé sötét oldalán először a feminizmus felé fordul, itt pedig fokozatosan meggyőzik, hogy ő valójában nembináris. Tehát fejben férfi. Az új online közösségében egyszerűen átmosták az agyát. Ha ennyien mondják ugyanazt, ha ennyien biztatják, csak nem lehet hülyeség! – gondolhatta. Hol kezdte? A Tumblren – minden barátja onnan jött, az lett az ő igazi világa; de ahogy meséli, az egész „social justice”-mozgalom is innen indult el. (...) A legjobb barátai közül (ez még biztos a tumblres társaság) többen is nemet akartak változtatni, de azóta hozzá hasonlóan meggondolták magukat. 

Persze tudjuk: ítéljen a Piac és a Láthatatlan Kéz, mit szólunk mi bele, a vállalat egyetlen társadalmi felelőssége pedig a profitmaximalizálás. Kivéve persze, ha mondjuk tényleg le kell kapcsolni Trumpot, az más.

Meg különben is: a mi gyerekünk sokkal okosabb ennél, ha meg mégsem, hát legalább legyen boldog, és ha boldog se lesz, legalább életben marad (sajnos a számok nem ezt mutatják)...

A nép pedig örülhet: fél napnyi elvonás után visszakapta az Instagramját, a Messengerét és csatlósait (borzasztó órák voltak). Évek múlva pedig mesélhetjük az unokáknak, hogy hol voltunk, amikor elment a fácse.