Így gazdálkodnak az ellenzéki önkormányzatok - 1. rész

Az ellenzéki vezetők folyton pénzhiányra panaszkodnak, mégis jutott propagandára, a helyi civilekre vagy épp a haverok kistafírozására.

 • A Kontra megvizsgálta a fővárosi ellenzéki önkormányzatok költségvetését, hogy az állítólagos pénzhiány miatti véget nem érő siránkozás és a kormányra mutogatás ellenére mire jutott, és mire nem jutott pénz a 2021-es büdzsékben.
 • Általánosságban megállapíthatjuk, hogy ahol a baloldal jutott hatalomra a fővárosban, ott kevesebb támogatást kap a sport, a kerületi egyházi szervezetek és általában a felújítások. Bőségesen van viszont pénz a propagandára, a helyi lakájmédiára és több helyen a civilekre, no meg a munkatársak fizetésemelésére is. Így gazdálkodtok Ti.

I. kerület – Budavári önkormányzat

A főváros I. kerületében a párbeszédes V. Naszályi Márta vezeti az önkormányzatot. A polgármester asszony néhány hónapja Karácsonnyal együtt panaszkodott a főváros kivéreztetése miatt.

 

Ehhez képest a Pesti Srácok megállapította, hogy a büdzsében olyan meglepő tételek szerepelnek, amelyekre egy világjárvány közepén nem nagyon számítanánk:

 • Propagandára természetesen mindig jut pénz: egészen pontosan 109 millió forint tréningekre, reprezentációs jellegű kiadásokra; 
 • 200 millió forint lakásvásárlásra;
 • 100 millió forint lakásfelújításra;
 • 500 millió forint turistabusz-parkolóra;
 • 44,5 millió forint egy lakásügynökség létrehozásáral;
 • 31,4 millió forint részvételi demokrácia címszó alatt irányított konzultációkra megy.
 • Utóbbiról érdemes megjegyezni, hogy V. Naszályi egy külön referenst nevezett ki erre a nehezen megfogható feladatra Marikovszky Andrea személyében. A Mérce volt újságírója egy feminista aktivista, aki az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelem Egyesület tagja, de a Facebookon ő az adminisztrátora a Közkincs Könyvtár nevű oldalnak is, amely az első – nélkülözhetetlen –  feminista, gender- és LMBTQ-tematikájú állománnyal rendelkező, túlnyomórészt angol nyelvű könyvekkel kereskedő oldal.

V. Naszályi Márta
V. Naszályi Márta Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ha valaki, hát ő mindenképp megérdemel több mint 30 milliót a fenti, semmitmondó projektre.

A helyi Fidesz-frakció úgy látja, hogy az I. kerület költségvetése átpolitizált, megtévesztő és pazarló. Egyúttal azt is kifogásolták, hogy az önkormányzat túl nagy bevételkieséssel számol.

II. kerület

 • Az Őrsi Gergely által vezetett önkormányzat a 2021-es költségvetés bevételi összegét 20 739 640 ezer forintban határozta meg, amely több, mint a tavalyi büdzsében meghatározott 20 166 681 ezer forint.

Ez elég érdekes annak fényében, hogy Őrsi Gergely polgármester is többször szóvá tette a kormány megszorító intézkedéseit. A kiadási főösszeg 24 982 605 ezer forint, az önkormányzat a különbözetet a tavalyi maradványpénzekből finanszírozza.

Őrsi Gergely
Őrsi Gergely Forrás: Facebook/Őrsi Gergely

 • Feltűnő, hogy Őrsiék az elmúlt évekhez képest sokkal több pénzt szednének be az ingatlanok értékesítéséből. Míg a fideszes városvezetés 2019-ben 1 785 100 000 forintot, a baloldali gárda 2020-ban már 1 818 750 000 forintot gyűjtött ilyen tételekből, és 2021-re ez a szám 2 844 000 000 forintra nőtt. Ez az összeg pedig mintegy egymilliárd forinttal több, mint tavaly volt.

Kiértékesítik budai kerület értékes ingatlanvagyonát?

 • Az is igen érdekes, hogy míg a fideszes városvezetés alatt komoly pénzek mentek a kerületben található egyházi épületek felújítására, addig Őrsiék ezt a támogatást szó szerint lenullázták.
 • Bár a főváros nap mint nap azt kommunikálja, hogy semmire nincs pénze, azért 750 millió forintot elkülönített a Széll Kálmán tér felújítására.
 • „Helyi közutak, közterek és parkokkal” kapcsolatos műszaki előkészítésre a korábbi évekhez képest jóval nagyobb összeget irányzott elő a polgármester, mintegy 63,5 millió forintot (2019-ben még csak 19 millió, 2020-ban pedig 24 millió forint állt erre rendelkezésre), ami válságos időkben nem kis tétel.
 • De szintén nőtt a polgármester, illetve az alpolgármesterek kerete, mindkettő 3,8 millió forint lesz az idei évben. Viszonyításképpen: tavaly ez az összeg 2,3 és 2,6 millió forint volt.
 • Őrsi létrehozta a kulturális, közművelődési és színházi célokra szánt keretet is, amelybe eleinte 10 millió forintot pakolt volna, de később már valamiért ennek a dupláját irányozta elő. Bár jelenleg a színházak nincsenek nyitva, és a kulturális intézmények is zárva vannak, a baloldali polgármester mégis fontosnak tartotta, hogy egy nagyobb tételt különítsen el erre a célra.

III. kerület – Óbuda

A DK-s Kiss László által vezetett Óbudán a tavalyi 66 százalékára csökkent a beruházásokra szánt összeg: 72 millióról 48 millió forintra. Ezzel szemben hirtelen több lett a felújításra szánt keret, hiszen ez 6 millióról 15 millióra növekedett a tavalyi évhez képest.

 • Érdekesség, hogy az óbudai büdzsében külön keretet különítettek el a különböző könyvek – 1 millió forint –, illetve folyóiratok – 2 millió forint – beszerzésére. Hiába, jó pap is holtig tanul.
 • A propaganda ebben a kerületben is fontos tétel, hiszen közel 5 millió forintot tettek félre a nyomdai költségekre. Ehhez még hozzájön további 26 millió forint úgynevezett nyomatképzési kiadás, amely jó eséllyel különböző propagandakiadványokra, plakátokra mehet el.
 • Rejtélyesen hangzik, és nem tudjuk pontosan mit takarhat azegyéb önkormányzati feladatok támogatása”, amelyre Kiss Lászlóék közel 340 millió forintot különítettek el.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

De a DK-s polgármester és csapata 160 milliót szán a különböző civil szervezetek támogatására is. Ez az összeg a duplája a tavalyi keretnek, de hát ők természetesen minden pénzt megérnek.

 • És bár az ellenzék folyton a kormánypártokat vádolja azzal, hogy krumpliért veszik a szavazatokat, azért a DK-s Kiss Lászlóék is elkülönítettek egy 5 milliós keretet a burgonyaosztásra és 4 millió forintot muskátlira.

Ha ők csinálják, akkor persze semmi probléma.

kapcsolódó

IV. kerület – Újpest

 • A Déri Tibor momentumos polgármester vezette újpesti önkormányzat drasztikusan, a tavalyi 275 millió forintról 30 millió forintra csökkentette a járda- és útépítésre fordított kiadásokat, ami így mindössze a korábbi 10 százaléka.

Déri Tibor
Déri Tibor Forrás: Facebook

Minek is azt! Épp eleget építkezett az előző vezetés már...

 • De persze a balliberális önkormányzatnak már nem fontos a közrend sem, majd a láthatatlan libernyák kéz rendet rak. Ennek jegyében a rendőrség támogatását 90 millió forintról 45-re csökkentették, a tűzőrség támogatása pedig teljesen megszűnt.
 • Sőt, a Károlyi Sándor Kórház korábbi támogatását is megszüntették. Tették mindezt épp a világjárvány évében.
 • A megszorítások „szerencsére” az Újpesti Sajtó Nonprofit Kft. támogatását nem nagyon érintették, az 196 048 000-ről 165 000 000-re csökkent, azaz megkapta az előző évi összeg 85 %-át.

Sőt, még egy 33 millió forintos tartalékkeretet is biztosítottak a Balogh Gábor – korábban kuruc.infós, majd alfahíres – újságíró vezette médiumnak.

kapcsolódó

 • De jól járt az Ungár Klára, volt SZDSZ-es politikus által vezetett Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.  is, hiszen 158 millióról 232 millióra, tehát a korábbi másfélszeresére növekedett a cég támogatottsága. Sőt, az önkormányzati cég 58 millió forint tartalékkeretet is kapott a nagyvonalú momentumos polgármestertől és csapatától.
 • Ahogy az libernyákéknál lenni szokott, a sportra itt sincs pénz, hiszen a legendás klub, az UTE támogatása a tavalyi 104 millióról mára mindössze 36 millióra csökkent. Az Újpesti Haladás FC támogatása 3 millióról 500 ezer forintra, tehát a korábbi 16,7%-ra csökkent. De kevesebb támogatást kap az ÚSC Városi Sportiskola is, ez az összeg a tavalyi 4 millióról 1 millióra redukálódott. Az UTE versenysportnak sincs jó dolga az új vezetés alatt, hisz ennek a keretösszegét teljesen lenullázta Déri. „Természetesen” a Néptáncegyüttes támogatása is csökkent, 4 millióról 500 ezer forintra.

De nem jártak jobban az állattartók (és az állatok) sem, hiszen a Rex Kutyaotthon Alapítvány támogatása 10 millióról 1 millióra, az Állatmentő Liga támogatása 6 millióról 3 millióra redukálódott. De Dériék a kutyafuttatók építésén is spórolnak, hiszen az erre szánt keret a tavalyi 10 millió forintról 1-re csökkent.

 • Az egyházak sem örülhetnek, hiszen az ő működésükre is kevesebb jut az önkormányzati pénzből,  a korábbi összeg mindössze 6,7 százalékát kapják meg: az 15 millióról 1 millióra csökkent Dériék alatt, és a templomok felújítására félretett keretet is hasonló mértékben, a korábbi 30 millióról 2 millióra redukálták.

Persze a véget nem érő megszorítások ellenére a haverokra azért maradt pénze Dérinek, hiszen az önkormányzati dolgozóknak félretett egy 200 milliós év végi jutalmi keretet ez a nagylelkű politikus.

kapcsolódó

 • A főváros új urai - Déri Tibor

  A főváros új urai - Déri Tibor

  Az újpesti polgármester korábban élesen kritizálta a régi ellenzéki pártokat, mára mégis kiváló szimbiózisban él Trippon Norbert helyi DK-vezérrel.

VI. kerület – Terézváros

 •  A Soproni Tamás által vezetett önkormányzatnál az önként vállalt feladatok között szerepel egy 101,3 milliós, „lakossági tájékoztatás” elnevezésű tétel a kiadás oldalon. Azt, hogy ez a címke pontosan mit is takar, nem részletezi az anyag, de jó eséllyel propagandakiadások lehetnek mögötte.
 • Szintén itt tüntették fel, hogy a baloldali önkormányzat 36 milliót szán ajándékcsomagokra (mikulás, jegyes, ovis, sulis), ami azért nem kis summa, pláne így, egy világjárvány kellős közepén.
 • Soproni Tamásék félretettek a köztéri műalkotásokra 10 millió, a kerületi civil rendezvényekre pedig 5,6 millió forintot. Ezek jó eséllyel a baráti csoportosulásokat fogják gazdagítani.
 • A legdurvább tétel az „Utcafásítás megvalósítása két szakaszon” elnevezésű projekt, amit az önkormányzat közel félmilliárd forintért, egész pontosan 400 millió forintért tervez meglépni. Drága biznisz ez a zöldpolitika: a baloldali városvezetés 46 millióért alakítana ki zöldsávot a Benczúr utcában. 

Soproni Tamás
Soproni Tamás Forrás: MTI/Mónus Márton

Érdemes megjegyezni, hogy a kormánypártok, sőt még a kerületi MSZP sem támogatta a költségvetést.

A Fidesz módosító javaslatai között szerepelt a társasházi pályázatokra szánt összeg jelentős csökkentése és az utcafásításra tervezett pénz megfelezése azzal az indokkal, hogy a tervezett előirányzat sok ahhoz képest, amennyire valójában szükség lesz. A nagyobbik kormánypárt ehelyett többet költene az egyházak támogatására, egészségügyi gépek beszerzésére, valamint intézményi felújításokra is. Az MSZP ugyancsak intézményi rekonstrukciókra szánt volna többet, és egyebek mellett a kutyafuttató felújításából és az utcafásítási program büdzséjéből vették volna el a szükséges forrást. A testület azonban nem fogadta el a módosító javaslatokat. Hangsúlyozzuk tehát, hogy a költségvetést sem a Fidesz, sem az MSZP nem támogatta.

VII. kerület – Erzsébetváros

A Niedermüller Péter vezette Erzsébetváros hivatalos közleményében meglepő módon önkritikusan fogalmazott az idei büdzséről.

Mint írták:az idei költségvetésnek vannak vesztesei is, vagyis olyan elképzelések, területek, amelyekre idén nem, vagy csak kevesebb pénz jutott. 

Niedermüller Péter
Niedermüller Péter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A lerobbant önkormányzati lakások felújítására sajnos kevesebb pénz jut, mint szerettük volna: mindössze 250 millió forint. Mivel az előző kerületvezetés erre lényegében nem költött, így hatalmas elmaradással kell szembesülnünk.

Társasházi pályázatokra is csak a fele jut annak, mint amennyire szükség lenne. Eredetileg 300 millió forintot szántunk erre a célra, de végül 130 millió forintra kellett csökkenteni ezt a tételt. Jelen helyzet miatt egyáltalán nem jut pénz a nyílászáró-pályázatokra.

Szerettük volna felújítani egyik idősotthonunk jelenleg használhatatlanul lerobbant állapotban lévő két szintjét – de erre 2021-ben szinte bizonyosan nem jut pénz, jelenleg nem szerepel a költségvetésben. Hét óvodánkból most csak egyben végzünk nagyobb fejlesztést, a többinél jelenleg ezzel nem tervezünk – de amint szert teszünk bevételre, elsőbbséget élveznek a kisgyermekek.

Igyekeztünk megtakarítani minden önként vállalt feladaton, így szinte alig tudunk pénzt adni civil szervezeteknek, kulturális egyesületeknek. Ami a legjobban fáj: a kerületi óvodásoknak, iskolásoknak gyerekeknek szánt állatkerti belépők támogatására 16 millió forint helyett csak 9 millió forint jut.”

De mielőtt megsajnálnánk a DK-s polgármestert és csapatatát, el kell mondanunk, hogy viszont mire jutott pénz:

 • Például a válságban nélkülözhetetlen, zöldenergián alapuló önkormányzattal kapcsolatos terv készítésére  1,5 millió forint;
 • a kerékpározás és a közösségi autóhasználat népszerűsítésére is van 2 millió forint;
 • Niedermüller apparátusának mobiltelefonnal történő ellátására is félretettek 6 millió forintot;
 • Persze a kommunikáció nem látta kárát a válságos időknek: a Helyi és nemzeti ünnepek, kommunikációs feladatok elnevezésű tétel dologi kiadás részénél szerepel 13,95 millióért közvélemény-kutatás; 10 millióért lakossági tájékoztatás az önkormányzat döntéseiről és pályázati felhívásairól; 10,7 millióért stratégiaalkotás és profilkészítés, valamint további 40 millióért egy Társadalmi párbeszéd projekt.

VIII. kerület – Józsefváros

Sára Botond, a kerület korábbi fideszes polgármestere az alábbi megállapításokat tette az idei költségvetés kapcsán:

 • „15 hónap alatt úgy vertek el milliárdot, hogy közben semmi nem történt Józsefvárosban. Miközben folyamatosan azt hazudják, hogy Józsefvárosnak nincs pénze, milliárdokat tüntettek el.
 • A valóság ugyanis az, hogy 2021-ben a kormány rekordösszegű támogatást ad a józsefvárosiaknak, a baloldal tehát minden eddiginél több pénzből gazdálkodhat. A Pikó András által aláírt költségvetésben a baloldal azonban trükközik a számokkal, mindent zárolnak, tartalékolnak, dugdossák a pénzt. Teljesen átláthatatlan, hogy mire költik a józsefvárosiak pénzét. Részvételiséget ígértek, de a kerületiek feje fölött döntöttek. Ami a kampányban még fontos volt, hatalmon már nem számít, még a látszat szintjén sem.
 • Mi látható Józsefváros költségvetéséből? Bár koszban úszik a kerület, nemhogy ígéretük szerint megdupláznák a köztisztaságra szánt forrásokat, hanem csökkentik.
 • Lassan nem lehet félelem nélkül végigmenni az utcákon, mégsem támogatják a korábbi mértékben a rendőrség munkáját, megszüntették a polgárőrség támogatását, csökkentik a közbiztonságra fordítható összeget.
 • A korábban elindított fejlesztések továbbra is állnak, új fejlesztés pedig tervben sincs.
 • Veszélyeztetik az egészségbiztonságot a háziorvosok támogatásának csökkentésével.
 • Továbbra sem jut pénz a Józsefvárosi Galériára, a H13 Vállalkozásfejlesztési Központra és a Zászlómúzeumra.
 • Bizonytalanná válik a nemzetiségeket képviselő önkormányzatok helyzete.

Pikó András
Pikó András Forrás: Facebook

Amit viszont fontosnak tartanak:
 • Megemelt juttatások biztosítása a képviselőknek.  (Ez egyébként jól látszik a számokból is, hiszen az önkormányzat személyi kiadásai 5,8 milliárd forintról 6,5 milliárdra emelkedtek, tehát 765 019 134 forinttal nőttek a tavalyi évhez képest.)
 • Parkolási kedvezmény csökkentése
 • Bérbeadás helyett a lakások eladása
 • Az önkormányzati vagyon elherdálása
 • Saját maguk reklámozása
 • A Soros-szervezetek kitömése
 • Az államkötvényben korábban megspórolt milliárdok elköltése
 • Az Orczy-negyed Program veszélyeztetése
 • Már előkészített útfelújítások felesleges újraterveztetése
Bárhogy magyarázkodhat a baloldal, ezek tények. Folytathatnak bármilyen hazugságkampányt, mutogathatnak bárkire, a költségvetés akkor is csak számokból áll, egyszerű matek."

A fentieket kiegészítve, annyit még hozzátennénk, hogy Pikóék megszüntették

 • a tankerület cafetéria-támogatását,
 • a Turay Ida Színház támogatását,
 • valamint a Székelyföldiek támogatását.
 • De az egyházak, sportszervezetek támogatása is a tavalyi felére csökkent.

kapcsolódó

XI. kerület – Újbuda

 • A DK-s László Imre vezette önkormányzatban a felújításokra szánt összegek nagyon jelentősen lecsökkentek 2020-hoz képest, hiszen míg tavaly 1,3 milliárd forintot költöttek erre a célra, addig a 2021-es évben már csak 519 millió forint van előirányozva.

László Imre
László Imre Forrás: Facebook/László Imre

 • De az óvodák és bölcsődék költségvetését is jelentősen megvágták: a csökkentés összege több mint 35 millió forint, a bölcsődék esetében 81 millió forint. De az elvileg baloldali László Imre vezette önkormányzat megkurtította még a szociális szférára fordított összeget is, mintegy 51 millió forinttal. Ennyit a baloldal elvileg vállalt értékeiről. 
 • De 1,6 milliárd forint értékben terveznek Lászlóék ingatlaneladásokat az újbudai vagyonból, így visszaköszönnek a régi szép Molnár-Lakos-féle idők.

Folytatjuk...