A DK megnyerte az előválasztást

Gyorsan rögzítsük az előválasztással kapcsolatos tényeket, mielőtt az ellenzéki média keltette hamis remények túl mélyen vernének gyökeret ellenzéki érzelmű polgártársaink szívében!

- Az előválasztás tanulsága, hogy az ellenzéki politikusok támogatottsága az ellenzéki táboron belül olyan alacsony, hogy egy még egy Márki-Zay Péter is képes volt legyűrni a teljes mezőnyt.

Tulajdonképpen a magyarországi baloldali pártok egy háziversenyt hirdettek, amin mindannyian leszerepeltek.

 

Az eredmény csak fele részben okozott meglepetést. A jobboldali média a lényeget tekintve hónapokkal ezelőtt megjósolta az előválasztás végkimenetelét. Mi úgy láttuk, hogy Gyurcsány Ferenc írja a baloldali ellenzék legújabb kori történetét és valóban minden úgy alakult, ahogy a szemkilövető akarta. A Gyurcsány-klán egy súlytalan, kézben tartható jelöltet akart közös miniszterelnök-jelöltnek. Bejött.

- Bejött, bár a DK-nak hatalmas vargabetűket kellett megtennie a cél eléréséhez vezető úton. Az eredeti forgatókönyvhöz képest mindössze annyi változás történt, hogy az egyik mellékszereplőt lecserélték. Márki-Zay véletlenül került a képbe, de ez nem borítja az eredeti terveket.

Ő ugyannyira jó karakter a DK számára, mint Karácsony Gergely. Csak valamivel kiszámíthatatlanabb. Karácsony legalább stabilan gyáva és megalkuvó, azonban Márki-Zay okozhat még gondot.

- Amennyiben Márki-Zay nem szeretné meg azonnal a szájába tett DK-s zablát, akkor a Gyurcsány pártnak megvannak a módszerei arra, hogy együttműködésre bírják. Ne legyenek illúzióink, már a választás előtt elkezdték megtölteni a Márki-Zay-dossziét. Ha túlgondolja saját szerepét, kapni fog valami emlékeztetőt.

- Ha egy esetleges ellenzéki győzelem esetén Márki-Zay lesz a miniszterelnök – ennek nincs sok esélye – az ellenzék által behúzott parlamenti helyek többsége azonban a DK-Jobbik tandemé lesz. Egy ellenzéki kormányban a DK lesz a meghatározó erő és végeredményben csak ez számít. Akié a többség, az határozza meg a napirendet. Ennyi.

Miniszterelnököt nem az ország népe, hanem a parlament választ. Ha a DK megunja Márki-Zayt, akkor gond nélkül lecserélik egy sokkal engedelmesebbre. Az ellenzéki oldalon pedig mindig van egy maréknyi ember, aki egy kis árulásra bármikor kapható. És ezt teljesen demokratikusan, jogszerűen megtehetik majd.

- Ellenben, ha Márki-Zay éppúgy megbarátkozik a DK dominanciájával, mint Karácsony Gergely Budapest élén, akkor persze hosszú ideig is egyben maradhat az összefogás. Viszont ebben az esetben egy DK-s vezetésű kormányról beszélhetünk, teljesen mindegy, hogy ki áll annak az élén. A miniszterelnök mellett, felett, mögött ugyanis ott lesznek Gyurcsány emberei, éppen úgy, mint a fővárosi vezetésben. És megint a jobboldalnak lesz igaza, Gyurcsány Ferenc áll majd a kormány élén. Csak nem iktatják be hivatalosan miniszterelnöknek.

- Így szertefoszlik a remény, miszerint megtörtént az ellenzékváltás. Szó sincs ilyesmiről. Az ellenzéki szavazók kiválasztották a legkevésbé visszataszító politikust, a pártok tekintetében azonban semmilyen változás nem történt: MSZP-DK-Jobbik-Párbeszéd-LMP-Momentum. Tulajdonképpen ugyanott tartunk, mint 2010-ben.

Orbán vagy Gyurcsány. Gratulálunk a baloldali ellenzék megújulásához!

Azt pedig ne feledjük el, hogy Márki-Zay ide vagy oda, az ellenzékinek továbbra sincs ajánlata a magyar társadalom számára, mindössze annyi, hogy ne Orbán Viktor legyen a következő miniszterelnök. Ez pedig tavasszal éppúgy kevés lesz, mintha a jobboldal csak Gyurcsányozna.

És lássuk az előválasztás ellenzéki narratíváit:

Dobrev Klára az előválasztási versenyben az előkelő második helyezést szerezte meg, legfőbb riválisa, Karácsony Gergely ezzel szemben csúnyán leszerepelt és csak az utolsó előtti helyre volt elég a támogatottsága.

Márki-Zay Péter győzelmével megtörtént az ellenzékváltás Magyarországon, hatalmas lendületet kapott a változást akarók tábora, áprilisban kormányváltásra kell készülni!