A belpesti értelmiség hét főbűne - Saját magunk hatása alá kerülés

A korábbiakban kitárgyalt mindenhez is értés egyenes következményeként a belpesti értelmiség időről időre saját óriási tudásának foglyává változik, és a világról alkotott hihetetlenül fantáziadús képét a valóságnak kezdi érzékelni. Nincs annál szórakoztatóbb, mint amikor időről időre megjelenik a valóság, és kidurrantja ezt a fantáziadús képet. Ilyenkor a belpesti értelmiség döbbenten néz maga elé, és nem érti, hogy aztán az egészből semmit sem tanulva jövő héten ugyanott újrakezdje az egészet.

Ilyesmi persze rendszerint valami komolyabb választás vagy népszavazás alkalmával történik, melyek előtt jó néhány hónappal már elkészül az alternatív valóságból összetákolt belpesti piramis. A középkori babonákat, mindenféle vallási marhaságokat megvető  belpesti értelmiség ilyenkor ujjong, és halál komolyan elhiszi, hogy Márki-Zay Péter képében tényleg a messiást küldte Hódmezővásárhely népe, hogy végre bukhasson 0rbán.

Már a leendő tárcákat is osztani kezdik maguk között, amikor kijózanító pofonként megérkezik az újabb kétharmad, amit kezdetben letargikusan fogadnak, majd duzzogva az utcára vonulnak tüntetni az eredmény ellen. 

Önmaguk alá azonban nem csak ilyenkor és messze nem csak aktuálpolitikai kérdések során kerülnek. Legyen az saját maguknak tartott tornaóra anyuci kisszobájában, közéleti műsor valamelyik önmaguknak fenntartott csatornán, vagy szerenád a saját erkélyük alatt, a belpesti értelmiség legjava magabiztosan szállítja ugyanazt a minőséget.

A legjellemzőbb talán a mindig napszemüvegben főszerkesztő médiafenegyerek, akinek egy gyászhír hallatán legelőször is saját maga jut eszébe, hiszen egyszer megtisztelte az elhunytat azzal, hogy közös fényképet készíthetett vele, amit erre a jeles alkalomra természetesen meg is oszt velünk, egyszeri földi halandókkal. Az a muciológus se volt semmi, aki önmagát méltatva hosszas elemzésében rájött, hogy a csehek miért sikeresebbek individualizmusuk révén a magyaroknál. Az elmélete alátámasztására azt a tényt sikerült találnia, hogy Csehországban az egyéni sportokért rajong a nép, szemben velünk. A legnépszerűbb cseh sportok szerinte mint egyéniek, mint például a bicikli és a golf. A tenisszel, vagy esetleg a tényleg legnépszerűbb futballal és jégkoronggal szemben biztos ezért rajong egész Belprága, de hogy ne csak név nélküli személyeskedés legyen.

Hosszú a lista de a szellemi önbeporzás méhkirálynője kétségtelenül az ország legokosabb embere, Tamás Gáspár Miklós.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Sose feledjük a magyar közélet egyik legemblematikusabb gereblyébe lépését, amikor Gazsi bácsi vádló mutatóujját a teljes fehér magyar nemzetre szegezte, a szegény sorsú Patai Józsika megbökése miatt. A fényes nappal egy BKV-járaton bekövetkező sajnálatos incidens végül Gazsi bácsi számára váratlan fordulatot vett, amikor kiderült, hogy mégsem a fehér magyar nemzet egyik jeles képviselője mászkál méteres kardokkal fényes nappal a BKV járatain. Gazsi bácsi ekkor kicsit kikerült önmaga hatása alól, és mentségének annyit hozott fel, hogy de hát Belpestről olyan egyértelműnek tűnt...

No, de lépjünk is túl az apró botlásokon, hisz csak az nem hibázik, aki nem dolgozik! Aki viszont képes végigolvasni a hihetetlen műveltsége oltárán önmagának áldozó filomuciológus kétségtelenül rendkívül szórakoztató írásait, az igazi gyémántokat képes találni a mester szellemi alaplevében. Ezekre  a bődületes baromságokra időként teljes bekezdéseket, vagy féloldalakat szán.

Személyes kedvenc a még tőle is lórúgással felérő kétsoros, amit a Merkel-korszak lezárultával (a Mester modorosságával élve nota bene! A Merkel-korszak annyira kurvára lezárult, hogy még a mai napig is tart) vetett pápírosra.

A hosszas és zavaros eszmefuttatás kezdetben a német MSZP egykori fenegyereke, az akkoriban érettségivel még nem rendelkező, de azt azóta megszerző Martin Schulz bukása körül forgott, majd nagyívű történelmi elemzésbe kezdve Szent Istvántól hamar a weirmarizálódásig jutva nyavalygott a Művelt Nyugat akkori tehetetlenségén. A Mester, mintegy csak félmondatként odavetve megalkotta az évtized egyik legmerészebb állítását, amellyel bátran alátámasztotta saját gondolatmenetét. (Mellesleg a francia és a csehszlovák hadsereg külön-külön is fölért fegyverzetben és harcértékben a Wehrmachttal, nem hogy együtt – de nem akartak harcolni.)

Vajon honnan szedheti ezeket? Komolyan gondolja, vagy csak nyilvánvalóan viccelt? Amikor nem magával foglalkozik, akkor beabszintozott francia kommunista muciológusokat olvas, akik a munkásmozgalom és a nemzeti Gloire különleges keverékeként alkotják ezeket a Sorbonne-on? Vajon tudják ezek, mi a tűzgyorsasága egy MAC29-esnek, meg egy MG-34-esnek? Mennyivel megy 5000 méteren egy Me-109E/4 és egy Moran-Saulnier MS.406?

Megannyi kínzó kérdés, ami biztosan nem zavar meg egy igazán a saját maga hatása alatt álló belpesti értelmiségit.