A belpesti értelmiség hét főbűne - Jóra való restség

Ha valami kiderült 11 év alatt a belpesti értelmiség lelkivilágával kapcsolatban, az egyértelműen az, hogy a saját sikertelenségüknél már csak az ellenség sikereit gyűlölik jobban. Az ellenség ebben az esetben természetesen a címben levő jót jelenti. Azt a pártot, ami minden mutatóban köröket vert a saját kis kedvenceikre.

Olyan jó lenne végre egy kicsit nyugatosabb szabályok szerint működő országban élni, ahol végre egykulcsos az adó, így nem a munkát büntetik, hanem éppen arra ösztönöznek. Egy olyan világvárosban lakni, ahol elavult gépparkon kénytelenek utazni az erre kényszerülő lúzerek az egyre csak dráguló viteldíjak mellett, hanem modern járműveken, az autót lerakva, 10 éve változatlan árakon, az autózásnál is jobb alternatívaként.

Nos, mint kiderült, mégse lenne annyira jó, mivel mindent, amiről a belpesti értelmiség évtizedeken keresztül ábrándozott és általa megvalósításával másokat hitegetett, hirtelen már mégse annyira jó, ha a Fidesz által valósul meg.

Az igazság az, hogy ez a sok öntelt kis pöcs tényleg elhitte önmaga 1989 óta fújt legendáját Tudjuk - Merjük - Tesszük belpesti szentháromságról, márpedig ehhez a háromhoz ész, bátorság és aktív cselekvőkészség kell.

Márpedig aki kicsit is ismeri Belpest lakóit, annak bizonyára nem kell mondani, hogy ez az a három, amivel egy valódi belpesti értelmiségi sosem rendelkezett. Tudtak mondjuk izgalmas vitákat rendezni önmaguk közt olyan dolgokról, ami Belpesten kívül senkit sem érdekelt. Esetleg el tudtak menni nyugatra, és megnézni, hogy ott miért működhet az, ami itt soha. Sőt, még olyan innovatívak is voltak, hogy visszajöttek, és ezt nyilvánosan elmagyarázták. 

Ez a viszonylag békés korszak relatív sikertelenségben telt, de a belpesti értelmiségi mindig megértően viszonyul a saját hibáihoz.

Annál dühösebb lett, amikor 2010-ben valami megváltozott. Ekkortól kezdtek megdőlni azok a tézisek, azok a biztos pontok, melyben a belpesti értelmiségi a sok egyébbel ellentétben olyan mélyen és erősen hitt. Hirtelen lehetett olyan filmet gyártani, amit nézők is megnéztek. Lett olyan buszjárat, ami menetrend szerint tudott beérni a megállóba.

Mégis lehetséges volt, hogy növekedjen a gazdaság, de csökkenjen az államadósság, csak egy párt kellett hozzá, ami nem a belpesti értelmiségé volt, és úgy hívták: Fidesz.

Néhányan naivan azt várták, hogy a nyilvánvaló eredmények tekintetében a belpesti értelmiség némileg magába száll. Rájön arra, hogy mégse ő fingta az ország passzátszelét Újlipótvárosból.

Esetleg valamiféle tanulási folyamat révén megpróbálja megfejteni, hol hibázhatta el, és mit tud jobban az oly gyűlölt és lenézett politikai ellenfél, amit eltanulhat tőle.

A belpesti értelmiséget azonban egyáltalán nem ilyen fából faragták, illetve őket ismerve talán túlzás ez a hasonlat, mert fát faragni valami gyanús székelyföldi dolog lehet. Ők inkább készülnének egy rideg skandináv áruházlánc igénytelen lapra szerelt késztermékeként.

A belpesti értelmiség rövid átgondolás után arra jutott, hogy ismét a kurva anyját mindenkinek, aki nem ő, és a sokkal okosabb, tehetségesebb politikai ellenfelek "rezsiszilárdozásában" és "kuszaszemezésében" látta meg a kiutat. Még örök kedvencük, a szegény Schmitt Pali bácsi is rossz emlék lehet számukra, hiszen a rengeteg plágiumozás után mára megkapták ebből is a sokkal de sokkal rosszabb baloldali verziót.

Amennyire imádnak önmarcangolni és afféle második Adyként a saját fajtájukat szapulni, annyira gyűlölnek szembesülni azzal, ha valamiben esetleg tönkre vannak verve, és a másik jobban tud költségvetést összerakni vagy múzeumi negyedet építeni.

Ez utóbbi különlegesen neuralgikus pontjuk, hiszen a kultúra és művészet kizárólagos képviselőiként nagyon nehéz volt kitalálni, hogy miért nem jó mégis mindez, ha a Fidesz valósítja meg.

Végül arra jutottak, hogy mindez Budapest tüdejében történne, ami ugyanúgy elfogadhatatlan, ahogy a világ 34. legjobb egyetemének budapesti terjeszkedése is, hiszen az rengeteg közpénzünkbe kerülne, amiből egyébként a rohadék fideSS nem költ eleget az oktatásra, nehogy kiművelt emberfőkkel kelljen később szembetalálkoznia. 

Ezekben a furcsa agymenésekben ne keressünk semmiféle logikát. A belpesti értelmiség ilyenkor csak a jóra való restség bűnében ragadva őrjöng.

Őrjöng saját tehetségtelensége és tehetetlensége miatt. Őrjöng azért, mert a kezében volt minden, de elkúrta. Nem értett hozzá. Ja, és azért is őrjöng, mert ő is tisztában van vele, hogy a jó, amire rest egy másik szóval is leírható, ez a szó pedig a Fidesz! ;)